Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

System automatycznego nawadniania 22:51, 05 maj 2016

Do góry
Witam kochani. Dojrzałem do wspomożenia mojego trawnika systemem nawadniania, z racji mojego amatorstwa liczę na wskazówki od osób które przerabiały ten temat. Zamieszczam szkic swojej działki (brama kierunek południe) planowałem zastosować zraszacze Hunter. Proszę o pomoc i propozycję. Jedna kratka odpowiada 1m. Źródło wody to wodociągi , wydatek 54 litry/ min. Przód działki trochę wąskie paski więc czy zraszacze statyczne czy rotacyjne?

Proszę o jakieś wskazówki i z góry dziekuję

Mały ogród w małej gminie 22:48, 05 maj 2016

Do góry
Paula, czytałam Ci dziś w myślach chyba, bo właśnie tak zrobiłam. Dokładnie tak jak mówisz.
Przedstawia się to tak, pociągnęłam nawet tę szerokość 1,5m przez jakiś metr, teraz się zastanawiam co tam posadzić.

Kupiłam dziś 3 miskanty zebrinus (chciałam morning light, ale nie mieli, a ja niecierpliwa jestem...), dwie aurera nana, bo mi się bardzo podoba ich zestawienie z tujami w ogrodzie Danusi oraz jedną choineczkę do pary z inną, którą już mam.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:47, 05 maj 2016

Do góry
Korona cesarska. Muszę przyznać, że jesienią postanowiłam... pozbyć się tej roślinki (co mi się bardzo rzadko zdarza. Niestety tak głęboko były jej cebule, że dałam za wygraną. Teraz mi wstyd, bo tak niesamowicie kwitnie tego roku

Trochę w zbliżeniu

I jeszcze większe zbliżenie. Niesamowite są jej kwiaty
Biało różowy ogród za płotem. 22:46, 05 maj 2016

Do góry
Zdjęć z prac trawnikowych nie mam wcale dzisiejsze strzały na ślepo telefonem, nic nie widziałem na ekranie bo słońce mocno świeciło.
Pas wzdłuż tarasu przed końcowym wałowaniem, linie kroplujące już na rabatach.

No i główny trawnik przewałowałem dizisja obciążonym walcem, niestety widać skutki klejenia się ziemi do metalu, ale po 3 podlewaniach wyrównało się ładnie

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 22:34, 05 maj 2016

Do góry
Łukaszu wspomniane wcześniej różyczki z lawenda. Zobaczymy czy się uda
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:31, 05 maj 2016

Do góry
Korzystając z wolnej chwili wrzucam trochę kwiatów z mojego ogrodu tym razem w odcieniach różu Bo wiosna to nie tylko hiacynty i tulipany..
* Magnolia Susan (niestety trochę kiepsko kwitnie)

* natomiast różaneczniki kwitną jak szalone

* migdałek

* biały ciemiernik zróżowiał

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 22:31, 05 maj 2016

Do góry
Pola napisał(a)
Kasiu, witam sąsiadkę....bardzo się cieszę że mnie znalazłaś....obejrzałam twoje początki, oj fajnie jest tworzyć i cieszyć się każdą roślinką. Widok z tarasu boski i nie dziwię się, że kupiliście tam działkę.
Ja też mam wąski ogród i tworzony jest od nowa od 5 lat.....poprzedni był tworzony bez pomysłu i wszystko zostało wycięte.
To co mogę ci doradzić to.....zastanów się nad charakterem swojego ogrodu, jaki ma być, następnie zrób sobie plan całości nasadzeń, czyli kształt rabat, ścieżek.....mój ogró jest podzielony na tzw pokoje....fajnie to wygląda przy wąskiej działce.
Nie sadź roślin przypadkowych bo będziesz po latach niezadowolona, nie popełniaj mojego błędu szkoda kasy.
Danusia wszystko opisała w swoich artykułach, jak zacząć....mój ogród jest robiony dzięki jej wskazówką.
Kasiu, zaprasżam Cię do siebie na oględziny chętnie Cię będę gościć na kawce....

Hejka Jola. Masz rację trzeba mieć plan i działać. Ale jak pozbierać te wszystkie myśli do kupy?? To myslenie za bardzo mi nie wychodzi. Tyle pięknych ogrodow że już zgupialam. Jedno wiem na pewno. Chciałabym zacząć od rabaty przed domem. Jest już trochę na niej nasadzeń. Chciałabym uzupełnić ja hortensjami (5 szt. Lm) kilkoma kulkami z bukszpanu i jeszcze trawy mi się marzą. A oto wspomniana pseudo rabata

Tutaj myślałam o hortensji od wiąza do conicy

Pomiędzy conicami kulki, trawy i jeszcze jedna na pniu kulka

Będzie pasowało??
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:26, 05 maj 2016

Do góry
Reniu a gdzie się kupuje takie mydło ? Dziś właśnie odkryłam stado mszyc na stokrotkach i róży.
Też nic nie słyszałam o tym że odętka lubi się pokładać, jeśli tak jest rzeczywiście to niefajnie :/
Moja obecnie wygląda tak: (Zdjęcie oczywiście usunę)

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:25, 05 maj 2016

Do góry
Mam dosłownie kilka zdjęć z CO na telefonie to pokażę
Amanogawa i magnolia Susan pięknie kwitły, reszta wcześniejszych magnolii zmarznięta

Sosna Varella z dedykacją dla Marzenki tabliczka ma może 10x15cm uspokoję, że ogród ma już 11 lat.

Piwonia drzewiasta była ogromna, chyba 140cm
Na judaszowca w tym roku chyba się nie załapię, a jest ogromny i gałązki całe obklejone kwieciem
Morze woni i kolorów... 22:21, 05 maj 2016

Do góry
Maj 2016

Moja działka na Dębowym Lesie 22:14, 05 maj 2016

Do góry
jona napisał(a)

Zachęcona Twoim uwielbieniem dla June nabyłam ją niedawno. Śliczna jest

Bo jest.Zobaczysz Asiu, jak ona coraz się wybarwia cudnie
Także moja miłość do niej jest w pełni uzasadniona, przekonasz się sama
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:11, 05 maj 2016

Do góry
Ostatnie kwiaty magnolii

A tu żółtki czekają na swoją kolej. Jakieś drobne pąki w tym roku.

Prztaczniki już zaczynają kwitnąć. Chyba szybciej niż w zeszłym roku

I hosty, z każdym dniem coraz większe

Moja działka na Dębowym Lesie 22:08, 05 maj 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Cudniste masz tulipany, co jeden ładniejszy

Bo tulipcie sa takie piękne
a coraz jakieś nowości na jesieni są i człowiek się kusi
Trudny teren - dużo pracy! 22:04, 05 maj 2016

Do góry
Jolu sialam graminex wembley i żadnej innej juz nie chce... musze teraz z roku na rok tylko dosiewac te sama trawe aby calosc byla w miare jednolita.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:04, 05 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Jest już

widziałam ale to nie bajzlownia taka nazwa nie pasuje
ja robię wszystko z rozmachem, to mi doniczka spadnie to ziemia się rozsypie to z sadzonek ziemia leci więc moje klepisko jest w tym zakresie super.
Teraz nie mam tam kompostu i mam nowe miejsce na coś i zastanawiam się co do cienia hmmm.

Dzisiaj była akcja z małą robótką, wysadzałam żurawkę którą dostałam od Marzenki - rozrosła się tam bardzo, wymieniłam na inny kolor.

Z tej zrobię sporo sadzonek.

Wymieniłam na takie i jest lepiej z takim kontrastem.

Do donic wsadziłam co udało się przezimować podzielone jesienią.

Uciekła mi ta nazwa ale w donicy super rośnie, pobrałam sadzonkę

Minimalizm doniczkowy będzie

Wystawiłam też maleństwa na spacerek - to doniczkowe ciekawa jestem co z nich będzie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies