Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Hortensja 12:54, 06 cze 2016

Bardzo proszę o pomoc w diagnozie co gryzie moje stożki z bukszpanu. Z pozoru nie wyglądają źle ale w przeciwieństwie do innych bukszpanów nie mają w tym roku żadnych przyrostów i coś im jednak dolega.
Podlewam i spryskuję florovitem, spryskałam je też Mospilanem bo zauważyłam miodówkę bukszpanową.
Jest jeszcze coś czego wytępić nie umiem:
Stożek nr 1.
Wygląda jakby ktoś obsypał go białym proszkiem do prania i skropił wodą…
biały nalot czasem pokrywa większość stożka, czasem pojedyńcze gałązki

Stóżek nr 2
Podobnie jak pierwszy stożek ma jasny nalot (wygląda jak biały lub srebrzysty), oprócz tego ma pożółknięte liście na samej górze. Mysłałam, że to może przez gorąc bo rośnie przy rozgrzanej ścianie ale zauważyłam to tez na bukszpanach oddalonych od domu.

Mazan 14:11, 06 cze 2016

Hortensja

Pomijając miodówkę na bukszpanach jest również choroba grzybowa zamieranie liści i pędów. Tu zastosuj naprzemiennie co 10 - 14 dni Topsin lub Sarfun oraz Sportak Alpha.

Pozdrawiam
Hortensja 14:51, 06 cze 2016

Dzięki bardzo za radę. Topsin już mam, jutro dokupię Sportak.
Kurcze, marzyły mu się bukszpanowie żywopłoty, stożki i kule w ogrodzie ale widzę że bukszpan wcale nie jest taki łatwy w uprawie.
Jak tak dalej pójdzie - przerzuce się na cisy
Mazan 16:48, 06 cze 2016

Hortensja

Słabe strony znajdziesz zawsze. Trzeba się tylko do nich przygotować żeby reagować właściwie. Zniechęcenie ogrodnika nie powinno opanowywać, zresztą jest takie powiedzenie: tylko spokój może uratować. Zgodnie z tą maksymą obserwuj i ucz się nowej roli.

Pozdrawiam
alis 21:35, 07 cze 2016

Co z moimi buksikami się dzieje? Wygląda to jakby więdły pojedyncze gałązki.

I na innych:
Mazan 09:37, 08 cze 2016

Alis

Trudno ocenić, gdyż nie widać pędów. Barwa liści może wskazywać na zamieranie pędów. Podlać aliette, opryskać sportakiem/mirage.

Pozdrawiam
annamazur 18:03, 15 cze 2016

Witam,

dwa dni temu pryskałam moje bukszpany na przędziorka Magus 200 SC;
dziś zauważyłam, że zaatakowała je także miodówka bukszpanowa.
Ile musze czekać aby zrobic oprysk na miodówkę Mospilan 20 SP?

Pozdrawiam
Mazan 18:49, 15 cze 2016

Annamazur

Tydzień.
m_gocha 23:49, 18 cze 2016

Posadzone jesienią bukszpany (kopane z gruntu ale szybko wsadzane w miejsce docelowe) zaczęły ostatnio mocno żółknąć w środku. Teraz dość dużo z nich oblatuje Przyrosty na wiosnę były spore i zielone. Okoo 3-4 tygodnie temu pryskałam na mszyce. Potem przyszły deszcze przy dość wysokich temperaturach. Dodam jeszcze, że mam kilka innych rosnących kilka i kilkanaście lat u mnie - oglądałam je ale im nic nie dolega. Czy to jakaś choroba grzybowa, czy efekt osłabienia? Jak ratować moje bukszpany a jest ich sporo . Co im zaaplikować? Czy mogę je ciąć - bo zamierzałam je uformować część jako żywopłot a część w kulki. tylko jak przytnę to zostanie same żółte lście. Proszę o pomoc
Wstawiam zdjęcia tych bukszpanów
Mazan 16:20, 19 cze 2016

M_gocha

Prawdopodobnie to fizjologiczne zamieranie liści, ale sprawdź dokładnie czy nie ma na pędach przebarwień. Mógł mu zaszkodzić nadmiar wilgoci przy nadmiernym parowaniu /wysoka temperatura/. Żeby nie było niespodzianek na osłabionej roślinie opryskaj profilaktycznie używając Bravo lub Gwarant.

Pozdrawiam