Ależ się wkręciłam w tę identyfikację

zamiast wykopywać kamienie z nowej rabaty, szukam fotek na necie (każda wymówka dobra, bo pot leje się wiadrami przy tej pogodzie)
No tak, więc moim skromnym zdaniem osoby absolutnie niedoświadczonej w hortensjach, to ta pierwsza może być Magical Candle. Znaczy ta, co nie jest Bobo.
Natomiast ta niby Limka na pewno Limką nie jest. Poleciałam zrobić zdjęcia mojej. Najbardziej rozwinięty kwiatostan, była przesadzana, bo w zeszłym roku okropnie biedowała, na szczęście teraz zrobiła się mocnym krzewem.
A ma jeszcze i takie kwiatostany, totalnie w lesie, jak widzisz

tu widać, jak zielony jest młody pęd:
Niżej pędy takie, im niżej tym ciemniej, bo drewnieje (całkiem nisko ma kolor drewna, ale nie bordo):
A tu moja ostatnio kupiona Magical Candle, mam nadzieję, że nią jest, choć kwiatostany są mocno rozstrzelone, przypalone, więc okaże się za rok

wybacz stan paznokci, jestem chłopką małorolną obecnie
I jeszcze co to może być ta nie Limka. Mi to przypomina albo Polar Bear, choć ten powinien mieć ząbkowane płatki, zerknij na zbliżenia na kwiatostany, też na forum było o tym, albo młodą Magical Moonlight. Więcej nic mi nie przychodzi do głowy, bo moja wiedza jest ograniczona i mocno teoretyczna

w każdym razie, jest śliczna i zamawiam patyczki, jeśli mogę

MAgical Moonlight mam, ale słabiutką i malutką
Więc Twoja opóźniona Limelight to pewnie ona
Może Bożenka się zlituje nad amatorami i coś podpowie
Ja to się zastanawiam, po co się tak szarpiemy z tymi odmianami, skoro nawet nie potrafimy ich rozpoznać

hahaha
Ja też mam jedną NN, będę próbować za rok ją zidentyfikować, bo kupiona w tym roku w czerwcu, więc na razie jest drapakiem, rozwinęła tylko kwiatostany. Gęste, ale małe. Przypalają się, bo rośnie w pełnym słońcu. Być może za rok już będzie ok, choć miejscówkę pewnie zmieni, bo ją tak walnęłam w jakiś w miarę ogarnięty kawałek. Ja to najpierw kupuję, potem myślę. Teraz właśnie będę sadzić cisy, ktore się męczą w doniczkach, nie mówiąc już o tujach z wiosny (wstydzę się

)
Pooglądaj fotki na internecie i powiedz, co myślisz, a ja tymczasem idę dalej maltretować swoje ręce i kręgosłup