Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 18:53, 14 cze 2023

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Mam taki plan na różankę:
wymiary ok. 3,5 x 2 m, na tyły pójdzie róża Novalis i Artemis oraz 2-3 trzcinniki Overdam, przed nimi na mijankę Orangerie (2 albo nawet 3 szt.) i z przodu najniższe MW. Pomiędzy wyższymi różami szałwie Caradonna, a pomiędzy MW - pomarańczowy kuklik Mai Tai (nie narysowany). A te mniejsze białe kółka to np. biała szałwia, żeby nawiązać do białej róży.
Co myślicie?

Dobry plan. Jak Ci się uda wciśnij pomiędzy kukliki może niską kocimiętkę albo kalamintę
Ogród Muszelki 18:39, 14 cze 2023

Do góry
I tu pytanie do Was. Czy odmiana 'Golden Globe' może rosnąć w słońcu? Czytam w necie, że nie bardzo
A może macie inne doświadczenie? Baaaardzo mi sie podoba i oczami wyobraźni już je posadziłam

Anna i Ogród 2 18:39, 14 cze 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)

Jak ładnie Ci liliowce kwitną w tej zieleni, bardzo ładnie się wyróżniają no i śliczne róże

Oj liliowce świecą, świecą
Anna i Ogród 2 18:35, 14 cze 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)

Teraz ucinam tylko po 3/4 długości batów, bo inaczej zrobi się kłąb bardzo prędko. U mnie są już ponad150 cm długości te tegoroczne przyrosty. One rosną bardzo szybko przez całe lato i mają dużo nowych pędów. Zasadniczo zalecenia są takie, żeby w pierwszych latach po posadzeniu robić tylko wiosenne cięcie.
Twoje są jeszcze bardzo młodziutkie. Ja bym tylko wybrała, który pęd ma być główny, a resztę przycinała, albo nadawała im kierunek rozrastania. Wtedy ten główny ładnie się wzmocni.
Na początku te które mam przy ścianie miały bambusową kratownicę i na niej je rozprowadzałam. Teraz już są takie grube, że mają tylko po jednym słupie pionowym i 2 belki łączące te słupy. Natomiast 2 wisterie, ktore mam posadzone dalego od ściany domu poprowadziła trochę jak kolumnowe drzewka i dopiero górne, najwyżej rosnące pędy poprowadziłam poziomo w stronę domu. Jest pergola

Poza tym staram się powycinać jak najwięcej pozostałych po kwiatach ogonków.

Ania, zajrzyj na priv

Zagladałam, znalazłam Cię

No właśnie moja wisteria jest młoda i jeszcze jej nie wsadziłam do gruntu bo czekam aż małż elewację skończy

Chcę ją prowadzić w formie drzewka i zapleść jej pędy.

Ma ich 4 i 2 dodatkowe. Jak wykopie to sprawdzę. Może da się je oddzielić czy coś
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 18:26, 14 cze 2023

Do góry
aaa
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 18:23, 14 cze 2023

Do góry
Mam i ja

Kukliki szkarłatne trafią pomiędzy seslerie w miejsce szkarłatnych jeżowek, które postanowiły nie zbudzić się po zimie .
Wybrałam, pokazuję małżonkowi i pytam czy wie, skąd znam te cudne kwiatki. Małżonek bez namysłu: „od dziewczyn z Ogrodowiska” .
No. Tak, że ten .
Ogród Muszelki 18:13, 14 cze 2023

Do góry
Drugie drzewo to klon zwyczajny 'Golden Globe'. Piękny egzemplarz, wysoki, prosty, z ładnie rozbudowaną koroną.

Przed kupnem powstrzymały mnie przypalone na czubku liście.

Ogród Muszelki 18:03, 14 cze 2023

Do góry
Wróciłam z objazdu okolicznych szkółek. Wpadły mi w oko dwa drzewa.

Klon jesionolistny 'Auratum'

Tak wygląda (z daleka) 12. letni egzemplarz właścicielki szkółki. Właścicielka zapewnia, że drzewo jeszcze nigdy na nic nie chorowało, nigdy nie było przycinane. Tylko rośnie i zachwyca. A ja słabość właśnie do tego koloru w ogrodzie mam, oj, mam...

