Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny ogród słonecznej safikey

Słoneczny ogród słonecznej safikey

safikey 09:53, 07 kwi 2014

rabata wokół domu cz 1

udało się już posadzić częśc roślin na rabacie przed domem, nie wiem czy dobrze wyszło, ale mi się podoba:

od przodu posadzone z grubsza:
pieris japoński, jałowiec blue star, azalia, żurawki, lawenda, buszpan, trzmieliny, tawuły, berberys orange rocket, tuja danica aurea, konwalniki, różaneczniki, cyprysik filifera aurea nana, kostrzewy sine, cyprysik elliwoods empire, tawuły.....
chciałabym jeszcze z drugiej strony azalii posadzić jasne żurawki - ale to strona południowa i jasne chyba mogą padnąć?

czy cos tu jeszcze mogę zmienić? póki jest czas
mam nadzieję, że dziś po pracy uda się wszystko wysypać korą i zacznie to fajnie wyglądać

jestem przeszczęśliwa, że nareszcie ruszyłam z tymi rabatami wokół domu

safikey 12:39, 07 kwi 2014

całość rabaty będzie wysypana korą - jedynie pośrodku mam kępy konwalników i tu będzie podsypane jasnymi kamyczkami.

tu po lewej obok azalii mam jeszcze taka pustkę - myślę o kilku jasnych żurawkach????

wydaje mi się trochę pusto na tej rabacie, ale boję się żę za gęsto nasadzę wszystkiego, ach te dylematy

z boku garażu posadziłam forsycję - marzyła mi się już od dawna upppsss przepraszam mężuś posadził

wielki trawnik (który kiedyś znowu tu będzie, bo ukłądaniu kostki niestety został zrujnowany) został nareszcie wyrównany - teraz czeka nas wybieranie kamieni, równianie, dosypywanie ziemi i możemy myśleć o trawie...
po lewej stronie przed tujkami mam przykrytą włókniną planowana rabatę - trochę przytłumię chwasty i końcem maja mam plan aby uczynić tam nową rabatę z różaneczników, miskantów i żurawek - marzy mi się

huśtawka też będzie w innym miejscu, ale ponieważ jest diabelnie ciężka czekamy na pierwszego grilla - wtedy faceci ją przyniosą bliżej tarasu

Przyznaję, że nabrałam wiosną wiatru w żagle - wszystko bym chciała od razu zrobić a ogrodzie a "pary" niesamowicie wiele szkoda tylko, że urlopu w pracy brak
safikey 14:05, 07 kwi 2014

Z tyłu za domem przy wyjściu z kotłowni, mam przy schodach gazony, które chciałabym obsadzić kwiatami - polecacie cos szczególnie?

myslałam o begoniach, bo one długo i ładnie będą kwitły, a może coś innego?

ależ piękne słońce sie dziś u nas zrobiło
Zajaczek_82 14:07, 07 kwi 2014

Witaj Safikey!

Co raz piękniej na Twojej działce i dużo się dzieje! Rabata przed domem bardzo fajna i mam na czym się wzorować w zakupie roślinek!
safikey 14:14, 07 kwi 2014

Zajaczek_82 napisał(a)
Witaj Safikey!

Co raz piękniej na Twojej działce i dużo się dzieje! Rabata przed domem bardzo fajna i mam na czym się wzorować w zakupie roślinek!

Dzieki Asiu za dobre słowo....

witaj w moim królewstwie
Zajaczek_82 14:23, 07 kwi 2014

Ojej! I jeszcze masz gazony! Ja też mam i strasznie się na nie wkurzam, bo nic mi się w nich nie podoba. Myślałam nad żagwinem ogrodowym, żeby je zasłonić, ale nie wiem jak to będzie w gazonie wyglądać. Dlatego też obserwuję!
Katkak 19:31, 07 kwi 2014

Witaj, ależ Ty jesteś hart na robotę dziewczyno Odwaliłaś kawał dobrej roboty i tak pięknie to wszystko wygląda. I oglądając ma się wrażenie, że te wszystkie pomysły na rabaty i nasadzenia przychodzą Ci z ta a łatwością. Ja jak kupię jakąkolwiek roślinkę przechodzę czasem katusze zastanawiając się gdzie ją posadzić No i zbiory w warzywniku robią wrażenie. Ja mam tyciusieńki warzywniczek, pewnie wielkości jednej Twojej grządki, no ale i ogródek mam tyci w porównaniu do Twojego Naprawdę jest ślicznie Pozdrawiam
Pola 21:46, 07 kwi 2014

Widzę,że ogród duży mnóstwo pomysłów pochłonie....nowe rabaty zapowiadają się superowo....trzymam kciuki....
safikey 08:14, 08 kwi 2014

Kiedy ja zajmowałam się rabatą wokół domu, mój kochany M. porządkuje teren przed domem (górki, dołki ziemi, masa kamieni), naprawdę ciężka praca - ale zaczyna to wyglądać coraz lepiej:

na środku posadziliśmy już sosnę czarną austriaca i cyprysik stardust.

sporo ziemi jest jeszcze do rozwiezienia,

ale kto da rade jak nie my....

safikey 08:32, 08 kwi 2014

rabata przed domem czeka na wysypanie korą i ewentualnie dosadzenie nowych roslin

nawet mój kot Szopen pomaga mi w przesadzaniu roslin

śmieszny ten nasz kotek, zachowuje się czasami jak pies