Dzisiaj to mi się najbardziej podoba Pilgrim się zagęszcza, Gertruda kwitnie, a od dołu idą bluszcze i Clematisy: przy Pilgrim - Maidwell Hall, przy Gertrudzie - Albina Plena, a przy Louise - Błękitny Anioł.
W 2013 r. Pilgrim był wysokości małej bukszpanowej kulki
Gertruda pokazała pierwszy kwiat wspaniały zapach marna jest, bo była totalnie zagłuszona na innej rabacie, ale chyba dobrze ją M. przesadził skoro kwitnie )
całe 6 sztuk... marniutko ale jeśli liczy się jakość a nie ilość, to się zgadzam
Gartentraume - nie wiem dlaczego jest taka duża może dlatego, że niewiele ją tnę, bo dotychczas ładnie zimowała i nie cięłam za dużo pędów, bo były zieloniutkie, zdrowe i sztywne, pięknie kwitnie nawet ta wysokość mi odpowiada, bo mam malutki ogródek i potrzebuję więcej pięter na dość wąskiej rabacie Zatem wychodzi na to, jak z hortensjami - że jak nie chcesz wysokiej to niżej tniesz. Moje hortensje, szczególnie dwie mają co najmniej 1,8 m wysokości bo nie tnę ich mocno od góry.
Co do Louisa - my tniemy tylko wiosną, no i oczywiście przekwitłe kwiaty. Proponuję kulkować pędy, bo są dość elastyczne szczególnie młodsze, bo te kilkuletnie to grube baty i jest ciężko. U mnie w poprzednim miejscu miała podporę od dołu, bo pędy jak fontanna pod wpływem ciężaru kwiatów kładły się na bukszpanach i wszystkim dookoła, więc przyginałam pędy prawie do samej ziemi i przywiązywałam do podpory. Teraz jest już na murze, ale pędy podtrzymują stalowe linki .
Takie mam doświadczenie chyba pierwszy raz w życiu tak się wypowiedziałam na ten temat ))
Buziaki!
dziś zimnica ale słoneczko walczy deszczu trzeba ale ja wolę na razie nie hi hi sprawy się posuwają pomalutku buziaczki i miłego dnia a mało mnie bo śpimy u mamy do domku latam gotować i takie tam
ja również bardzo się cieszę, że wreszcie się poznałyśmy
spróbuj z różą warto tylko dobrze wybierz, żeby pasowała do Twojej koncepcji, w przeciwnym razie będzie dylemat czy zostawić później czy jednak wywalić, a szkoda... ) Ja tak trochę kupiłam kilka lat temu jak się zachłysnęłam różami kosztowały nie mało, są piękne ale może teraz bym jednolite kupiła a nie różne ) właśnie mam jak widzisz orzech do zgryzienia co teraz do nich posadzić )