Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Madzenka 22:01, 01 wrz 2016

Świetna pergola i fajne nasadzenia. Teraz chyba będziesz juz miała mniej czasu na ogród?
jolanka 22:12, 01 wrz 2016

Gdzie Wy zdobywacie takie fajne ławeczki Gdzie nie jestem, ławeczka A każda inna i na dodatek niemarketowa tylko normalnie pojedyncze sztuki obstalowywane u projektantów
anabuko1 09:29, 02 wrz 2016

Iwonko.!Zawsze się zachwycam twoim pięknie poukładanym ogrodem.
Wymuskanymi rabatam.
Pięknie masz i już!!
Ławeczka daje trochę ożywczego koloru i fajne miejsce do odpoczynku i podziwiania roślin
Iwk4 20:25, 04 wrz 2016

W końcu znalazłam chwilkę.
Deszcz leje, więc za dużo na tarasie nie posiedzieliśmy. Ale byli goście.
Młodzież pojechała już do Internatu, M prawie spakowany ...
Wreszcie wrócił aparat z naprawy. Znowu zawisnął autofokus, a aparatu nie miałam 3 tygodnie. Z radości poszłam robić fotki w deszczu.

Iwk4 20:26, 04 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Ufff, nadrobiłam kilka stron, nasyciłam oczy nowym ogrodem
Niewiarygodne zmiany. Pamiętam debaty jakie poprzedziły te zmiany

Wtrącę kilka uwag
Porządki w szafie - dawno temu przyjęłam zasadę, że w czym nie chodzimy ostatnie dwa lata, to chodzić już nie będziemy. Wylatuje Wyjątek to swetry i kurtki. Niemodne kreacje też wywalam. Będzie potrzeba, to będzie frajda zakupów. Mam luzik w szafie

Kupny czarny kompost - zazwyczaj ma bardzo duży dodatek torfu niskiego, odkwaszonego. Stąd ten kolor.
Domowy kompost nigdy nie jest czarny.

Stipa jeszcze zakwitnie we wrześniu. Spokojnie

Toszko, ogród się zmienił. Ale pamiętam, jak mi pokazałaś inspirację, a ja na początku chciałam wszystko posadzić identycznie, jak na zdjęciu. A ty mi otworzyłaś oczy i dopiero wtedy zrozumiałam, na czym polega korzystanie z inspiracji. Czasem wystarczy zapożyczyć kolory, barwy, innym razem fakturę, a czasami sposób łączenia danych roślin. Nie musi być tak samo. To chyba wtedy nastąpiła w mojej głowie rewolucja, przestałam marzyć o "pożyczaniu" rabat, zaczęłam tworzyć własne

Co do szafy - ja wyrzucam z szafy podobnie. Mam tylko kilka rzeczy mojej mamy, ale to inna bajka. Nigdy ich nie założę, po prostu są i nie umiem się z nimi rozstać ...

A kompost - dobrze, ze napisałaś, bo nie wiedziałam, dlaczego jest różnica
Iwk4 20:33, 04 wrz 2016

Basilikum napisał(a)
ja tez nadrobilam, od rana sie przygladam Twojemu watkowi ´
same cuda nam pokazujesz i wrzosowisko i roze i trawki
Kompost super

Milego dnia jutro

Iza, muszę zajrzeć do ciebie. Zamiast siedzieć na forum, kończyłam z młodym jego pokój. Chciał się chłopak nacieszyć przez weekend, bo w tygodniu w internacie siedzi. Kupił sobie plakat - 21 części do przyklejenia na ścianie. Miały być odstępy. Pomagałam mu, ale pierwszy rząd coś nam się zwichrował i potem musiałam się namodzić, by przy suficie równo wyglądało.
Fajnie wyszło.
Pokój oddany do użytkowania

A w ogrodzie skosiłam po raz pierwszy mój trawnik niedawno siany. Miał pierwsze koszenie. Trochę jeszcze jest rzadki, ale widzę, ze jeszcze nie wszystka trawa wykiełkowała. Ta, co wyszła, była już spora i się kładła.

Luki 20:36, 04 wrz 2016

U mnie też teraz pada co mnie bardzo cieszy bo susza już była straszna.
Ależ te Twoje Montany obficie kwitną
Iwk4 21:00, 04 wrz 2016

Łuki, bardzo obficie i właściwie nie miały przerwy.
Gdyby nie to, ze to mocna czerwień, która w deszczu aż po oczach bije wyrazistością, byłyby różami nr 1
Zdrowe, lśniące liście, nie chorują, nie przemarzają, ładnie startują wiosną, delikatnie pachną i same się czyszczą, a na jednej gałązce naliczyłam 18 pąków, które rozwinęły się jednocześnie Kwitnie bukietami. Nowe przyrosty bordowe, fajnie wyglądają

Iwk4 21:10, 04 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)
Iwonka, ta pergola to sam urok, ogród z nią wypiękniał niesamowicie. Rabaty tez masz skomponowane z ogromnym smakiem - trzeba przyznać , że ten sezon u Ciebie w ogrodzie był bardzo owocny i pracowity

Pergolę dokończymy, ale na razie gromadzimy listewki. Czasami z odpadów uda się wyciąć kilka sztuk, wiec systemem gospodarczym chwilę to jeszcze potrwa. Chyba, że zostanie materiał po cieślach (mają być w tym miesiącu), to sytuacja się zmieni.
Udało mi się stworzyć kilka nowych rabat, zeszłoroczne poprawiłam, ale miejscami był to już drobny szlif
Wiosną robiłam wrzosowisko. Teraz bardzo mi się podoba, jak wrzosy zaczynają kwitnąć ale latem kolory listków wrzosów też tworzył faje paskowy układ

Tylko chyba ID będę w przyszłości wymieniać, bo rozłazi się rozłogami, a tu akurat potrzebne mi są kreski

Iwk4 21:17, 04 wrz 2016

jolanka napisał(a)
Gdzie Wy zdobywacie takie fajne ławeczki Gdzie nie jestem, ławeczka A każda inna i na dodatek niemarketowa tylko normalnie pojedyncze sztuki obstalowywane u projektantów

Akurat moją robił teść razem ze Zbyszkiem, teścia już nie ma, dlatego o ławeczkę dbamy i naprawiamy, bo to "poteściowa" pamiątka
Póki był zdrowy, każdemu oddałby ostatnią rzecz, jaką by posiadał ..., dzieciom własnymi rękami robił fajne rzeczy, aby sprawić radość, był samoukiem stolarzem. Tylko zwykle takie rzeczy doceniamy zbyt późno
Ale ławeczka została A wzór kiedyś wypatrzyłam w jakiejś gazecie Ale to było dawno