Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:11, 05 maj 2016

Do góry
Ostatnie kwiaty magnolii

A tu żółtki czekają na swoją kolej. Jakieś drobne pąki w tym roku.

Prztaczniki już zaczynają kwitnąć. Chyba szybciej niż w zeszłym roku

I hosty, z każdym dniem coraz większe

Moja działka na Dębowym Lesie 22:08, 05 maj 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Cudniste masz tulipany, co jeden ładniejszy

Bo tulipcie sa takie piękne
a coraz jakieś nowości na jesieni są i człowiek się kusi
Trudny teren - dużo pracy! 22:04, 05 maj 2016

Do góry
Jolu sialam graminex wembley i żadnej innej juz nie chce... musze teraz z roku na rok tylko dosiewac te sama trawe aby calosc byla w miare jednolita.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:04, 05 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Jest już

widziałam ale to nie bajzlownia taka nazwa nie pasuje
ja robię wszystko z rozmachem, to mi doniczka spadnie to ziemia się rozsypie to z sadzonek ziemia leci więc moje klepisko jest w tym zakresie super.
Teraz nie mam tam kompostu i mam nowe miejsce na coś i zastanawiam się co do cienia hmmm.

Dzisiaj była akcja z małą robótką, wysadzałam żurawkę którą dostałam od Marzenki - rozrosła się tam bardzo, wymieniłam na inny kolor.

Z tej zrobię sporo sadzonek.

Wymieniłam na takie i jest lepiej z takim kontrastem.

Do donic wsadziłam co udało się przezimować podzielone jesienią.

Uciekła mi ta nazwa ale w donicy super rośnie, pobrałam sadzonkę

Minimalizm doniczkowy będzie

Wystawiłam też maleństwa na spacerek - to doniczkowe ciekawa jestem co z nich będzie.

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:03, 05 maj 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)
To zdjęcie z korzeniem wygląda na akwarystyczną kompozyję - bardzo mi się podoba

Kostrzewę ciachałam tydzien temu bo wystrzeliła w górę -gdzieś kiedyś czytałam że jak zakwitnie to brzydka się robi. Musze chyba ciachnąć jeszcze raz

No to ciachnęłam i ja W ubiegłym roku dałam jej kwitnąć i ładna była do końca sezonu ale za to w tym roku zbrzydła. Może teraz się zagęci i wyrówna?

Mój 4 arowy azyl... 21:58, 05 maj 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Szkoda, mogły jeszcze zdobić ogród, ale dobrze, że tylko takie straty, a u nas dalej bez opadów.
Wczoraj jakby się kręciło koło deszczu, ale chmury poszły na Szczecinek!

O, to szkoda...
A u nas tegoroczna wiosna jest wyjątkowo chłodna i mokra.
W takim mokrym maju zwykle zbierałam gąski wiosenne, może się pokażą? Dzisiaj natrafiłam na takie grzyby, czyżby to były piestrzenice? Pierwszy raz je widzę.

Ogród w cieniu drzew 21:57, 05 maj 2016

Do góry
Zrobione w biegu już po zachodzie słońca...
Tulipany liliokształtne

z igiełkami

to chyba jakiś gatunek czosnków; przywędrował do mnie nie wiadomo skąd (może w doniczce z sadzonką jałowca płożącego?) i rozmnożył się w jednym miejscu, w tym roku wykopię i znajdę mu docelowe miejsce. Pewnie jest pospolity ale dla mnie to rarytas.

Moja działka na Dębowym Lesie 21:54, 05 maj 2016

Do góry
Agania napisał(a)

co to za krzew Aniu?...zaciekił mnie
Pracusie pracują, a ja widziałam już królową szerszeni, wraca do założenia kolonii, mieliśmy gniazdo w domu na stryszku dwa lata temu...bojam się

Poogladąłam twoją kolekcję hostową, sporo już...i tulipany i iryski ogród już kolorowy

Agatko, to jest kwitnąca porzeczka .Mam ja kilka lat szczepiona na pniu
No to się na przeżywałaś. Rozumiem to i to bardzo.Bo ja tez ich się boję
Szerszenie to i ja w ubiegłym roku miałam koło garażu.,Maskra!!
.Potem M z sąsiadem coś wpuścili i nie było ich.A w tym roku sama nie wiem jak będzie
Irys- cały jeszcze w paczkach

a przy kamieniu ,( chyba cieplej) juz rozwinął kwiatuszki

Makowo na Kociewiu 21:52, 05 maj 2016

Do góry

Pan Maluśkiewicz 21:51, 05 maj 2016

Do góry
tercet

kolorki

i buziaki od Wikusiowej żabci

Mój 4 arowy azyl... 21:51, 05 maj 2016

Do góry
Przycięta Perowskia wystartowała

Funkia Patriot

Kopytnik

i też zielony samczyk jaszczurki, który na moich oczach spałaszował dżdżownicę

Makowo na Kociewiu 21:49, 05 maj 2016

Do góry
makkasia napisał(a)

Makowo kipi kolorem...RH piękna kolorem
Pan Maluśkiewicz 21:46, 05 maj 2016

Do góry

Karolina
- Dissectum w donicy wyszedł Ci super a możesz pokazać ciut więcej tarasu tak z lekkiego oddalenia bo ostatnio cuś mało fotek widzę u Ciebie na wątku z tej części ogrodu - no nie wiem czaisz się jak ruski z dunią

pozdrawiam
Jan
Mój 4 arowy azyl... 21:44, 05 maj 2016

Do góry

Narcyzy Green Eyes

i stare 'babcine'

Kiedyś będzie tu ogród 21:43, 05 maj 2016

Do góry
anka_ napisał(a)

Kwitnie Ola. Muszę jej strzelić lifting korony.

Aaaa to ta słynna Ola o którą tyle zamieszania było Ładniutka jest
Pan Maluśkiewicz 21:42, 05 maj 2016

Do góry
portrety

Ogrodowe przygody 21:42, 05 maj 2016

Do góry
Pogubiłam się po drodze... 21:40, 05 maj 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)

Piękne, mam takie same one im dłużej kwitną tym robią się ciemniejsze,moje już prawie czarne są.

Czy ja dobrze widzę, czy masz brzoze pendula? Wstawisz mi jej zdjęcia, miałam ja dzisiaj kupić, ale się wstrzymałam.
Problemy z tujami 21:40, 05 maj 2016

Do góry
AgnieszkaKch napisał(a)

Dziewczyny ratujcie .... nie wiem już co mam robić

W zeszłym roku posadziłam 70 tuj kolumna, sadzonki kopane, ale z ładnymi korzonkami ze szkółki. Posadzone według wszytskich zasad, bez maty. Podlewane codziennie - linia kroplująca. Przetrwały upały bez szwanku. Pięknie rosły, aż do polowy września. W połowie września podsypałam je bardziej korą, żeby było im "cieplej na zimę" i zaczęły tracić kolor po ok 2 tyg. Akurat się zrobiła brzydka pogoda, więc myśłam, ze to nei szmaragdy może zmieniają kolor na zimę. Podlewałam je dośc długo do bardzo późnej jesieni, oczywiscie nie za często, żeby nie przelac itd.
W tym roku wyglądają jeszcze gorzej. Zaczęłam znowu wertować ogrodowisko i doczytałam, że mogła to być wina zbyt dużej ilości kory, a było jej z 7cm - trawa w pasie tuj była wcześniej dokładnie wyrwana.
Przeczytałam, zeby pryskać pinivitem i faktycznie miałam wrażenie, że jakby im to troszkę pomogło (wiem, ze do oprysku musi być odpowiednia pora dnia, bez słońca i bez deszczu-tak zrobiłam) ale po 3 tygodniach jakby znowu troszkę gorzej. Wczoraj ponownie je spryskałam ( wczesniej padał deszcz, więc nie było jak po 2 tyg od wcześniejszego oprysku). Co jeszcze zrobić, zeby je ratować, czy jest wogóle cien szansy, na uratowanie i żeby były ładne w przyszłości?
Wczoraj już miałam ochotę wszystkie wyrzucić i wsadzić nowe, ale już sama nie wiem.

Chciałam jeszcze dodać,że 30 sztuk z tego samego sortu posadzonych zostało w innym miejscu w kółeczkach i z niedużą ilością kory i wyglądają dobrze.

Błagam o pomoc: wywalić czy ratować, oto jest pytanie

ps: próbowałam je obskubać, chociaż, gdybym to zrobiła to byłyby łyse, ale te gałązki są dość mocne, ale brzydki kolor, niektóre jakby suche, ale podlewane, nie wiem co jest nie tak.

Może dostają zgnilizny pnia bo kora utrudnia dopływ powietrza.

Przede wszystkim rozgrzeb i zobacz na pnie.

Podlewalas tylko linią kroplujaca? Jeżeli to młode drzewka to takie podlewanie w upały niestety może nie wystarczyć. Po zimie mogły dodatkowo przeschnac i dlatego tak wyglądają. Jaka masz ziemię w ogrodzie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies