Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 12:18, 13 lip 2015

siakowa napisał(a)

Iwonko to jest ta Twoja Stipa?? Boska!!!!!
Zazdraszczam spotkania buziaki

Kasiu, stipa u mnie jest na różnych etapach wielkości i wszystko zależy, kiedy była wysadzona na miejsce stałe. Im szybciej, tym większa. Tą przy ognistej rabacie sadziłam najwcześniej.
Posadziłam ją pod koniec kwietnia, ale miałam zapas stipy, więc gdyby zmarzła, miałam czym zastąpić. Wcześniej już ją hartowałam na zewnątrz(siana 4 lutego)
29 kwietnia:

A dziś ta stipa ma kłoski - widzę pierwszy raz w życiu to zjawisko. To moja nowa przygoda
MAD 12:40, 13 lip 2015

Śliczna stipa. Moja siana też zaczęła kwitnąć. Strasznie to cieszy, tym nardziej, że to też moja pierwsza wysiana stipa.
tengel27 12:54, 13 lip 2015

Stipa wygląda pięknie. Też ją mam Jeśli zostawisz kłosy to się wysieje
Ivvvona 13:47, 13 lip 2015

Chyba zgapię od Ciebie stipę z jeżówkami, boskie zestawienie Też po raz pierwszy siałam stipę, ale jeszcze nie kwitnie.
Anusia 15:41, 13 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

Asiunia, musisz do tego ogrodu kiedyś pojechać Jest tam wiele inspiracji. Cieszę się, że byłam na spotkaniu, za zasługą Ewy 777, bo sama nie dałabym rady jechać.
Ogród mnie zachwycił i mam nowe spojrzenie na rabaty bylinowe. Zrobiłam sporo fotek, teraz będę analizować nasadzenia, bo sposób łączenia roślin mnie zainspirował. Podobała mi się rzeka hostowa i floksikowa. Nasadzenia tak poprowadzone, by weszły w głąb rabaty. Wcale nie tak piętrami, ale jakby z kwiatów zrobić dolinę. No i plamy kolorystyczne. I nawet różowy z żółtym się nie gryzł, ale trzeba dobrać mocne żywe kolory.

Wyobrażam sobie tylko jak to pięknie wszystko wygląda. Zdjęcia są fantastyczne. Rzeka floksikowa i hostowa rewelacyjna. Na zrobienie czegoś tak podobnego potrzebowałabym większej działki. Floks powraca do naszych ogrodów. Pamiętam te kwiaty z ogrodu babci.
Ewa777 15:50, 13 lip 2015

Iwonko, siedzę i przeglądam ciągle te zdjęcia ze spotkania Zachwycam się kompozycjami Szkoda, ze nie znam nazw wszystkich roślin... Widzę na niektórych zdjęciach hortensje i to w dużych ilościach, trzeba po prostu wybiórczo kierować uwagę Renię też udało mi się wypatrzeć, chociaż jest może na 4 zdjęciach
Iwk4 17:53, 13 lip 2015

Magda, ja też mam po raz pierwszy stipę i inne trawki. Po raz pierwszy obserwuję, jak stipa zaczyna mieć kłosy. Nigdy wcześniej ogród mnie tak nie cieszył, jak teraz. Obserwuję go każdego dnia, widzę jak wszystko się zmienia i jak zielsko rośnie szybciej, niż zdążam pielić (M powiedział, ze albo wyjazdy albo ogród - dzieciaki nawet nie podlały ogrodu, jak nas nie było )

Dawid, witaj u mnie. Spotkaliśmy się w Pęchcinie. Pozwoliłam sobie zajrzeć do Ciebie i spodobała mi się twoja róża Charles Austin

Iwonko, możesz łączyć
Fajnie też wygląda stipa z szałwią albo irysami
Iwk4 18:15, 13 lip 2015

Asiunia, floksy cudownie pachną i pasują do róż, warto je wprowadzać do ogrodów U mnie jeszcze nie kwitną, ale mają już pączki
Mam w zestawieniu z różami floksy i naparstnice i lilie.

Iwk4 18:19, 13 lip 2015

Ewa777 napisał(a)
Iwonko, siedzę i przeglądam ciągle te zdjęcia ze spotkania Zachwycam się kompozycjami Szkoda, ze nie znam nazw wszystkich roślin... Widzę na niektórych zdjęciach hortensje i to w dużych ilościach, trzeba po prostu wybiórczo kierować uwagę

Ewa, ja zdjęcie z trawami wstawiłam w wątku pojedyncze pytania, może mi Danusia rozszyfruje kompozycje. Resztę sobie zapinuję na odpowiednią tablicę i będę się inspirować
ana_art 20:53, 13 lip 2015

Iwonko znalazłam coś takiego i pomyślałam o Tobie
https://www.pinterest.com/pin/140806213941252/