Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 13:42, 26 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)

Rzeczywiście ładnie krzew daje sobie radę od północnej strony. Wpisany na listę chciejstw.

Nie jest to jej najlepszy czas, a mmi to nie można powiedzieć żeby była brzydka. Podobna do niej jest kalina praska (mieszaniec) i moim zdaniem ma ładniejszy pokrój, ale nie wiem jak się zachowuje bo jej nie mam u siebie. Jeszcze
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:57, 26 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)

Bukszpan to wiem. Zresztą on był przesadzany tam z innej działki A kalina to rośnie przy samej ścianie niestety. Teraz bym ją posadziła inaczej no ale cóż... nie wiem za bardzo na czym będzie polegał remont tej elewacji bo mają przyjechać i zrobić odkrywkę - wtedy będzie wiadomo dlaczego tynk pęka. I oby tylko tynk a nie mur, bo wtedy załamka. A może w ogóle ją przesadzę... Muszę poczytać jaki ona ma system korzeniowy i wtedy podejmę decyzję. A tobie proponuję pogooglać za fotkami bo to naprawdę roślina godna uwagi
Fajny ten ryneczek. U nas w piątki się odbywa, jeszcze w tym sezonie nie byłam a może już czas

zatem udanego przesadzanie
i dobrych wieści
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:22, 26 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)

nie wiem w jakiej odległości masz posadzoną tą kalinę, ekipa remontowa potrzebuje co najmniej szerokość rusztowania, zawsze możesz jakoś punktowo osłonić krzak budując nad nim ala szłas
a bukszpan dobrze znosi przesadzanie, ja przesadzałam już taki kilkunastoletni i dobrze się przyjął

Bukszpan to wiem. Zresztą on był przesadzany tam z innej działki A kalina to rośnie przy samej ścianie niestety. Teraz bym ją posadziła inaczej no ale cóż... nie wiem za bardzo na czym będzie polegał remont tej elewacji bo mają przyjechać i zrobić odkrywkę - wtedy będzie wiadomo dlaczego tynk pęka. I oby tylko tynk a nie mur, bo wtedy załamka. A może w ogóle ją przesadzę... Muszę poczytać jaki ona ma system korzeniowy i wtedy podejmę decyzję. A tobie proponuję pogooglać za fotkami bo to naprawdę roślina godna uwagi
Fajny ten ryneczek. U nas w piątki się odbywa, jeszcze w tym sezonie nie byłam a może już czas
Ogród w Puszczykowie 22:16, 25 mar 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Agnieszka,
ta rabata ma ok 3,50m szerokości. Długośc ok 22 metry. Jako tło są posadzone Smaragdy. 5 wiśni Umbraculifera, róże po 5szt:
Boule de Neige
Jacques Cartier
Louise Odier
Mrs John Laing
Reine des Violettes
Comte de Chambord
budleje 3 krzewy, powojniki Arabella, 2 tawuły nippońskie Snowmound, ketmia syryjska, kalina koreańska, kalina koralowa zwykła i Roseum.
Ło matko sama się dziwię ile tego upchałam...
Są jeszcze byliny: ostróżki, szałwia, perovskia, liatra.
Dodałam jeszcze obwódkę z bukszpanu.
Latem był taki busz, że byliny i powojniki zginęły pod budlejami. W tym sezonie muszę to wszystko bardziej przemyśleć.

Istne szaleństwo Super Jestem ciekawa, jak to wyglądało latem. Musiało być kolorowo i energetycznie. Masz gdzieś zdjęcia, z ciekawością obejrzę Jak się Tobie sprawują róże Jaques Cartier i Louis Odier, właśnie do mnie dotarły i niedługo znajdą miejsce na rabacie, więc jestem ciekawa

Świetnie wygląda linia rabaty. Sporo pracy za Tobą, takie kopanie dopiero przede mną, a raczej przed moim eMem

Ogród pod trzema dębami 22:47, 24 mar 2015

Do góry
I dla wszystkich kalina.
Bardzo długo kwitnie w tym roku.

Melduję, że wertykulacja zrobiona. Weltykulator się sprawdził. Mamy jakieś 350m2 trawnika i elektryczny z ciut większa mocą dał radę.
Ogoliłam wrzosy i pierwsze krzaczki lawendy. Jak dokończę lawendę to do golenia tylko drugie pole carexów zostanie. Nie wiem czy w przyszłym roku dam radę sama cięcie zrobić. Miskanty w tym roku są 3 razy większe niż rok temu, a mam ich chyba z 60 sztuk.

Wysiałam też sałatę i rzodkiewki do skrzyni pod folią.
Pomidory strasznie mi urosły. Balkonowym już kwiatostany musiałam urywać
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:04, 24 mar 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Mnie też to na czosnki wygląda. Moje bardzo podobne.
Ania, co to za roślina? Lilak ?

U mnie sucha ziemia. A jak u Ciebie ?

Nie to nie lilak to kalina bodnantska Charles Lamontu mnie nie jest tak sucho bo przed nocnymi mrozkami ostatnio popadało nawet zebrałam deszczówkę i podlewam rodki i azalie
Działka prawie w Borach Tucholskich 19:52, 24 mar 2015

Do góry

kalina

Ogród w Puszczykowie 20:28, 23 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Asiu, ja szeroką masz tę rabatę? U mnie przed tujami rosną hortensje i bodziszki, a z drzewek wiśnia Amanogawa. A jakie ty masz drzewka. To Umbraculifera?

Agnieszka,
ta rabata ma ok 3,50m szerokości. Długośc ok 22 metry. Jako tło są posadzone Smaragdy. 5 wiśni Umbraculifera, róże po 5szt:
Boule de Neige
Jacques Cartier
Louise Odier
Mrs John Laing
Reine des Violettes
Comte de Chambord
budleje 3 krzewy, powojniki Arabella, 2 tawuły nippońskie Snowmound, ketmia syryjska, kalina koreańska, kalina koralowa zwykła i Roseum.
Ło matko sama się dziwię ile tego upchałam...
Są jeszcze byliny: ostróżki, szałwia, perovskia, liatra.
Dodałam jeszcze obwódkę z bukszpanu.
Latem był taki busz, że byliny i powojniki zginęły pod budlejami. W tym sezonie muszę to wszystko bardziej przemyśleć.
Kardowka 17:52, 23 mar 2015

Do góry
Po przeoraniu gorczycy i wyrownaniu terenu zasialismy pierwsza trawe i zaczela powstawac pierwsza rabata, nie mialam na nia zupelnie pomyslu poniewaz rosnie na niej duzy dab, ktory jesienia gubi liscie w ogromnej ilosci, aby nie grabic tego terenu postanowilam ze bedzie tam kora, trzmielina, barwinek, i tymczasowo kalina i hortensje, ktore pozniej przesadzilam w inne miejsce. Pierwszymi nabytakmi byly rowniez cyprysy lawsona oraz tuje szmargd aby zaslonic zbiornik z gazem, ktory okropnie szpecil mi dzialke.

Znowu na wsi 10:04, 23 mar 2015

Do góry
Trochę tej wiosny się u Ciebie uzbierało, moja kalina mniej rozwinięta, zawsze czekam na jej zapach, pierwszy wiosenny u mnie.
Znowu na wsi 21:58, 22 mar 2015

Do góry
Kasia, nie wiem czy to ciebie pocieszy, ale moja kalina angielska też jakaś niekształtna.
Znowu na wsi 20:47, 22 mar 2015

Do góry
strasznie cieszą te pierwsze oznaki wiosny moje ciemierniki jeszcze bardziej oszczędne a moja kalina angielska rośnie, ale pokrój nie bardzo mi odpowiada - takie nie wiadomo co, kupiłam ją tylko ze względu na zapach kwiatów
Serdecznie pozdrawiam
Znowu na wsi 17:07, 22 mar 2015

Do góry
Kalina

Wrzośce

Ogród z tatarakiem w tle 15:38, 21 mar 2015

Do góry
Wrzucam jeszcze parę ujęć nowej rabaty, może natchną do nowych pomysłow
Z góry przepraszam za jakość- zdjecia z telefonu, robione w biegu.

A tutaj moja "kalina koralowa"!

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:15, 20 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, w ostatnim Gardeners World jest artykuł o roślinkach do cienia. Wkleję ci kilka fotek z gazety, jeśli pozwolisz, może coś wykorzystasz z tych podpowiedzi:

Iwonko, dzięki wielkie , znam większość tych roślin.
U mnie w ogrodzie w cieniu (czyli pod koroną drzew) z wymienionych roślin daje sobie radę: fuksje, funkie, żurawki, bukszpan paproć. Pozostałych nie mam ( oprócz naparstnicy) więc się nie wypowiadam. Ale ciemiernika kupiłam i będę testować, w planach też bergenia i śnieżyczka. Wymieniona kalina u nas ma problemy z zimowaniem w gruncie. Mam jeszcze róże, dzwonek, trzmielinę, barwinek, tulipany, narcyzy i te sobie też dają radę.

Kalina - Viburnum 20:01, 20 mar 2015

Do góry
Mam trzy kaliny
- kalina koralowa, ogromna jest
- kalina bodnatska Dawn, aktualnie ładnie kwitnie, wyprowadzona na drzewko,
- kalina koralowa chyba Roseum lub Grandiflorum, pięknie kwitnie w maju, całe drzewko pokryte białymi lekko zwisającymi pomponami,
- a i jeszcze kalinę mohawik, na razie w doniczce, rośnie wolno jest mała choć kilkuletnia, aktualnie w pąkach.
Ogólnie twierdzę, że to rośliny mało wymagające, mohawik na razie jest otoczona większą moją opieką, szczególnie zimą.
Kaliny kochają mszyce, ale ja nie zawsze je opryskuję i dają radę.
Kalina - Viburnum 19:20, 20 mar 2015

Do góry
Jakie warunki lubi kalina hordowina? Czy na piaszczystej i kwaśnej glebie leśnej pod sosnami będzie jej dobrze..?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 13:16, 20 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
A tak z roślin które sprawdzą się w głębokim cieniu to ja z doświadczenia tylko kalinę sztywnolistną mogę ci polecić. Mam ją od północnej strony domu i radzi sobie świetnie. Jest zimozielona. No i rzeczywiście szkielet z grabu i bukszpanu byłby idealny. Nie chcesz żywopłotu od strony tej siatki? A sorry, teraz doczytałam że przy diatce ligustr jest. Nie widziałam go na zdjęciu. No i paprocie to do cienia fajna rzecz, dodają takiego leśnego charakteru. A napisz jeszcze (bo mam pewien pomysł) jak ci trawa w tej części ogrodu rośnie? Dużo mchu? Głowa do góry Masz śliczne róże, piękne powojniki i takiego sobie kota czego chcieć więcej?

Czy kalina sztywnolistna mocno pachnie? Czuć ją z daleka? Można ograniczyć jej rozmiary cięciem? Potrzebuje dużo wody?
Żywopłot będzie z trzmieliny pnącej - już rośnie.
Robiąc miejsce dla hortki przesadzałam paprocie - tak się umęczyłam z ich wykopywaniem, że ciepnęłąm je na kompost. Są jakieś małe samosiewki i ważą się ich losy.
Mchu jest bardzo dużo. Pod czereśnią to rośnie tylko mech, tam nawet trawa nie chce rosnąć.

A chcę co najmniej oczka wodnego .

Ciekawa jestem jaki to masz pomysł?

Ogród na glinie 10:11, 20 mar 2015

Do góry
Karolinek napisał(a)
To będzie się działo, roboty masz co nie miara. U mnie też z -3 było, rodki,runianki, kalina sztywnolistna wszystkie pozwijane z samego rana.
Też muszę przesiać kompost na warzywnik, ale może w przyszłym tygodniu... jeszcze sił za mało, pozdrawiam

lepiej się wykuruj, nie ma co się nadwerężać
Ogród na glinie 09:05, 20 mar 2015

Do góry
To będzie się działo, roboty masz co nie miara. U mnie też z -3 było, rodki,runianki, kalina sztywnolistna wszystkie pozwijane z samego rana.
Też muszę przesiać kompost na warzywnik, ale może w przyszłym tygodniu... jeszcze sił za mało, pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies