Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Pszczelarnia 10:04, 09 sty 2019

Do góry
dokładnie miałam napisać to samo o fidze, że to bardziej klon niż figa, fajnie że Danusia czuwa.
Nam się udało zimowac figę w szklarni zimnej, takiej jak Ty masz, zadołowaną w gruncie. Ale raz tylko, po zeszłej zimie już się nie obudziła .

Lubię bardzo Twoje podsumowania- przywołujesz piękne chwile i obrazy.
Zachwycił mnie widok na łąkę z daleka- świetne zakończenie osi widokowej.
I wiele innych rzeczy też.

Zszywkowy ogród marzeń :) 00:55, 09 sty 2019

Do góry
zszywka napisał(a)
Zdjęć z sezonu nie mam dużo ale coś wybrałam:

Jedno drzewko to magnolia, a drugie metasekwoja???
Rabata śliczna, ale jeśli to metasekwoja to od razu od siatki odsuń
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 21:51, 07 sty 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
zapiszę się wątku, żeby zaglądać.
Pozdrawiam Cie Izo serdecznie i mocno Ci kibicuję z nowym ogrodem.
Marta

Dziękuję przyda się każde wsparcie bo pracy masa
A najlepsze jest to że bardzo mnie to cieszy
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 12:57, 07 sty 2019

Do góry
zapiszę się wątku, żeby zaglądać.
Pozdrawiam Cie Izo serdecznie i mocno Ci kibicuję z nowym ogrodem.
Marta
Pszczelarnia 12:50, 07 sty 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Bardzo łatwa. Wiele osób siało. Tylko nie należy przelewać wschodów. I nic więcej. Ja siałam zawsze na rozsadę, nigdy wprost do ziemi. Chcesz nasiona?

nie rób sobie kłopotu, kupię, widzę,że da się.
fajnie, dzięki za informacje
Pszczelarnia 12:46, 07 sty 2019

Do góry
magnolia napisał(a)

siostry czasem się przydają, dobrze powiedziała

Jeszcze napisz o rudbekii cherry brandy- łatwa jest? mam ochotę na grządkę kwiatów do wazonu, ale łatwą bardzo, żeby 'sama rosła'

Bardzo łatwa. Wiele osób siało. Tylko nie należy przelewać wschodów. I nic więcej. Ja siałam zawsze na rozsadę, nigdy wprost do ziemi. Chcesz nasiona?
Pszczelarnia 12:43, 07 sty 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dziękuję bardzo.

Lampa nieco zbyt ozdobna jak na mój gust ale nie mogłam od niej odejść. Wracałam kilka razy. Poszłam z młodszą siostrą a ona powiedziała, "fajna jest, weź"

siostry czasem się przydają, dobrze powiedziała

Jeszcze napisz o rudbekii cherry brandy- łatwa jest? mam ochotę na grządkę kwiatów do wazonu, ale łatwą bardzo, żeby 'sama rosła'
Pszczelarnia 12:12, 07 sty 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewo, kawał roboty!
Jesteście tytanami pracy! W takim tempie wyobrażam sobie pracować sezon/dwa, może da się ciągnąć jeszcze trzeci. Ale Wy tak działacie już wiele lat,a energia wciąż ta sama i zapał gorący
Trzymam za Was nieustannie kciuki.

Czy masz może zapas nasion ośmiału?- nie mam, a marzy mi się mieć kilka sztuk

Oj nie mam ośmiału ale może ktoś ma? Kto ma nasiona ośmiału?

Dziękuję za Twoje wsparcie.
Pszczelarnia 09:46, 07 sty 2019

Do góry
Ewo, kawał roboty!
Jesteście tytanami pracy! W takim tempie wyobrażam sobie pracować sezon/dwa, może da się ciągnąć jeszcze trzeci. Ale Wy tak działacie już wiele lat,a energia wciąż ta sama i zapał gorący
Trzymam za Was nieustannie kciuki.

Czy masz może zapas nasion ośmiału?- nie mam, a marzy mi się mieć kilka sztuk
Motylogród 21:49, 06 sty 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Magnolia (i ostrokrzewy) lubi kwaśno do lekko kwaśno. Dobrym towarzystwem będą niskie liliowce, naparstnice, liriope, pierisy, kiścienie, carexy, hakonechloa, lilie orientalne, ostrokrzewy, niskie miskanty sinesis, wrzosy, wrzośce etc.

Magnolia chyba już zostanie w tym miejscu, przygotuję jej specjalnie miejscówkę.
Ale skoro ostrokrzew woli kwaśno, to może "przemeldować" go na drugą stronę ogrodu, na rabatę kwaśną, a tu dać coś innego. Albo zabiorę z powrotem jaśminowiec wonny, albo może dam Miskanta - Gracillimusa? Ładna zieleń jako tło dla LO i innych róż. On chyba nie musi mieć tak kwaśno?
Przesunęłabym jednak LO, a cisy dała bliżej kaliny. Nie wiem, czy więcej niż 2 tam wejdą (nie chcę tu efektu ściany), ew - jako trzeci do kompozycji (znak ? na rysunku) - jakiś niższy krzew liściasty - berberys Green ornament? trzmielina? a może pigwowiec Yukigoten?

Motylogród 07:27, 06 sty 2019

Do góry
A ja znajdywałam Robusty tańsze, a Wojtki droższe Tu nie ma -jak widać - reguły

Magnolia (i ostrokrzewy) lubi kwaśno do lekko kwaśno. Dobrym towarzystwem będą niskie liliowce, naparstnice, liriope, pierisy, kiścienie, carexy, hakonechloa, lilie orientalne, ostrokrzewy, niskie miskanty sinesis, wrzosy, wrzośce etc.

Wizytówka - Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:36, 03 sty 2019

Do góry
Mój azyl na wichrowym wzgórzu – to nasz 11 arowy skrawek na ziemi, który od 2006 roku tworzymy. Tu pracujemy, odpoczywamy, przeżywany radości i smutki, wzloty i upadki.
Szkielet ogrodu jest zimozielony, ale pomimo tego o każdej porze roku pokazuje inne oblicze i nieustanie się zmienia. Zapraszam na wirtualny spacer. Więcej można zobaczyć w moim wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7741-moj-azyl-na-wichrowym-wzgorzu

Wiosna to moja ulubiona pora roku. Przyroda budzi się do życia, dnia przybywa, słoneczko mocniej świeci, ziemia pachnie świeżością, a ogród – no cóż tu pisać – zobaczcie

Każda pora roku to obowiązkowo charakterystyczny dla niej wianek oraz kompozycje w donicach przed domem i na tarasie.

Wiosna to również i święta.

Ale zanim wiosna zagości na dobre poprzedza ją „przedwiośnie” - to głównie pora porządków.

Rośliny budzą się do życia, wypuszczają świeże pędy i młode przyrosty.

Nadejście wiosny obwieszcza magnolia. Królowa ogrodu o tej porze roku.

Ogród z rzeźbą 20:54, 03 sty 2019

Do góry
Pod koniec kwietnia kwitła dziadkowa magnolia

Tulipany Exotic Emperor (kilka sztuk, niedobitki z jeszcze poprzedniego sezonu).

I pojawiła taka przypadkowa udana kompozycja:

I tak zamykamy kwiecień.
Wniosek: musi, ale to musi być więcej wiosennych cebulowych!
Ogród ogrodniczki 10:13, 03 sty 2019

Do góry
Ogólny plan na to miejsce mam taki.

Tutaj dosadzić obwódkę bukszpanową w "L" + ostrokrzew w stożek + magnolia "Susan"

Pod tym dużym bukszpanem i lilakami widzę hortensje bukietowe + kulki bukszpanowe z zawilcami japońskimi.

Pod płot różaneczniki + klony japońskie

Z tej strony są posadzone razem ze starą jabłonią: kalina Roseum, jaśminowiec, lilak. Wzdłuż płotu są już posadzone liliowce z piwoniami a na końcu lilaki.

Dosadzić kule bukszpanowe + dereń Kousa i różę pnącą na jabłoń.
Zależy mi na swojsko-romantycznym klimacie
...uDany ogród 16:03, 02 sty 2019

Do góry
Największą niespodzianką końca sezonu były pąki na Paulowni

Ciekawe, czy przetrwają i na wiosnę zakwitną?

Teraz siedzą pod czapeczkami i wyglądają całkiem dobrze

Zakwitła ośnieża

i pierwszy raz kwitła Magnolia

w tym sezonie pąki coś zjadło...
Blaski i cienie nowego życia 11:59, 02 sty 2019

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Czyli: pod lilakami kule bukszpanowe + zawilce japońskie + hortensje bukietowe.

Pod płotem: różaneczniki + klony japońskie + magnolia + świerk nidiformis + ostrokrzew

Pod jabłonią: piwonie + liliowce + kula bukszpanowa + róża pnąca na jabłoń

W tej kępie z jabłonią rosnie kalina Roseum, jaśminowiec i lilak.
Mam pomysł żeby do tego dołozyć dereń Kousa

Ciekawie to będzie wyglądało. Bukszpan imponujący jak znam Ciebie to w 2 lata będzie fajnie zwłaszcza że ziemię masz dobrą.
Ogołociłaś tę starą jabłoń do naga ale wiesz co robisz, może poczuje drugie życie
Blaski i cienie nowego życia 11:26, 02 sty 2019

Do góry
Czyli: pod lilakami kule bukszpanowe + zawilce japońskie + hortensje bukietowe.

Pod płotem: różaneczniki + klony japońskie + magnolia + świerk nidiformis + ostrokrzew

Pod jabłonią: piwonie + liliowce + kula bukszpanowa + róża pnąca na jabłoń

W tej kępie z jabłonią rosnie kalina Roseum, jaśminowiec i lilak.
Mam pomysł żeby do tego dołozyć dereń Kousa
Ptasi gaj 20:01, 01 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
U mnie magnolia łuski z pąków zrzuca, jest mokro, ziemia nie zmarznięta wszystko ruszy

Sylwia u mnie też magnolia zrzuciła łuski z pąków - boję się o nią

Elusia- wszystkiego najlepszego na Nowy rok= wszelkiej pomyślności, miłości i życzliwości oraz siły do ogrodniczkowania
Ptasi gaj 17:07, 29 gru 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
W tamtym roku było to samo, zimą pąki nabrzmiewały... wszyscy się martwili , ze za szybko wszystko rusza, pamiętam jak tulipany wszystkim wychodziły.
Dlatego nie mam jeszcze magnolii, czy wiśni japonskich choć podobają mi się.

A wiecie co jeszcze szkodzi? Nasze okrywanie przed mrozami. Rośliny mają za ciepło i potrafią się pobudzić lub nie zdążą się zahartować.

Moja magnolia w stanie spoczynku i wiśnia tez. W moim rejonie noce chłodniejsze no i wydmuchow chociaż teraz 7 Na plusie.

Nie mam połowy róż zakopczykowanych miałam to dzisiaj zrobić ale len mnie trzyma po świętach. Zresztą na horyzoncie plusowe temperatury zdążę zrobić jakby co kompostu na rączce.

Z okrywaniem to prawda. Odkrywam róże pnące na zimę i dwa razy w środku mi pilristu zgniły nie oberwałam liści bo kto by to rwal tysiące liści. Odsłaniając na wiosnę wszystkie pędy róż były zmarznięte szare. Obcięłam do ziemi i odbiły wszystkie. Od tej pory nie osłaniam i nic nie marznie kwitną bardzo ładnie.

Dzisiaj jestem i moja news dawn cała w ulistwieniu w środku

Kurniki po 5 m

Po prawej metasekwoje na wys 0,5 m dziwnie obszarpane czy to nie koty sąsiadów zrobiły sobie przedmiot do zdzierania pazurów. Muszę zabezpieczyć.

Najładniejszy mój serb i wierzba tegoroczne przyrosty

Ptasi gaj 23:46, 28 gru 2018

Do góry
U mnie magnolia łuski z pąków zrzuca, jest mokro, ziemia nie zmarznięta wszystko ruszy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies