Witam serdecznie,
przeglądam wątek i w zasadzie to już nie wiem co mam myśleć
Mój trawnik był piękny dywanowy,
Jest po zimie i pierwszym nawożeniu (w kwietniu). Dzisiaj wygląda tam
Proszę kochani o poradę, jak sprawdzić (czy w ogóle jest taka możliwość) czy żółte "placki" to efekt przenawożenia czy zbyt małej ilości nawozu. (nawożony był w deszczu)
Ogród mój zmienia się co roku Mamy ciągle dużo pomysłów W nogach będą hortensje dorastające do 1m na obwódkę berberysy bagiatelle i jeszcze muszę pomyśleć o jakiś wypełnieniach.
Agnieszko dzięki za odwiedziny. Niech magnolia kwitnie najpiękniej jak tylko potrafi. Mój nowy nabytek tez posadzony ( Cleopatra) ale trochę się martwię bo pączki kwiatowe odpadły zamiast się rozwinąć.
Violu niech gnojówka dojrzeje to wtedy ma swoją moc. Temu sprzyja wysoka temperatura. Zapachem się nie przejmuj- ma śmierdzieć jak w oborze gnojem.
1.W przyszłym sezonie już nie poznasz swoich "miniaturowych" roślin tak pięknie podrosną
3. Co do szmaragdów to Twoja decyzja czy chcesz się zasłaniać po całości czy kawałek
4. Miałam na myśli buksy aby zimą było tam coś zimozielonego ale może być też inny iglak byle przed każdą hakuro taki sam.
5. Wszystkie te pojedyncze okazy i dwa stożki ulokowałabym z azaliami na pierwszej części
Aczkolwiek gdyby to była moja rabata zrobiłam bym szpaler szmaragdów (jeśli nie na całości to za hakuro i za różami Czyli
1. Azalie + iglaki
2. Hakuro + tawuły +szmaragdy + coś zimozielonego przed hakuro
3. Lawenda + róże + szmaragdy
4. Żurawki + Hortensje + miskanty
5. Jodła + wrzosy + dodałabym wrzośców
Witam, pytanie dotyczy tego co można posadzić pomiędzy żywopłotem z grabu a fragmentem ogrodu japońskiego. Czy grupa różaneczników i azalii wytrzyma sąsiedztwo grabów?
(zdjęcia z łopatą, co by porównawczo wielkość iglaków zobaczyć)
Pozostałe:
Aha. Wrzosy też wywaliłam stamtąd, poszły do rabaty przed domem, tzn ta między chodnikiem a podjazdem.
Mam nadzieję, że ktoś pomoże zidentyfikować te iglaki. Z tego, co pamiętam, to (poza tą parą bliźniaczą) nie mają być jakieś super wysokie w przyszłości. Nie wiem czy mam rację.
Paula, ode mnie masz ogromnego przytulasa za czas spędzony na mojej działce (choć tylko wirtualnie).
1. Jeśli chodzi o te 150 cm, to oczywiście powiększę, jeśli będzie trzeba, na teraz zrobiłam tyle, bo mi się jakoś nie widział taki szeroki pas, pełen miniaturowych roślin. Mogę robić dwa szeregi roślin na razie.
2. Trzmieliny już stamtąd wzięłam i żurawki do tej części ze zsypem. Tam są, mam nadzieję, że mi ostatecznie zasłonią wsyp (trzmieliny of course).
3.Czy za hakuro dawać szmaragdy jakkolwiek? Widzisz to jakoś? A może w tej części iglakowo-azaliowej?
4. Bukszpan masz na myśli kulkę przed nogi hakuro? A nie np te tawuły (inny kolor) albo ostatnio oglądałam berberys taki mały admiration czerwony?
5. 2 stożki - miałaś na myśli moje iglaki? To one:
Mam jeszcze takie:
Byłam u Przemka w magicznym ogrodzie (wirtualnie oczywiście)
-zycie-w-wiejskim-ogrodzie-
nacieszyłam się kolorami, to u mnie też pokażę trochę kolorów
Ogród cieszy, zwłaszcza, jak słoneczko świeci i na tarasie można pić kawę