Piękna . Szkoda, że to kaliny to duże krzewy, bo chciałabym mieć jakąś.
Przy okazji spacerów zaglądam na sąsiednią ulicę, gdzie rośnie kalina wonna. Teraz już przekwita, ale w tym roku kwitła cała zimę
Reniu czekaj, ja w niektórych miejscach już mam takie na 20 cm, w innych dopiero cokolwiek wyłazi, każda w innym terminie, cierpliwość u ogrodnika musi być mam je od 3 lat, nigdy nie zawiodły, a naprawdę mam ich mnóstwo, policzę z ciekawości, w sumie 3 lub 4 odmiany
mini psiaczek zaczyna ryć, zrył rabaty z rzodkiewką i ogryzł nowe azalie japońskie, no i wyleguje się na żagwinach, chyba nie pocieszę się nimi w tym roku
ale najgorzej, że jakiś wielki łowny ptak krąży, aż strach, coby Miśki nie porwał, ona jak szczurek mała
najszybciej z hortensji rośnie i kwitnie pnąca, potem ogrodowe, część już ma pąki, a bukietowe chyba najpóźniej
ona część starych kwiatostanów nie gubi, ciekawie to wygląda, zimą ozdabia
chciałam ciąć forsycję, ale doszłam do wniosku, że niech się ona i kalina z tamaryszkami przeplata, widać, jak wysoko to polazło
tamaryszki różowieją, ale tez i śmiecą nieźle, jednak łatwo się sprząta, albo można na ściółkę zostawić....rosną od 98r.
Znalazłam kilka roślin do półcienia w katalogu ZSZP. Z krzewów to
Berberys thunberga "aurea"
Irga dammera "major"
Ligustr pospolity-na topiar?
Pecherznica kalinolistna "nugget"
Tawula japonska "candlelight"
Kalina koralowa "nanum"
Małe drzewko
Wierzba osobliwa "umbraculifera"
Grab pospolity-na topiar?
Wawrzynek mimo licznych złamań też wypuszcza mnóstwo nowych przyrostów i staje się... po prostu ogromny!
Licznie zawiązała też pąki kalina sztywnolistna
Kiełkuja paprocie
Wzeszły ładnie tawułki i parzydła
Zaczynam od rabaty tylnej czyli od końca bo początek jest w całkowitej rozsypce i to dosłownie ( podjazd, posypanie ziemi, masa pracy). Na rabacie ma się znaleźć kalina xanthocaprum, potem cisy , trzcinnik karl foerster i perowskia i najniższe piętro - bukszpan na wysokość 45 cm, ma ukryć kominki od oczyszczalni, z bukszpanem ma się łączyć biały murek i zlicowana z nim ławeczka z deszczółek.
Fotek niet,ale obiecuję poprawę nowa rabata prawie gotowa,będzie biała z domieszką różu i zieleni.zamieszkały na niej anabelki i incredibal,oraz kalina vanatabe i tawułki alba i mala japońska,przed hortkami jasnorozowe róże Granny i larisa,miedzy daniki,z drugiej strony bobo i róża ballerina.mam jeszcze wolne obrzeża,przynajmniej zanim rośliny się rozrosną,myślę o białym małym czymś:zawciąg,goździk. Co myslicie o takim zestawieniu?
zamówiłam również bodziszki,rdest i trochę drobnicy.
na mojego pierwszego powojnika nadal czekam
Byłam przed chwilą na ogrodzie zimnica straszna czyżby w weekend miało przymrozić?
kalina Watanabe ma pąki
wczesne powojniki powinny już kwitnąć, ale za zimno