Podoba mi się! Jedyny minus, który powstrzymał mnie przed kupnem drzewa, to lekko krzywy pień w pobliżu korony. Musiałabym je palikować.
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 17:46, 14 cze 2023

Do góry

Wstawiam jeszcze raz zdjęcie bo chcę się poradzić. Planuję tu w seslerii dodać jeszcze kapkę różowego koloru. Obstawiam szałwie albo piwonie. Polecicie mi odmianę szałwii różowej ale takiej ciut wyższej by było ją widać wśród traw? A może macie jeszcze jakieś pomysły?
Moje miejsce na ziemi -początek 17:24, 14 cze 2023

Do góry

Mam i ja truskaweczki
Moje miejsce na ziemi -początek 17:24, 14 cze 2023

Do góry

Mam i ja truskaweczki
Glina i zielsko 17:12, 14 cze 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)
Mialam dziś wolne. Pojechalam na shopping. Znaczy po molinie variegate. Jak już mialam 3 w pudle to poszłam połazić po szkółce. Skończyło się 2 szt róży
midsummer. Kolor miała obłędny. W tysiącu krzaków widziałam tylko ją.

Zdjęcie nie oddaje jej urody.
Molinie kupułam ostatecznie 1 bo już mi szkoda bylo kasy.
Ze szkółki pojechalam po kompost do ogrodniczego. Był - 50 litrów za 36 zł. Prawdziwe zloto ogrodnika. Gdy już wsiadałam do auta to kątem ogadojrzalam że wprowadzili do obrotu rośliny. Stały na placu za worami z ziemia. I kupułam hoste. Duuuuża.

Po powocie do domu, w stroju roboczym i z łopatą zabrałam się za ogrodniczą matematykę.

Z 2 kęp seslerii zrobiłam 26 sadzonek. Na obwódkę platanowej.
Z 1 kęby rozchodnika obciełam 20 gałęzi i zasadziłam wprost na obwódkę.

Że pogoda była fajna i szło dobrze to:
z 3 donic trzcinnika england zrobiłam 12 sadzonek.
Z 1 szt molini variegaty zrobiłam 10 sadzonek. Na platanową.

Razem chyba 68 szt sadzonek.

Potem jeszcze:

Posadziłam 2 nowe róze,

Opieliłam dereniową i bukową,

Przesadziłam 2 orliki i 1 liatrę
Oraz 1 kępę białego rozchodnika.

Ten rozchodnik to taki zapasowy jakby cos z sadzonek wypadło.

Potem do egipskich ciemności lałam wodę.

Padam
Jeszcze wywieszę pranie, prysznic i lulu.
Dobranoc

Edit;
Jeszcze namieszałam całą taczkę ziemi z dobrociami i zapełniłam chyba 14 doniczek w których będę sadzonkować szałwię. Mam po ładnej kępce w 3 kolorach.
To jutro ...jak jeszcze ruszeę moje kości.

Fajna ta Twoja matematyka ogrodnicza
Napracowalaś się, ale efekty super
Róża naprawdę obłędna.
April podbija las... 17:02, 14 cze 2023

Do góry
Jola, Lykkefund piękna , a co jest po prawej stronie, na pierwszym planie?

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 16:57, 14 cze 2023

Do góry
U mnie pada nareszcie i niech pada choćby całą noc

Zdążyłam dziś wykopać czosnki i zastanawiam się co z nimi zrobić. Te największe wsadzę na rabaty jesienią, było że 40 szt takich sporych. Oprócz tego że 200 małych

Deszczowo

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 16:52, 14 cze 2023

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

OMG, jak pięknie! Asiu, różanka to mistrzostwo świata, cudo.
April podbija las... 16:04, 14 cze 2023

Do góry
Lykefund u mnie tez juz zaczela
Jak ją tniesz ?
Wypuscila mi właśnie mnóstwo pedow do góry… i co z tym robic ??

April napisał(a)
Niedługo i u mnie róże się rozkręcą.
Choć nigdy nie będą takie jak u dziewczyn na słońcu i bogatszej glebie.
Ale zawsze coś.
Za moment Laverder Ice. W donicy na tarasie

Lykkefund nic nie przeszkadza, zaczyna się obsypywać bielą

Rose de Rehst. Miałam jej sporo ale zostawiłam sobie tylko dwa krzaczki
Ładnie wygląda z trzykrotką

Ujęcie w drugą stronę koresponduje z firletką smółką
Ogród z zegarem 16:00, 14 cze 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

Ale to będzie piękne widowisko jak różane towarzystwo się wokół altany rozrośnie
Ogród z zegarem 15:58, 14 cze 2023

Do góry
I na koniec dereń pagodowy variegata dla Ani Ajki, trudno zrobić mu dobre zdjęcie.

Ogród z zegarem 15:56, 14 cze 2023

Do góry
Modrzew kreici

Ogród z zegarem 15:56, 14 cze 2023

Do góry
Modrzew Diana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies