Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Pomóżcie zrobić z tego chaosu coś sensownego. 18:12, 12 kwi 2014

Do góry
A...machnęłam na ślepo, bez wymiarów

1. 3 pienne cyprysiki o kolorze żółtym lub trzemiliny na pniu (lepsze cypryski) bo wyższe i bardziej masywne
2. Hedera na ścianę, żeby złagodzić ten płot
3.Berberys 'Coronita" cięty w kulkę (albo inny dowolny z nowych niskich odmian - 3 szt
4. Thuja 'Danica' 1 szt
5.żółte kulki czyli mogą być tawuły japońskie "Golden Princesse' cięte na jeża wiosną - 3 szt
6.Żurawka 'Caramel' czy 'Marmelade' - 9 szt
7.Żurawka Plum Pudding - 7 szt
8.Istniejąca kostrzewa sina

Między 5 a 4 mozna dorzucić miskant Morning Light. nr 9 - 3 szt

Mirkowy ogród (początki) 21:34, 11 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Też to stwierdzam mnie np tawuły bardzo podobają się, ciete w żywopłot lub kule, ligustry bardzo lubię
miłego dzionka
Mnie Irenko tez tawuła się podoba mam zrobione 30 sadzonek i no i oczywiście tawuła wczesna jest niesamowita w swoim kwitnieniu i ładnie pachnie Miłego weekendu
Mirkowy ogród (początki) 12:32, 11 kwi 2014

Do góry
Też to stwierdzam mnie np tawuły bardzo podobają się, ciete w żywopłot lub kule, ligustry bardzo lubię
miłego dzionka
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:29, 11 kwi 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ania, to jest właśnie problem mój. Trafnie ujęłaś. Zaglądam. Widziałam te botaniczne malinowe tulipany - mój kolor.
Czy ktoś napisał poradnik albo esej o tym jak liftingować ogród? Jak wprowadzać harmonię?

Myślę, że mi i poradnik nie pomoże.. a jak pomyślę ile mam do wysadzenia z bylinowego-wsiowego.. to mam ochotę sie poddać..
Na razie stwierdziłam, że mój Białobok tu nie pasuje za cholerę i szukam gdzie go przesadzić... miejsca sensownego brak.... ale będzie eksmisja.. na bank..

Mirella napisał(a)
Miałam o teatrzyku ale to już było , normalnie nie nadążam

Ja też

Bukszpan walec obsikiwany przez psa (upodobał go sobie) i tawuły nieprzycięte.. zapomniałam.. ciąć czy już za późno... są nowe przyrosty

irena_milek napisał(a)

Nikt nie napisała, mam jak Ania, ale juz powoli z chaosu wyłażę, niestety rozplenicę też 3 razy przesadzałam i to co przesadziłam, pewnie nie koniec, jesienią powtórka, o ile inne sprawy mnie nie pochłoną, może na rok zrobię sobie przerwę

A ja mam wrażenie że czym więcej porządkuję tym większy chaos

Pomiędzy rozplenice i róże od Fineczki dałam moje ukorzenione żurawki.. szkoda mi sie ich zrobiło.. na słońcu wytrzymają, a potem w cieniu będą siedzieć pod rozplenicą.. zobaczymy, czy przeżyją

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:30, 10 kwi 2014

Do góry
Justyna cieszę się, że wpadłaś na rewizytę Dzięki od razu za zidentyfikowanie tawuły i za pochwałę. Zapraszam częściej

Agatko zawsze tak z nią postępuję a potem ma ponad metrowe gałązki i jaki ładny kolorek przybierają Mój ma teraz 3 sezon i kwitnie na żółto. Już ma pąki kwiatowe więc myślę, że gdy wyjdzie słońce od razu zakwitnie o czym poinformuję fotkami
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:11, 10 kwi 2014

Do góry
Runianki? Mam chyba ze trzy sztuki, dopiero się rozrastają. Rosną w różnych miejscach, bo nie wiem gdzie im będzie najlepiej.
Lawenda żyje, a to najważniejsze. Nie spodziewałam się takiego ochłodzenia, cięłabym ciut później.

Żyją też róże, tawuły i irysy kłączowe.

Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :) 00:43, 10 kwi 2014

Do góry
Milena, ubiegłaś mnie z tą propozycją - a jakże, godną samego Napoleona

Tak na marginesie - dlaczego nie bywasz w swoim wątku, Mille?

Witaj, Moniko

Popieram pomysł Mille. Skoro nie możesz zlikwidować murków (byłoby to też dość pracochłonne), to potraktuj ten wewnętrzny murek jak skraj rabat okalających ogród.

Minusy tego rozwiązania:
- wymaga to nawiezienia ziemi w te obecne ścieżki.

Plusy:
- poszerzysz rabaty okalające ogród, a będzie to z korzyścią dla ogrodu, bo potrzebujesz aby były szersze,
- pozbędziesz się problemu utrzymania tych ścieżek w murkach - bo piasek się nie sprawdził, ale trawnik też się nie sprawdza - bo ogrodzenie z murków nie pozwala ani go dobrze skosić, ani pielęgnować,
- zyskasz lepsze proporcje rabat w ogrodzie,
- no i nie likwidujesz murków, czyli nie narażasz się na gniew babci

Dlaczego potrzebujesz szersze rabaty? Bo rabata powinna składać się z trzech pięter.
Pierwsze już masz (tuje i szmaragdy), potrzebne jeszcze średnie i dopiero przed średnim możesz dać niskie rośliny, więc jak chcesz, to rozchodniki, szałwię omszoną, kocimiętkę albo nachyłki. Średnie piętro to mogą być hortensje bukietowe, a w zacienionych także ogrodowe, tawuły, i mnóstwo innych.
Oczywiście nie mówimy jednie o tym, co dać przed kalinami, tylko co dać na całą rabatę. Sadzimy rośliny plamami, nie pojedynczo.

Znasz dekalog ogrodnika autorstwa Danusi?
1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Jeśli planujesz podkrzesać szmaragdy, to raczej już nie ścinałabym im czubków . Chyba, że jednocześnie uformujesz je w „kostkę”, będzie bardzo nowocześnie, choć nie z buka czy graba
Tak jak tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1491-kiedys-bedzie-tu-pieknie?page=861
Jeśli zdecydujesz się obciąć czubki, to jednak proponuję na prosto.
Z nieobciętymi czubkami będą też dobrze wyglądać, tak naturalnie.
Podkrzesać się powinno je dość wysoko, tak na 1,5 metra. Wówczas lepiej wyglądają i nie przeszkadzają w kompozycjach.

Oczko na środku ogrodu, w dodatku w pełnym słońcu to nie jest dobry pomysł.
Wiem, co mówię, uwierz mi Będą się rozwijać glony, woda będzie cały czas zielona. Zamiast zdobić, będzie szpecił. I jeszcze komary się w nim lęgną.
Może rozważ to jeszcze.
Woda w ogrodzie to fajna rzecz, ale może lepsze byłoby ciurkadełko?
Taka mini fontanna. Zobacz tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/129-zrodelka-ciurkadelka-inne-elementy-wodne
Jeśli koniecznie chcesz je mieć, zlokalizuj je w części 1 lub dwa, tam gdzie cień. Na którąś z tych części (1 lub 2) przeniosłabym też różaneczniki. Azalie dają radę na słońcu, ale Rh tylko nieliczne odmiany.

Uff, ale się rozpisałam. Na dzisiaj dość, bo mi się zwoje zagrzały, obawiam się o Twoje

Nie spiesz się ze zmianami. Ani decyzjami w tej kwestii. Poczytaj wątki tematyczne, sporo się nauczysz. I wiele podpatrzysz w wątkach z realizacji Gardenarium - np. Ogród z lustrem (mój ulubiony) czy ogród zimozielony przy białym domu.
Pamiętaj, że nasze ogrody nigdy nie będą tak dopieszczone, jak te z realizacji Danusi, ale pomysły i inspiracje możemy przenieść na nasze podwórko

Żywopłot na wąski pasek terenu 20:39, 09 kwi 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Witaj Ika
Pnącza na pewno nie dadzą intymności na działce, więc wedłum mnie odpadają.
Najwęższy żywopłot stworzysz z Cisa, ale tu trzeba niestety wspomnieć o bardzo wysokim koszcie nawet przy krzewach 80-100cm. Aby był gęsty i szczelny trzeba co najmniej 3 krzewów na metr (zależy to też od odmiany) a nie zawszze to wystarczy.

Żywopłot liściasty nie będzie szczelny cały rok. Grab częściowo pozostawia liście na zime, ale potrzebuje cięcia z dwóch stron, przy siatce nie będzie to może duży problem, ale przynajmniej te 50cm miejsca potrzebuje.

Nie wiem dokłądnie ile miejsca może zająć choina kanadyjska, ale też przynajmniej 60cm.
Świerki serbskie odpadają bo potrzebują dużo miejsca.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest jak pisałaś tuja Smaragd posadzona co 50cm szybko utworzy gęstą zieloną ściane przez cały rok, można ją ciąć i trzymać w ryzach i trzymać głębokość żywopłotu na poziomie 50cm.
No jeszcze jest jedno rozwiązanie najbardziej wąskie szczelny drewniany płot (o betonowym nawet nie myśl mam u siebie i to wielka udręka patrzeć na takie okropieństwo) ale domyślam się, że to nie wchodzi w grę.

Ja zrobiłbym tak. Poszerzył rabate o 50cm i posadził tuje Smaragd. Będzie metrowej głębokości rabata plus 50cm na żywopłot. Zostnie 4 metry trawnika.
Decyzja już należy do Ciebie.
Na rabacie możesz posadzić tawuły dla kontrastu, czerwone berberysy, mniejsze hortensje bukietowe Little Lime lub Bobo, jakieś trawy np Miskant Morning Light. Możesz posadzić żurawki i niższe trawki, sezonowo dosadzać begonie. Na 19 metrach spokojnie kilka kolorowych plam uda się stworzyć. Rośliny będą ładnie wyglądać posadzone w grupach po kilka sztuk.
Na koniec dodam, że specjalistą nie jestem
Pozdrawiam

Witaj Luki!
Dzięki za tak szybką odpowiedź.
Betonowe płoty nie podobają mi się. Chyba zostanie żywopłot ze szmaragdów.
Myślisz, że trzeba sadzić co 50 cm? A nie co 60?
Dziękuję także za rady dotyczące rabaty.
Pozdrawiam serdecznie
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:33, 09 kwi 2014

Do góry
Inne zestawienie tych samych barw...

Złote tawuły japońskie, białe tulipany i prymule

I tu bardziej ogólny widok

Żywopłot na wąski pasek terenu 17:50, 09 kwi 2014

Do góry
Witaj Ika
Pnącza na pewno nie dadzą intymności na działce, więc wedłum mnie odpadają.
Najwęższy żywopłot stworzysz z Cisa, ale tu trzeba niestety wspomnieć o bardzo wysokim koszcie nawet przy krzewach 80-100cm. Aby był gęsty i szczelny trzeba co najmniej 3 krzewów na metr (zależy to też od odmiany) a nie zawszze to wystarczy.

Żywopłot liściasty nie będzie szczelny cały rok. Grab częściowo pozostawia liście na zime, ale potrzebuje cięcia z dwóch stron, przy siatce nie będzie to może duży problem, ale przynajmniej te 50cm miejsca potrzebuje.

Nie wiem dokłądnie ile miejsca może zająć choina kanadyjska, ale też przynajmniej 60cm.
Świerki serbskie odpadają bo potrzebują dużo miejsca.

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest jak pisałaś tuja Smaragd posadzona co 50cm szybko utworzy gęstą zieloną ściane przez cały rok, można ją ciąć i trzymać w ryzach i trzymać głębokość żywopłotu na poziomie 50cm.
No jeszcze jest jedno rozwiązanie najbardziej wąskie szczelny drewniany płot (o betonowym nawet nie myśl mam u siebie i to wielka udręka patrzeć na takie okropieństwo) ale domyślam się, że to nie wchodzi w grę.

Ja zrobiłbym tak. Poszerzył rabate o 50cm i posadził tuje Smaragd. Będzie metrowej głębokości rabata plus 50cm na żywopłot. Zostnie 4 metry trawnika.
Decyzja już należy do Ciebie.
Na rabacie możesz posadzić tawuły dla kontrastu, czerwone berberysy, mniejsze hortensje bukietowe Little Lime lub Bobo, jakieś trawy np Miskant Morning Light. Możesz posadzić żurawki i niższe trawki, sezonowo dosadzać begonie. Na 19 metrach spokojnie kilka kolorowych plam uda się stworzyć. Rośliny będą ładnie wyglądać posadzone w grupach po kilka sztuk.
Na koniec dodam, że specjalistą nie jestem
Pozdrawiam
ogród nowoczesny - czego nie może zabraknąć 08:28, 09 kwi 2014

Do góry
Malwa nie pasuje, pasuje zieleń w różnych odcieniach, wrzosowisko pasuje do brzóz tylko trzeba je zrobić pasami, albo kwadratami, nowocześnie plus niskie turzyce czy trawy, łany falujących traw.

Pasują kule, niekoniecznie z bukszpanu, można je wyciąć z każdego dowolnego gatunku, także gubiącego liście (tawuły japońskie, azalie japońskie, trzmieliny), aby nie drzewa.
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 14:31, 08 kwi 2014

Do góry
Tawuły na pewno widziałam w tamtym roku na początku Krotoszyna. Cen nie pamiętam.
Możliwe, że w następnym tygodniu będę u nich to zobaczę. Irgę jak byś gdzieś widziała poniżej 8 zł. to z chęcią bym wzięła
Wilcza Góra 12:34, 08 kwi 2014

Do góry
Dziękuje, że mnie odwiedzacie
....taka jestem nieczasowa i głowa całkiem gdzieś indziej.....
ogród nadal na 5-tym planie, bo wiele się u mnie dzieje

zrobiłam kilka fotek, ale na "szersze" ujęcia ogród jeszcze się nie nadaje
wiele roślin jeszcze "podsypia". sporo jeszcze nie ruszyło
jakoś tak jest...byle jak...na ładne zdjęcia musimy wszyscy poczekać

a póki co - jest co jest
forsycje, tawuły i wierzby
na brzozach powoli pojawiają się listeczki i to mnie bardzo cieszy

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:44, 08 kwi 2014

Do góry
Grembosia.............mrówka Irena cierpi, wszystko mnie boli, jak się ruszam, to nie
koniki ruszyły przyrostami świeżymi, jedna złote ma, a druga zielone i nowe tawuły zielenią się limonkowo, myślałam, ze padły, rzutem na matę mąż sadził..będę powoli formować z nich kulki

Laurowiśnia.......jak ruszą z kopyta, bo dopiero sezon rusza, powinien być fajny efekt, choć kolorów namieszałam, upycham bez planowania, wiadomo, ze skończy się znowu przesadzaniem
zajechałam do szkółki i zobaczyłam hortensje w tysiącach, jej, wrażenie oszałamiające, zakupiłam tylko 2 i kilka żagwinów...
z donic wyleciały na rabatę ciemierniki, a wsadziłam hortki

Słoneczny ogród słonecznej safikey 09:53, 07 kwi 2014

Do góry
rabata wokół domu cz 1

udało się już posadzić częśc roślin na rabacie przed domem, nie wiem czy dobrze wyszło, ale mi się podoba:

od przodu posadzone z grubsza:
pieris japoński, jałowiec blue star, azalia, żurawki, lawenda, buszpan, trzmieliny, tawuły, berberys orange rocket, tuja danica aurea, konwalniki, różaneczniki, cyprysik filifera aurea nana, kostrzewy sine, cyprysik elliwoods empire, tawuły.....
chciałabym jeszcze z drugiej strony azalii posadzić jasne żurawki - ale to strona południowa i jasne chyba mogą padnąć?

czy cos tu jeszcze mogę zmienić? póki jest czas
mam nadzieję, że dziś po pracy uda się wszystko wysypać korą i zacznie to fajnie wyglądać

jestem przeszczęśliwa, że nareszcie ruszyłam z tymi rabatami wokół domu

Kwiaty z ogródka Marty :) 19:35, 06 kwi 2014

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Ja właśnie lubię migdałka, ale pojedynczo posadzonego. Więcej nie ma sensu. A tawuły wczesne są teraz fajne - całe oblane białymi kwiatkami, a potem jedynie zielony krzew (ale o ciekawym lancetowatym ulistnieniu) i mimo wszystko posadziłem 3 sztuki. Z kolei tawuły japońskie wczesne puszczają listki i to jest fajne.

może na szczepionego migdałka zdecydowałabym się , żeby był ujarzmiony
Kwiaty z ogródka Marty :) 19:27, 06 kwi 2014

Do góry
Ja właśnie lubię migdałka, ale pojedynczo posadzonego. Więcej nie ma sensu. A tawuły wczesne są teraz fajne - całe oblane białymi kwiatkami, a potem jedynie zielony krzew (ale o ciekawym lancetowatym ulistnieniu) i mimo wszystko posadziłem 3 sztuki. Z kolei tawuły japońskie wczesne puszczają listki i to jest fajne.
Kwiaty z ogródka Marty :) 19:18, 06 kwi 2014

Do góry
wlasnie tawuły już takie ładne, migdałek też już sporo kwiatów ma (choć nie przepadam za nim - przy zakładzie rośnie wciśnięty w jakiś kąt) u mnie widzę, że róża jedna na straty pójdzie, coś nie odbija, nie ma młodych listków :/ może jakaś opóźniona w rozwoju jest
Wilcza Góra 11:40, 06 kwi 2014

Do góry
EdytaB napisał(a)
Powiedz mi jak to jest , że mieszkamy niedaloko siebie (prawie) a u Ciebie wiosna jakby szybciej przyszła ? U mnie bez dopiero listeczki pokazule ledwo ledw. to samo berberysy...no jedynie serduszka na tym samym etapie.
Pozdrawiam

to fakt...berberysy, tawuły, bzy czarne i inni "krzaczaści delikwenci" ładnie się u nas spisują
forsycje pięknie kwitną ...oczywiście wszystko zależy od samych roślin, gatunków ale i od ekspozycji rabat...te w zakątkach od południowo-zachodniej strony zawsze szybciej "startują"

doczekasz się wkrótce i listeczków i kwiateczków obiecuję

macham, Ewa
Leśne Wzgórze 12:48, 05 kwi 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)

BERRY SMOOTHIE

CARAMEL

Caramel, tawuła japońska, dereń

Dawno u ciebie Aniu nie byłam, może i dobrze, bo teraz widzę, jaki kawał pracy za tobą, zmiany kolosalne
Te tawuły rewelacyjnie tu pasują, zresztą wiele innych okazów podziwiałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies