Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przyjazny ogród 15:52, 06 lip 2016

Do góry
Mariusz napisał(a)
Za tymi liliowcami powstaje nowe siedzisko, stół początkowo prostokątny zostanie zamieniony na okrągły, a zaznaczone krawężnikiem koło, wypełnione będzie brukiem, wysypane żwirkiem? - jeszcze nie wiem, wena twórcza zgasła z przesilenia . I już tam czeka lotos, obecnie wypełnia to pustkowie, a później trafi do oczka wodnego za stołem, też okrągłego i na natchnienie czekającego
Pozdrawiam

Mariuszu czy to ta rabata o którejś kiedyś pisałeś?

Na jaki żywopłot się zdecydowałeś? Oczka i strumyka jestem niezmiernie ciekawa. Cudowne, klimatyczne miejsce szykujesz. Zazdroszczę trochę starodrzewu, nadaje klimat ogrodowi.

Mariusz jak u was z cypryśnikami po zimie? Choć pewnie w Bolestraszycach tylko stare okazy? Pytam bo byłam w szkółce kupić nad staw i ku mojemu zaskoczeniu wszystkie było mizerne (choć to bardzo łagodne określenie) natomiast metasekwoje jakby nic z zimy sobie nie robiły (moje też ładnie przezimowały). I tak teraz mam dylemat czy szukać mimo wszystko czy postawić na metasekwoje.

Jeżeli dobrze kojarzę na na fotkach z Bolestraszyc widziałam domki dla kaczek, takie pływające. Wiesz może czy się sprawdzają?
Ogród z pergolą 15:50, 06 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
faaaaaaaajnie tnx
przeglądam stare "działkowce" i wpadł mi taki artykuł w oko

zastanawiam się nad rabata srebrno-niebiesko-białą, popularna na pinie jest
https://pl.pinterest.com/pin/166422148709149458/

założeniem tej rabaty oprócz kolorów jest tez miejsce: sucho i słonecznie
myslę o takich roślinkach
Bylica luizjańska 'Silver Queen'
wydmuchrzyca i stipa
werbena
przegorzan
lawenda
perovskia
szałwia srebrzysta
miodunka

pasowaloby mi przenieść na nią też artemis bo mnie wkurza śmieciuch ale niewiem czy mi nie zaburzy koncepcji liśćmi..
dziewanna jedwabista tez jest super tylko te jej żólte kwiaty :/

To jeszcze santolina ( jak w Jurajskim Ogrodzie ) albo czysciec wełnisty jako wypełnienie najniższego pietra na takiej rabacie
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 15:48, 06 lip 2016

Do góry
Basiu, chodzą i za mną placki ziemniaczane, ale co się oglądnę, to ich nie ma!
Po wczorajszym łasuchowaniu, dziś makaron kokardki z rukolą i pomidorem suszonym i serem parmezanem. Gotował wnusio lat 10 pomocnik kuchmistrza!
Mogę z nim zostać na dłużej, z głodu nie umrę. Ale na placki się zaczaję!

Do deszczu doszedł jeszcze wiatr, czyżby miał zamiar przegonić chmury? Oby!

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 15:43, 06 lip 2016

Do góry
moje królestwo i chwasty, w tle ogarniany warzywnik na zapłociu

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:43, 06 lip 2016

Do góry
Przerwa na kawę... 15:41, 06 lip 2016

Do góry
Z serii porażki ogrodowe - jak brak wiedzy, planu i czasu może skutecznie utrudnić życie "ogrodnika". Winobluszcz. Wersja chyba pięcioklapkowa. Wersja idealna jak ktoś chciałby szybko na wiosnę i lato zasłonić płot. O ile się mu podczepi na sznurkach pędy na początku rośnie jak szalony. Ukorzenianie pikuś. Tniesz pęd, wsadzasz w ziemię i podlewasz na początku. Nie zdarzyło się mi, aby się nie przyjął. Nie wymarza. -30 stopni mu nie straszne. Na jesieni powinien przebarwić się na piękny czerwony kolor. No cudo jednym słowem dla początkującego.

A w praktyce:
rośnie szybko, BARDZO szybko, jak na wiosnę nie przytniesz gada to w lipcu zarasta rośliny oddalone od niego o 40-50cm. Fizycznie ich nie widać, pędy płożą się po ziemi tworząc zwartą nieprzepuszczalną zasłonę, mało co może pod nim urosnąć. Co do wybarwiania - u mnie czerwony był słownie raz w ciągu 4 lat przez może dwa dni. Aby się przebarwił musi mieć temperaturę poniżej 5-8 stopni ale nie na minusie. Drobny przymrozek ścina wszystkie liście. Miejsce na wygwizdowie z zimnym wiatrem nie pomaga. A liści traci dużo i szybko, jest co zbierać. W zimę wygląda słabo - kupa badyli. Sadzenie czegokolwiek nie bliżej jak 60-80 cm. U mnie na wiosnę skrzynki na warzywa do przeniesienia z 20-30 cm dalej od niego. No błąd na błędzie. Jedyne co mnie usprawiedliwia to to, że sadzonki dostałam od teściowej, która zmarła chwilę po tym jak się przeprowadziliśmy. Nie mogłam ich wyrzucić. ogólnie pomysłu też nie miałam na tył działki. Zasłonięcie płotu wydawało się ciekawą alternatywą.

Ogółem ja go chyba wyeksmituję w całości. Na razie od wczoraj walczę z jakimiś 5 metrami jego nasadzenia, aby go zmniejszyć objętościowo. Na razie 4 wory 120 litrowe uzbierałam odpadków. Znając życie na wrzesień znów będzie zielona ściana.
A tak to wygląda w praktyce - busz pochłaniający borówki.czy ktoś w ogóle widzi borówki? )

Busz odcięty od siatki

Busz zmaltretowany ale trochę opanowany. Jeszcze metr mi został, ale deszcz mnie na chwilę wygonił.

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 15:40, 06 lip 2016

Do góry
donica wyglada teraz tak

to po lewej wiszace samo sie tam wsadzilo albo zasialo, zostawilam, choc nie pasuje

krasnala mam tez a jakze M go wygrzebal z zapsow po tesciowej no i nie mam sumienia go spowrotem schowac. Jak go zobaczylam to o malo na zawal nie zeszlam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:40, 06 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moc fioletu

Cudne zestawienie.....co to jest to na pierwszym zdjeciu takie niskie i tak intensywnie fioletowe, podobne kształtem kwiatu do tawułki ?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:40, 06 lip 2016

Do góry
Krwawnik mnie uwodzi mimo czerwonej kartki

Ogród Małej Mi - sezon 2016 15:39, 06 lip 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Po deszczu wygląda tak jak inne róże..

Problemem jest pokrój.. 1,5 metrowe baty pod ciężarem kwiatów leżą.. niszczy wszytko wkoło, bo to bardzo kolczasta róża. Kwitnie jako pierwsza, jest wczesna, z przodu mam Bonice co są późniejsze i zawsze całe Bonice mi zniszczyła. Leżała na trawniku, bukszpanie.. dlatego w tym roku bez żalu ją przycięłam.. Po prostu źle dobrałam róże do rabaty.. ale przycięta była ok... kwitnie dość krótko ale bardzo spektakularnie
Tak było

A po niskim cięciu (tylko tak jest za niska na drugi rząd )

Ok dzięki. Faktycznie kolczasta bardzo. Zobaczymy jak się sprawdzi.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:37, 06 lip 2016

Do góry
Ogród - Azyl Amatora 15:34, 06 lip 2016

Do góry
Robertop napisał(a)
Moje Pelaśki na tarasie...

Cudne masz Pelasie na tarasie ,
a niżej widzę basen, tylko dlaczego bez wody
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:33, 06 lip 2016

Do góry
Grusze w tym roku wypiękniały

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:29, 06 lip 2016

Do góry

I dzisiejsze zakupy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:27, 06 lip 2016

Do góry
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:25, 06 lip 2016

Do góry
I takie przedszkole odnalazlam FC i buchannanii ktoeej jest masa!!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:23, 06 lip 2016

Do góry
Z braku pomyslu trafily do donicy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:21, 06 lip 2016

Do góry
Śmiałkowo rozplenicowa

Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 15:21, 06 lip 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Juki na rabacie

Pieknie !
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies