Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogródkowe perypetie:) 13:57, 05 wrz 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Jestem. To co dać przy murku zależy co będzie na skarpie. Może być sama lawenda. Wtedy na skarpie rozchodniki, trawy i można jeszcze punktowo dodać lawendę.
Lawendy na takim wąskim pasku raczej nie mieszaj z trawami- jej kępy nie będą się przenikać, tylko będą oddzielne poduchy dawać i takie pokawałkowane będzie

Magnolia dziękuję, że wpadłaś. Tam teraz lawenda jakoś nie chce rosnąć, próbowałam. Niby ma słońce, ale chyba ta gliniasta ziemia jej nie służy, albo sama nie wiem. Na skarpie są kosodrzewiny karłowe, w sumie 3. Miedzy nimi myślałam posadzić rozchodniki, różne, czyli kosodrzewina, rozchodniki, kosówka, rozchodniki czerwone, kosówka i znowu rozchodniki. Trawy ok, ale stipa na początku ma tam za sucho, też przerabiałam Sesleję?? Coś innego..?
Tylko na wiosnę jak nic będzie łyso.. hmm..

Ok, lawenda będzie sama.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:22, 05 wrz 2016

Do góry
malkul napisał(a)
Magnolia jak wylke piękne nam zaserwowałaś kadry, tym razem też upatrzyłam ulubione zdjęcia
świecznica nr 1
stipa z kapką rozchodnika nr 2
jeżówka z rdestem nr 3

zawsze mile widzę tu twoje zdjęcia

spory masz też w donicy wrzosiec, wow u nas same mikrusy

Pięknie się tam macie

Dzięki Kochana.
Wrzosy faktycznie tanie i spore.

mamy się całkiem nieźle, faktycznie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:19, 05 wrz 2016

Do góry
Magnolia jak wylke piękne nam zaserwowałaś kadry, tym razem też upatrzyłam ulubione zdjęcia
świecznica nr 1
stipa z kapką rozchodnika nr 2
jeżówka z rdestem nr 3

zawsze mile widzę tu twoje zdjęcia

spory masz też w donicy wrzosiec, wow u nas same mikrusy

Pięknie się tam macie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:52, 05 wrz 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
Pięknie masz nieprzyzwoicie. Ach ta stipa...
Dziękuję Kasiu tez tak do tej stipy wzdycham miech no tylko ona częściowo przezimuje...a moja babcia przepowiada w końcu zime ze śniegiem i mrozem
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:48, 05 wrz 2016

Do góry
Pięknie masz nieprzyzwoicie. Ach ta stipa...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:57, 05 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ja nad stipa zupełnie nie panuje rozlała sie za gesto i lezy u mnie widok fatalny.....teraz rozumiem jak Wieloszka wyciepywala stipe a ja jeczalam. Jeden rok i tyle zmienia w ogrodzie.
chyba nie mam jej tak zmieszanej z innymi roślinami typu bukszpany żeby miąła na czym lezec
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:21, 05 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

ja ostatnio w szkółce powiedziałam ze przy Frosted Curl mają etykiete Stipa...to powiedzieli mi że nie możliwe bo FC nie mają w ofercie błahahahahhahahahh mega wytłumaczenie do teraz się śmieje pod nosem
tyle to u mnie to producent...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:09, 05 wrz 2016

Do góry
Ja nad stipa zupełnie nie panuje rozlała sie za gesto i lezy u mnie widok fatalny.....teraz rozumiem jak Wieloszka wyciepywala stipe a ja jeczalam. Jeden rok i tyle zmienia w ogrodzie.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:02, 05 wrz 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
ło matko, ile się u Ciebie dzieje i jak porosło, stipa przecudna z jasnym płomieniem i miejsce na ognisko którego wcześniej nie widziałam, strasznie się napracowałaś w tym sezonie, pieknie

strasznie to nie to na początku sezonu działałam coś teraz desek mi się nie chce nawet pomalować stipa mnie tez zachwyca....ale będę płakać na wiosne będzie krok w tył
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:59, 05 wrz 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
no właśnie szkółka twierdzi że oni tylko sprzedają zwykle więc to muszą być te.i badz tu madry

ja ostatnio w szkółce powiedziałam ze przy Frosted Curl mają etykiete Stipa...to powiedzieli mi że nie możliwe bo FC nie mają w ofercie błahahahahhahahahh mega wytłumaczenie do teraz się śmieje pod nosem
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:28, 04 wrz 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Stipa skąpana w rosie... Cudna!

Martuś moje oko nie tak sprytne jak Twoje, ale na żywo dopiero wyglądała bajkowo
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:06, 04 wrz 2016

Do góry
ło matko, ile się u Ciebie dzieje i jak porosło, stipa przecudna z jasnym płomieniem i miejsce na ognisko którego wcześniej nie widziałam, strasznie się napracowałaś w tym sezonie, pieknie
Ogródek Iwony II 20:26, 04 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Ufff, nadrobiłam kilka stron, nasyciłam oczy nowym ogrodem
Niewiarygodne zmiany. Pamiętam debaty jakie poprzedziły te zmiany

Wtrącę kilka uwag
Porządki w szafie - dawno temu przyjęłam zasadę, że w czym nie chodzimy ostatnie dwa lata, to chodzić już nie będziemy. Wylatuje Wyjątek to swetry i kurtki. Niemodne kreacje też wywalam. Będzie potrzeba, to będzie frajda zakupów. Mam luzik w szafie

Kupny czarny kompost - zazwyczaj ma bardzo duży dodatek torfu niskiego, odkwaszonego. Stąd ten kolor.
Domowy kompost nigdy nie jest czarny.

Stipa jeszcze zakwitnie we wrześniu. Spokojnie

Toszko, ogród się zmienił. Ale pamiętam, jak mi pokazałaś inspirację, a ja na początku chciałam wszystko posadzić identycznie, jak na zdjęciu. A ty mi otworzyłaś oczy i dopiero wtedy zrozumiałam, na czym polega korzystanie z inspiracji. Czasem wystarczy zapożyczyć kolory, barwy, innym razem fakturę, a czasami sposób łączenia danych roślin. Nie musi być tak samo. To chyba wtedy nastąpiła w mojej głowie rewolucja, przestałam marzyć o "pożyczaniu" rabat, zaczęłam tworzyć własne

Co do szafy - ja wyrzucam z szafy podobnie. Mam tylko kilka rzeczy mojej mamy, ale to inna bajka. Nigdy ich nie założę, po prostu są i nie umiem się z nimi rozstać ...

A kompost - dobrze, ze napisałaś, bo nie wiedziałam, dlaczego jest różnica
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 15:34, 04 wrz 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Stipa skąpana w rosie... Cudna!
red baron też piękny
Ukojenie 13:53, 04 wrz 2016

Do góry
Dzisiaj piekny letni dzien idealny

- łukowa z wrzosowiskiem:

- kiciul z wrzosowiskiem:

- samosiejka lobeli i moja stipa:

- za to lubie zurawki - gra swiatlem:

Zurawki, czekoladowy i briliant oraz jezowka
Ostnica - Stipa 11:14, 04 wrz 2016
Do góry
Czy Stipa brachytricha zimują u nas? Czy można wysiewać ją z nasion?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:14, 03 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
juz dawno wypite dzieki kochana

Whisky z cola chcesz? Poczęstuje Cię

Pięknie masz! Ta stipa jest mega!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:26, 03 wrz 2016

Do góry

niestety stipa wśród lawendy zbyt pózno posadzona i potwór nie pozwolił jej podrosnąć i powstała dziura która miała byc pełna stipy
Prawie - jak ogród 21:40, 02 wrz 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Beatko Green Baron w donicy fajnie wygląda. Ja posadziłam stipy do donic gdzie są kapturki od oczyszczalni i stipa ładnie je zakrywa. W przyszłym roku może Green Baron posadzę, bo bardziej jest sztywna i na tym mi zależy.

Stipa u mnie nie obcięta. Faluje ładnie, dopóki się nie położy to niech będzie.

Nie chcę Cię martwić, ale rh możesz nie uratować
Też stosowałam zalecenia Bogdzi i jednego uratowałam, a drugiego nie. Nie wiem jakie Ty masz odmiany, ale jeżeli łatwe do kupienia to specjalnie o niego nie walcz. Ja bardzo dużo pieniędzy i czasu straciłam na opryski, a w konsekwencji klops. Miałam mało spotykaną odmianę, ale dostałam.

Twój ogród prezentuje się bardzo ładnie

A co z miejscem, które planowałaś? Jest już zrobione?

Mirelka, pamiętaj tylko, ze ten green baron szybko rośnie i strasznie się rozłazi, naprawdę masakrycznie. Więc juśli już go planujesz, to dużo miejsca mu zostaw. Fakt, ze jako trawa nawet ładny jest - sztywny i wysoki, zdecydowanie wyższy od red barona. ALe ja już tylko w donicy go trzymam - zbyt mały ogródek mam. U Ciebie przestrzeni więcej, choć już czytałam, ze Ci się ogród kurczy

Co do rodka, to fakt - na siłę nie ma co walczyć - masz rację. Jedynie jeszcze opryskam i albo sobie poradzi, albo będzie wymiana na nowszy model Trochę będzie szkoda, ale takie życie ogrodnika przecież

Masz pamięć kobietko - rabatka rośnie Z tyłu mam plac budowy, więc tło cały efekt psuje, a roślinki malutkie Ale postaram się coś tam wstwić, jak dobry kadr złapię
Ogród do odnowy 20:42, 02 wrz 2016

Do góry
Chyba przenieść je do innego klimatu

Ponoć najbardziej szkodliwe dla nich zagniwanie od środka przy mokrej pogodzie, ale znowu zapomniałam kiedy nie tolerują tej wilgoci.

Ubiegłą kiepską zimę bez problemu przetrwały 3 odmiany hakonechloe, niezniszczalne trzcinniki, jedyna piórkówka i zapomniany miskant (chyba) nie jest za tym aż tak źle. A jeszcze strzęplica sina, stipa i moja ulubiona kłosówka miękka - choć się nieco rozłazi to jej wybaczam.

Jak zaczęłam wyliczć to zupełnie niezła lista wyszła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies