Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Kosolkowa Pasja 17:05, 23 cze 2015

Do góry
Kolejne rośliny pokazały pąki. Floksy, rozchodniki matrona i hortensje- polar bear, vanilki i limki
Kosolkowa Pasja 16:26, 23 cze 2015

Do góry
Violu- fiolety i niebieskosci u mnie: przymiotno, ostróżki, szałwie, perovskia, dzwonki brzoskwiniolistne, rozwar, trzykrotka, czosnki, liatry, kocimiętka, maciejka, chabry. Miały być floksy, ale są różowe.
Mój mały ogródeczek :) 08:01, 21 cze 2015

Do góry
gazania

floksy nadal kwitną
Ogród prawie romantyczny 00:01, 20 cze 2015

Do góry
zabaewa napisał(a)
Aguś - bodziszki masz cudowne. Moje rosną w niefortunnym miwjscu i muszę je przesadzić w bardzkej eksponowane miejsce bo patrząc na Twoje łany - warto
Czosnki "kurduple" są takie słodkie Poszukaj koniecznie co to za jedne bo muszę je upolować do swojej rabaty cebulowej
No i muszę Ci powiedzieć że liluowce od Ciebie mają pąki kwiatowe . Strasznie się cieszę, ż już w ym roku będą kwitnąć. Ciekawam czy floksy też sprawią mi taką niespodziankę.

O czosnkach już pisałam - niskie białe to Ivory Queen. Cały czas ładnie wyglądają, ale są niziutkie. Liliowce są nie do zdarcia. Moje też w pąkach, na floksy jeszcze musimy trochę poczekać, ale jestem dobrej myśli. twoje też powinny zakwitnąć
To dla Ciebie jeszcze kuleczka

Kwiatki i rabatki u Elizy 21:40, 19 cze 2015

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Naparstnice i Lubin piękne! No i piwonie! Mam tylko białe , które kwitna, takie jak twoje, inne malutkie jeszcze , nie kwitną....może za pare lat
Dzwonki też piękne....mi tez się wysiały niebieskie.....pewnie w jakiejś roślinie był bonus

Naparstnice kończą kwitnienie, szkoda, bo bardzo je lubię... teraz czekam na białe floksy.
Dzwonki bardzo mi się spodobały, może dlatego, że niebieskie, lubię ten kolor w ogrodzie.
Rododendronowy ogród II. 20:02, 18 cze 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Mam i ja Eeden Rose, ale z Twojego aparatu wygląda na całkiem inną. Wiem, że dużo zależy od światła, bardzo podoba mi się w Twoim wykonaniu.

Dorotko dwie mam kupione juz wczesniej a trzy sadziłam na wiosnę i te ze zdjecia to własnie te wiosna sadzone. Rosna za floksami które w tej chwili są wysokie i je zasłaniają wiec ścinam pąki żeby nie wysilały się na kwitnienie tylko rosły w góre bo takie mi są potrzebne, wysokie ponad floksy. Te zdjecia robione w domu lampą błyskowa a to zmienia troche obraz.

Kosolkowa Pasja 11:25, 18 cze 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
Olka, jakie masz roślinki posadzone na tej rabacie z szałwią i różami?

Doniu, nie pytaj Jest ich w pip Ale rabata wielka.
Rozplenice, floksy, astry, liliowce, czosnki, dzwonki, naparstnice, liatry, pysznogłówki, jeżówki, perovskia, bodziszki na częsci obwódki, thuja danica i cyprisik nana jakiś tam, wiosną szafirki, krokusy i tulipany.. Nie wiem czy to wszystko.
Moja bajka 22:55, 16 cze 2015

Do góry
To teraz chwalę się pamiątkami z wyjazdu
Kupiłam rodka (jutro poszukam jaka nazwa), 3 szałwie omszone białe, 4 rozplenice, drzewko - klon jawor Esk Sunset, 3 ostróżki. Oprócz tego Gosia mnie obdarowała. Dostałam m.in. te cudne, wściekle różowe floksy, wieeelkie kępiszcze takiej trawki, dąbrówkę, rojniki i roślinkę, której nazwy nie pamiętam. A Łukasz podarował mi śliczne 3 żurawki .

tego smoka podzieliłam na 4 - taka wielka .
Prawda, że śliczny? Z wierzchu ma liście kremowo-zielone, a od spodu różowe
Trawkę podzieliłam i posadziłam razem z żurawkami Marmalade, a za nimi są funkie
Bajkowy ogród Weroniki 22:18, 12 cze 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Weronika zachwycające widoki ,piekne róze ,powojniki i piwonie,a robisz teraz z flokasmi szydlastymi ?

Nic nie robię z floksami szydlastymi. Na ścieżce głównej, poproszę męża, by przyciął je kosą równiutko z linią bruku. Suche kwiatki opadną, a floksy będą znów zielone.

Róża ARTHUR BELL pokazuje kolorki pąków.

Najmniej chyba pokazywałam tę śnieżnobiałą piękność.

Róże ELFE przysiadły jak ptaki nad rynną i mają się dobrze.
Moja bajka 21:55, 11 cze 2015

Do góry
Zakupy wreszcie posadzone. I w ogóle małe przemeblowanie na tej rabatce zrobiłam, tzn poprzestawiałam troszkę serduszki, kocimiętkę i tawułkę.
Moje serce skradły te śliczne pstrokate floksy

Towarzyszą im ciemne bodziszki
Widoczek ogólny. Jak widać zostało jeszcze trochę miejsca. A wydawało mi się, że całkiem sporo tych roślinek kupiłam.

Za szałwią i przywrotnikami wylądowały jeżówki. Tak sobie myślę, czy by im jakiejś trawki nie dołożyć dla towarzystwa? Tylko jaką? Może ostnicę cieniutką?
Drzewulcowo 20:09, 11 cze 2015

Do góry
Małgosiu miało pierwotnie miało być żółto - pomarańczowo -czerwono, ale jak widać będzie kolorowo Za dużo roślinek mi się podoba A poza tym zawsze można coś zmienić, po dajmy na to 10 latach

Lista tego co jest:
- piwonie
- irys syberyjski
- słoneczniczek
- floksy
- hosty zielone
- łubiny niebieski, żółty, ciemny róż
- przetacznik

Chciałabym:
- trawy, żeby dały lekkość
- lawenda, faktycznie nie pomyślałam, a uwielbiam
- żurawki, jakie ???

szukam dalej...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:58, 10 cze 2015

Do góry
Kamilo
Te niebieskie kwiatuszki to len.

A to lista w przybliżeniu:

Środkiem :
chryzantema (wysoka)
piwonie
irysy bródkowe
naparstnice
ostróżki
białe stokroty
serduszka okazała
floksy

Niższe piętro:
orliki
len
zawilce japońskie
wiesiołek
dzwonki brzoskwinio listne
dzwonek skupiony
rozchodnik okazały
goździk kamienny(brodaty)

Najniżej:
niezapominajki
stokrotki
floks szydlasty
piaskowiec
żagwin
kocimiętka
tulipanki
goździk siny
firletka

Rośliny które nie są bylinami same się rozsiewają na rabacie i na ogół tak je zostawiam - w kupie siła- a i efekt bardziej naturalny.
Dobór roślin jest taki, że rabata kwitnie non stop bez przerwy od końca marca, aż do listopada.

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 11:44, 10 cze 2015

Do góry
ściąga skopiowana od Małej Mi
Mala_Mi napisał(a)

lista się odnalazła. Wklejam jeszcze raz

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
Kwiecień - narcyze, tulipany wczesne, magnolie, omieg wschodni, kukliki
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.
wrzesień - zimowity, zawilce, liriope, astry, chryzantemy bylinowe
październik - to co zaczęło we wrześniu

Ogródek Niny 18:48, 09 cze 2015

Do góry

To moja ostatnia zmora Żurawki widać i czosnki też. Jest też bukszpan tzn będą kulki jak dorosną. Są mikre bo wymyśliłam że sama sobie zrobię z tego co mam. Więc mają kulki(badylki) po 10 cm wysokości. Wyżej są floksy które już przekwitły. Wyżej czosnki i dzwonki a pomiędzy nimi hortensje które sobie tez ponasadzałam. Są pod siatką i pod murkiem, łukiem sadzone. Jak wyrośnie może będzie się komponowało na razie wygląda mizernie.
Ogólnie gleba jest świetna tzn czarnoziem. Tyle tylko że potwornie sucho. Muszę sadzić kępami bo pojedynczo rośliny nie dają rady.
Mój ogród pod górkę... 07:56, 09 cze 2015

Do góry
Kolejność kwitnienia bylin od Ani:

Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
Maj - tulipany, żagwin i floksy szydlaste (ale to skalniak), sasanki, bez, pełniki europejskie, piwonie, azalie i rododendrony, bodziszki, czosnki, orliki, kocimiętka, irysy syberyjskie, bródkowe), powojniki, szałwia
Czerwiec - róże, irysy japońskie, naparstnice, dzwonki (różne), tojeść kropkowana, lilie azjatyckie, ostróżki, pysznogłówka, lawenda, nachyłki, pełniki chińskie, firletka chalcedońska, firletka kwiecista, krwawnik, złocienie, piwonie
lipiec - hortensje, rozwary, pozostałe lilie, jeżówki, liliowce, przetaczniki, juka, liliowce, floksy, rudbekie, tawułki, odętki, perwoskia, liatry, tawułki, tojeść orszelinowata, akant, krokosomia
sierpień - hibiskus, lobelia, wielosił, trawy, róże drugie tłoczenie, wrzosy, rozchodniki.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:51, 08 cze 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Zakupy fajowe,pochwal się co kupiłas,rozpoznaję rumiany i pysznogłówkę,ale co to z bordowymi listkami jest ?

Renia zakupy były wynikiem poszukiwania floksa. Szukałam całą zimę i jak zobaczyłam że jest w ofercie to dołozyłam jeszcze kilka drobiozgów bo przecież dostawa kosztuje

Tak więc kupiłam floksy -
Freckle Pink Shades - to ten upragniony
floks Pink Lady
złocień, dzwonek skupiony, sadziec, pysznogłowka Kardynał
wszystko posadzone i rośnie
ale

jak rozpakowałam paczkę i zobaczyłam jak wygląda floks pożądany to do dziś się pozbierać nie mogę
otóż dostałam miniaturkę kiepsko ukorzenioną
tu widać na pierwszym planie w tle floks który kupiłam w ub roku w doniczce w szkółce

Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:27, 08 cze 2015

Do góry
Wklejam "świśniętą" (Kosolkowy zwrot ) listę od Małej Mi:
"Marzec - krokusy, irysy żyłkowane, ciemierniki, przebiśniegi, cebulice, ranniki, pierwiosnki,
październik - to co zaczęło we wrześniu "

Teraz analizuję co mam w ogródku - wychodzi na to, że po jednej, dwie roślinki kwitnące na miesiąc - no nie powala taki wynik Muszę się postarać na przyszły rok
Ogród prawie romantyczny 23:38, 07 cze 2015

Do góry
Aguś - bodziszki masz cudowne. Moje rosną w niefortunnym miwjscu i muszę je przesadzić w bardzkej eksponowane miejsce bo patrząc na Twoje łany - warto
Czosnki "kurduple" są takie słodkie Poszukaj koniecznie co to za jedne bo muszę je upolować do swojej rabaty cebulowej
No i muszę Ci powiedzieć że liluowce od Ciebie mają pąki kwiatowe . Strasznie się cieszę, ż już w ym roku będą kwitnąć. Ciekawam czy floksy też sprawią mi taką niespodziankę.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:55, 07 cze 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Marzenko a czym nawozisz, jeśli nawozisz byliny kwitnące np. ostróżki, floksy wiechowate, czy ,,jednoroczne" kwitnące np. kosmosy?
No i czym potraktować piwonię nowo posadzoną, co jej podać do jedzenia? Masz takie wszystko dorodne, że chyba nawozisz to dobro czymś

Do jedzenia to trzeba podać przed sadzeniem, żeby roślinka miała, a nie myśleć tylko o nawożeniu potem.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/397-sadzenie-bylin
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:42, 07 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dzięki Maryś lista się odnalazła. Wklejam jeszcze raz

Oczywiście dużo zależy od warunków klimatycznych i np szałwia zaczyna w maju i kwitnie przez czerwiec.. tego już nie powielałam w następnym miesiącu

Aniu czy to Mme Hardy? buziole u mnie róże zaczęły pod koniec maja w tym roku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies