Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:17, 29 maj 2016

Do góry
To wystarczy, plus ładna ściółka, mogą byś szare kamyczki, jaśniejsze niż ścieżka.
Ten jałowiec wywalić, smutny i beznadziejny jest.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:17, 29 maj 2016

Do góry

Ogródek z futrzakami i kamieniami 17:17, 29 maj 2016

Do góry
Ewik napisał(a)

Wow, cudowna fotka Moge ją sobie zapinować?

Róże śliczne i tuż tuż
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:17, 29 maj 2016

Do góry
od ostatniego nawozu minęło 4 tyg. wczesniej trawa wyglądała ładniej ;p, Jeśli chodzi o nóż to faktycznie za ostry nie był , problem moze jednak być z kosiarka ponieważ mam elektryczna ktora ma tylko 1200W mocy i moze być za słaba na gęstą trawę .

Zrobię tak jak doradzasz, odpuszcze na jakis czas nawóz i bede tylko podlewał.

Mam jeszcze kilka niewygodnych pytan odnośnie moje trawy :

Czy możliwe że trawa przerosła przed pierwszym skoszeniem i potem caly czas była koszona za wysoko i dlatego wygląda ładniej przed skoszeniem niż po ?

Jeśli źdźbło trawy od ziemi do miejsca gdzie sie rozkrzewia ma np. 4-5cm to czy to nie jest za wysoko ?

Dlaczego nie rozkrzewia się ona od samej ziemi ? - pytam poniewaz jak bym skosił ją niżej to z ziemi wystaja same grube źdźbła i wygląda to tragicznie...potem nie moze dojsc do siebie trawa dłuższy okres czasu.

Czy jeśli zetne trawe poniżej miejsca gdzie sie rozkrzewia to źdźbło padnie ? czy rozkrzewi sie poniżej cięcia ?

Czy możliwe ze przez zwartą ziemie trawa nie rozkrzewia sie tak bardzo od ziemi? czy pomoże jesli bede ja dziurawil tymi bucikami z kolcami do aeracji ?

u wielu ososb trawa jest koszona wiele niżej i wygląda łądniej i zdrowiej - czy jeśli skosze ją teraz bardzo nisko przed kilkudniowymi deszczami będzie dobrze?

I najważniejsze....dlaczego jak kosze trawe to w niektorych miejscach jest skoszona równo (zazwyczaj w tych miejscach jest soczysta ciemnozielona trawa) a w pozostałych miejscach poszarpana i odstają włókna trawy w miejscu scięcia..(w miejscach tych trawa jest jasniejsza i wydaje sie byc taka suucha.. od czego to zalezy? czy brakuje jej jakiś składnikow pokarmowych czy moze ziemia w tych miejsach jest gorsza ?

Zaraz po zimie na początku kwietnia był dany nawóz florovit potem pod na początku maja VILA do trawnikow trawa znacznie sie zazieleniła zagęsciła i ściemniała a teraz zamierzałem dać kolejna dawke nawozu VILA. - ale wstrzymam się i będę obserwował.

Przepraszam ze az tak sie rozpisałem i ze zadaje byc moze dla kogos banalne i głupie pytania ;p ale chcialem mieć piękną trawę i walcze z tym już drugi sezon i zaczynam podupadać z wiara i siła .

Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Pokażę nasz ogród 17:12, 29 maj 2016

Do góry
Z pozdrowieniami i podziękowaniami dla Skuli, za piękną inspirację i solidny instruktaż

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:12, 29 maj 2016

Do góry
zapewne napisał(a)
Witam,

jestem początkującym ogrodnikiem - mało wiem i mało umiem, ale chcę się szkolić Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty. Rabata ma wymiar 470cmx115cm. Znajduje się w miejscu w którym słońce pada od rana do godz. 12:00, później jest już cień.
Obecnie znajdują się na nim cebulki mieczyków i dalii - wkopane byle jak, byle by przetrwały. Znajdują się tam też jakieś iglaki przywiezione przez teścia nie wiadomo skąd - ten większy usycha i chyba nic z niego nie będzie. Dostałam też azalię oraz świerka kulistego szczepionego na pniu, które chce wykorzystać na rabacie. Przesyłam zdjęcia roślin, które mam nasadzone w innych częściach "ogrodu". Może coś by można było wykorzystać w projekcie...
Z góry dziękuję za pomoc.

Trzeba najpierw skupić się na zadbaniu o teren. Wygląda na wyjątkowo zaniedbany, zachwaszczony. Opiel, wyczyśc nawierzchnie z chwastów. Od razu będzie łądniej. tego się ucz na początku.

Przygotuj miejsce do sadzenia roślin. To co masz niewiele się nada, bo wszystkiego jest po jednej sztuce, a po jednej sztuce to żadna kompozycja tylko przypadkowy zbiór roślin, które niekoniecznie do siebie pasują.

Tu ma być ogród :) 17:12, 29 maj 2016

Do góry
Doniczki Wam pokażę, bo chyba fotek nie było

Choroby i szkodniki cisa, cis - zamieranie pędów cisa 17:11, 29 maj 2016

Do góry
Obejrzałam dokładnie cisy i na moje oko to raczej nie misecznik... nic nie znalazłam....
zrobiłam dokładniejsze zdjęcie igłom.

Takie usychające plamy zaczynają się od srodka lub od czubka i jakby postępują... jak potrząsne krzaczkiem to się obsypują...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:06, 29 maj 2016

Do góry

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:05, 29 maj 2016

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:05, 29 maj 2016

Do góry
skarabeusz napisał(a)

Za wielka ta rabata
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:03, 29 maj 2016

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:02, 29 maj 2016

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Tak ten mój chaosik się prezentuje od frontu jeśli mogę prosić o jeszcze inne uwagi to będę wdzięczna

Nie rób oderwanych rabatek byle gdzie, połącz je z rabatą pod płotem.
Nie kupuj po 1 sztuce, bo robisz bajzelek na rabatach, a niczego nie skomponujesz ładnie, gdy będzie 15 różnych roślin, każda inna w dodatku.

Zrobiłaś obwódkę pod żółtą trzmieliną z żółtej trzmieliny A nie można było dać innego koloru? Np bordowego?
Odcienie zieleni 2 16:59, 29 maj 2016

Do góry
Efffa napisał(a)

Lindsay: hihih, noooo dobrze myślisz, a powiedz one tak bardziej w krem czy bardziej białe? chyba w krem no nie?

Taki delikatny krem, ale na tle szarości, bardzo dobrze to wygląda, ja to nawet chyba wolę, że nie ma takiego zimnego, białego koloru.

A gdzie byś Ty je w ogóle dała?

Tu masz fotkę z bliska

A tu na rabacie (jak doszła kora, to jeszcze lepiej to zaczęło wyglądać)

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 16:58, 29 maj 2016

Do góry
Gosiu, werbenka jedna, jedyniąca przechowana w donicy w domu. Siewki dopiero będę rozsadzać na rabaty, zakwitną w sierpniu. A ta buja się samotnie, Ale z pozostawionych w gruncie w tym roku żadna nie dała znaku życia. Dobrze mieć zachomikowane na wszelki wypadek.

Kondziowy ogrod cz II 16:56, 29 maj 2016

Do góry

No i koniec
Kondziowy ogrod cz II 16:54, 29 maj 2016

Do góry

Ogród z łezką II 16:53, 29 maj 2016

Do góry

I jeszcze Candlelight na koniec. Już ma rozpiętości 1,6 metra. Da czadu Znowu

Kondziowy ogrod cz II 16:52, 29 maj 2016

Do góry

Ogródek z futrzakami i kamieniami 16:51, 29 maj 2016

Do góry
Kulki zawciągowe jeszcze

i białe

Różowe mam ze działki, z 3 wieksze kępki, rośnie bezproblemowo, najobficiej kwietnie w czerwcu, ale potem tez ma pojedyncze kwiatki .Po kwitnieniu nic sie z nim nie dzieje, ja obcinam przekwitłe pomponiki i zostają zielone poduszki, po jakimś czasie , srodek robi sie pusty , to tylko rozdzielić i wsadzić .Ja mam go w wielu miejscach i w formie obwódki i pojedynczo .
Kupiłam też biały w dwóch miejscach , z jednego padły prawie od razu , drugie rosną i juz są wieksze . Polują na jasno różowy, ale mimo, ze w necie babka zapewniała ze taki jest , okazał sie ciemno różowym .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies