Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :)

Czy coś się da zrobić z tym ogrodem? Proszę pomóżcie :)

Monika5 19:33, 09 kwi 2014

całego ogródka w jednym zdjęciu nie dam rady zmieścić

1

2

3

Monika5 19:34, 09 kwi 2014

taki plan wymalowałam

Monika5 19:55, 09 kwi 2014

takie coś wymyśliłam już jakiś czas temu, nie wiem czy coś dobrze kombinuję ??

Monika5 20:37, 09 kwi 2014

I tak dla objaśnienia kolorów
- ciemna zieleń - to tuje ( większe kółka to te tuje wzdłuż ogrodzenia - tam już nic mi się nie uda wsadzić) mocno przycięte, bo tak się rozrosły, że weszły na 3/4 ścieżki.

- żółty - to forsycja w formie krzaka ( na razie w takiej formie, bo już mnie korci żeby ją poddać stylizacji fryzjerskiej stoi sobie w rogu i myślę żeby tam postawić pojemnik na kompostownik?? Nie wiem jak się sprawdzają takie pojemniki?

- czerwony - to kaliny koralowe i pod nie coś chce posadzić raczej z czasem będzie tam dużo cienia jak podrosną i to jest strona północna. Wsadzone były z zamiarem prowadzenia na krzaki żeby zasłonić do końca tą cześć od ulicy, ale jak zobaczyłam prowadzona na małe drzewko to wole taka wersję.

- pomarańczowy - to te nieszczęsne murki: ( beton obłożony płytkami, które po tych 20 latach odpadają i się rozsypują w ręku: ( no niestety na razie musza być

- szary tam na razie jest składowisko na wycięte tuje i z jednej strony rośnie zaniedbane winogrono, które z ogromną przyjemnością bym wykopała, ( no cóż na razie nie mogę, bo babcia uważa, że się większość suchych gałązek nagle chyba ożyje i za owocuje)

- różowy - 5 bzów ( lilaki), które już tam rosną, między nimi myślę żeby wsadzić magnolie, bo je uwielbiam prowadzone na drzewko - ale czy to dobry pomysł?? To nie wiem do końca. Proszę doradźcie

Przed nimi rosną Rh a raczej pewnie wegetują ( mimo podlewania, nawożenia, raczej im słońce ostre przeszkadza) i chyba nie uda mi się rabata Rh + azalie z przodu przed Rh chce dać azalie wielkokwiatowe – na razie są 2 ( było więcej, ale się nie przyjęły albo kupiłam uschnięte, bo jedna z nich od 3 ledwo żywa). Chyba, że te bzy tak wykańczają te Rh i azalie??

No i ta wielka rabata chcę ją podzielić na 5 części

- niebieski - to te moje wymarzone oczko wodne, ale ono za kilka lat: ( ( tam cały czas ostre słońce)

1 - to rabaty półcieniowe i cieniowe ( część zachodnio - południowa)
2 - to rabaty półcieniowe i cieniowe ( część wschodnio - południowa)
3 - to rabata ostre słońce ( część północno - zachodnia)
4 - to rabata ostre słońce ( część północno - wschodnia)
5 - tu to wogle ostre słońce i chce te oczko wodne ( tuje kulki albo wszystkie do wycinki albo, co druga)

Mille 23:30, 09 kwi 2014

Witaj
Rabata faktycznie jest ogromna. Niestety wiem coś na temat dużych centralnie ułożonych rabat, bo sama mam taką i niestety musiałabym zrównać cały ogród z ziemią, żeby się jej pozbyć, a to przekracza moje możliwości pod każdym względem... Także rozumiem Cię, że choć oczywiście warto przearanżować cały ogród jedną męską decyzją, o tyle nie zawsze jest to możliwe. Masz bardzo fajne te iglaki na środku, taki prywatny Stonehenge Nie wiem na ile spodoba Ci się moja sugestia, ale nie mogłam się oprzeć - ja na Twoim miejscu, nie mając pozowlenia na zlikwidowanie murków odwróciłabym rabaty - tj. tam gdzie masz trawke zrobiłabym rabaty, a środek zmieniłabym w trawnik, pozostawiając jedynie te piękne iglakami.
Tess 00:43, 10 kwi 2014

Milena, ubiegłaś mnie z tą propozycją - a jakże, godną samego Napoleona

Tak na marginesie - dlaczego nie bywasz w swoim wątku, Mille?

Witaj, Moniko

Popieram pomysł Mille. Skoro nie możesz zlikwidować murków (byłoby to też dość pracochłonne), to potraktuj ten wewnętrzny murek jak skraj rabat okalających ogród.

Minusy tego rozwiązania:
- wymaga to nawiezienia ziemi w te obecne ścieżki.

Plusy:
- poszerzysz rabaty okalające ogród, a będzie to z korzyścią dla ogrodu, bo potrzebujesz aby były szersze,
- pozbędziesz się problemu utrzymania tych ścieżek w murkach - bo piasek się nie sprawdził, ale trawnik też się nie sprawdza - bo ogrodzenie z murków nie pozwala ani go dobrze skosić, ani pielęgnować,
- zyskasz lepsze proporcje rabat w ogrodzie,
- no i nie likwidujesz murków, czyli nie narażasz się na gniew babci

Dlaczego potrzebujesz szersze rabaty? Bo rabata powinna składać się z trzech pięter.
Pierwsze już masz (tuje i szmaragdy), potrzebne jeszcze średnie i dopiero przed średnim możesz dać niskie rośliny, więc jak chcesz, to rozchodniki, szałwię omszoną, kocimiętkę albo nachyłki. Średnie piętro to mogą być hortensje bukietowe, a w zacienionych także ogrodowe, tawuły, i mnóstwo innych.
Oczywiście nie mówimy jednie o tym, co dać przed kalinami, tylko co dać na całą rabatę. Sadzimy rośliny plamami, nie pojedynczo.

Znasz dekalog ogrodnika autorstwa Danusi?
1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Jeśli planujesz podkrzesać szmaragdy, to raczej już nie ścinałabym im czubków . Chyba, że jednocześnie uformujesz je w „kostkę”, będzie bardzo nowocześnie, choć nie z buka czy graba
Tak jak tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1491-kiedys-bedzie-tu-pieknie?page=861
Jeśli zdecydujesz się obciąć czubki, to jednak proponuję na prosto.
Z nieobciętymi czubkami będą też dobrze wyglądać, tak naturalnie.
Podkrzesać się powinno je dość wysoko, tak na 1,5 metra. Wówczas lepiej wyglądają i nie przeszkadzają w kompozycjach.

Oczko na środku ogrodu, w dodatku w pełnym słońcu to nie jest dobry pomysł.
Wiem, co mówię, uwierz mi Będą się rozwijać glony, woda będzie cały czas zielona. Zamiast zdobić, będzie szpecił. I jeszcze komary się w nim lęgną.
Może rozważ to jeszcze.
Woda w ogrodzie to fajna rzecz, ale może lepsze byłoby ciurkadełko?
Taka mini fontanna. Zobacz tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/129-zrodelka-ciurkadelka-inne-elementy-wodne
Jeśli koniecznie chcesz je mieć, zlokalizuj je w części 1 lub dwa, tam gdzie cień. Na którąś z tych części (1 lub 2) przeniosłabym też różaneczniki. Azalie dają radę na słońcu, ale Rh tylko nieliczne odmiany.

Uff, ale się rozpisałam. Na dzisiaj dość, bo mi się zwoje zagrzały, obawiam się o Twoje

Nie spiesz się ze zmianami. Ani decyzjami w tej kwestii. Poczytaj wątki tematyczne, sporo się nauczysz. I wiele podpatrzysz w wątkach z realizacji Gardenarium - np. Ogród z lustrem (mój ulubiony) czy ogród zimozielony przy białym domu.
Pamiętaj, że nasze ogrody nigdy nie będą tak dopieszczone, jak te z realizacji Danusi, ale pomysły i inspiracje możemy przenieść na nasze podwórko

Monika5 21:48, 14 lut 2015

Witam. Doradźcie proszę czy posadzone drzewka w Rh i azaliach to dobry pomysł czy lepiej z wiosną przenieś gdzieś ( wierzby, śliwa i rajskie jabłonki rosną już drugi rok to może bez szwanku by je się dało przenieść wiosną i by się przyjęły)
Posadziłam je z myślą żeby zacieniały Rh i azalie, ale zastanawiam się czy dobrze zrobiłam – chodzi mi o to czy za np. 5 – 10 lat nie będę żałowała ze je tam posadziłam – chce prowadzić na średniej wielkości drzewka. I tak się zastanawiam czy za 5 – 10 lat nie za bardzo się zagęszczą i będzie za ciemno no i czy system korzeniowy ich nie wysadzi ogrodzenia albo będzie utrudniał w rośnięciu innym rośliną a nie chciałam bym za te kilka lat je wycinać, bo stwierdzę, że jednak nie pasują czy za ciasno.

Monika5 21:52, 14 lut 2015

wierzby 2 rok już rosną i bardzo krótko je obcinam a w rogu krzewuszka wyprowadzona na drzewko ona już 5 czy 6 rok tam rośnie więc ciężko było by wykopać, musi zostać
Monika5 22:01, 14 lut 2015

śliwy też 2 rok a obok ok 20 letnie tuje i nie wiem czy nie będzie za ciemno tym azaliom
Monika5 22:11, 14 lut 2015

i po drugiej stronie 2 rajskie jabłonki i perukowiec w Rh też mam dylemat. Proszę o pomoc, poradę