taki jegomość dziś do mnie trafił - świerk Białobok . Kupiła go sobie moja ciocia i tak się nim zachwycałam, że kupiła i dla mnie
roślinka od Sylwii (zapomniałam nazwy obsadzona wokół kocimiętką. Jeszcze malutka, bo to samosiejki
lawenda i kocimiętka na różance
dzisiaj po radach Andy lałam w róże na potęgę
widać skoszoną trawę na rabacie, wymyśliłam sobie że na nią sypne korę żeby ładniej było. narazie zrobiła sie taka sztywna skorupa i obserwuje czy chwasty nie będą przechodzić. jesli mi się sprawdzi ten sposób to za tuje i serby też będę dawała bo tam spod kory wychodzą chwasty a warstwe mam z 10cm
a tu żurawki, chcialabym je rozmnożyć ale chyba na jesień lepiej
i serby, myślę że jak bedzie linia to pójdą jak szalone
Co mogę posadzić wzdłuż chodnika, tam gdzie kreska..wcześniej tulipany ale wolałabym coś niskiego i dekoracyjnego cały rok. Mam trochę swoich jeżówek i do czego by je dopasować ?
U mojego Pana B. bodziszków tych też nie ma po padły Kupiłabym nawet jako jednoroczne. Ale nie ma.. posadziłam stipy zamiast bodziszków. Za rok jak znajdę to kupię. Tym sposobem ma zmianę dekoracji.
Są do kupienia bodziszki które już mam, a tu mi pasują niebieskie.
Za to moje bodziszki.. urywałam byle jak po kawałku, nawet bez korzeni, sadziłam w ziemię po trawniku (nawet nie przekopałam tylko dziura szpikulem w glinie i zostawiałam. Deszcz się rozpadał a już naciachałam sadzonek.. i cholery kwitną.. przyjęło się 100%. szkoda mi kasy na sadzenie tu czegokolwiek, bo i tak piwonie wszytko kiedyś zarosną. Świeżaki kupione 2 kwietnia, a maja paków ho, ho.. z jednego pędu ma po 5 pąków.. bodziszki rozmnażanie brutalnie około połowy kwietnia.. Jak uporządkuję obrzeże i miejsce po placyku z ławeczką to rabata wcale nie będzie wyglądać na nowo zakładaną. To lubię, bo mam ja centralnie na widoku i bałam się że będę czekać rok, aż dorówna do reszty .. Szałwie Finkowe też sobie podzieliłam i tam posadziłam Coś tam jeszcze upchnęłam.. i mam wielką rabatę za cenę 6 piwonii..
Wcale nie wygląda na nową rabatę sprzed miesiąca
Przed cisami najpier róża Bonica, dalej przetaczniki i lawendowo-srebrzysta róża Mainzer Fastanacht. Na tej części rabaty będzie jeszcze dwie: Candlelight, która posadzę z brzegu rabaty po prawej stronie i ...jeszcze nie wiem co pomiędzy nią i Mainzerem
Ponieważ zaczęło padać, reszty nie skończyłam.
Posadziłam też Elfe i Uetersener Klostrose ale zupełnie w innym miejscu - zdjęcia będą jutro - nawet mi się tam podoba