Od dwóch miesięcy rozczulam się nad 20 siewkami werbeny, które raczyły mi wykiełkować, a tymczasem w miejscu, w którym rosła ubiegłoroczna, taki obrazek
Piękne clematisy: Też mam Pink Dream Zobacz.
Zaszalałam i kupiłam 8 - każdy inny ale w podobnej tonacji, biało-niebiesko-wrzosowo-fioletowej. Tylko muszą rosnąć
Tu sie nie modlimy
Od tamtego roku obserwuje kilka piwonii podsadzonych ...szczypiorkiem
Nie widac go za bardzo, rosnie pod liscmi. I na piwoniach nie ma ani jednej mrowki a co za tym idzie, nie ma i mszyc. Dzisiaj ugotowalam troche szczypiorku, wystudzilam i tym popryskalam inne piwonie na ktorych mialam kilka mrowek. I co? Spindolily Nie wiem na ile niemieckie mrowki nie lubia niemieckiego szczypiorku ale na piwoniach i rozach w ktorych rosnie, nie mam mszyc.
Sprawdza sie rowniez czosnek powtykany pomiedzy roslinami, tak co 2 miesiac. Nie lubia go mszyce, przedziorki i tarczniki. Dziala rowniez na grzyby.
Mam nadzieje ze te wszystkie moje pomysly nie sa przypadkiem i ze rosliny wyrozumialym okiem na to patrza
p.s w poczekalni czekaja liscie paproci i czosnek....zblizaja sie slimaki...
Kora przekopana z ziemią ma wielorakie zastosowanie
- rozluźnia zwięzłą, gliniastą ziemię
- wzbogaca o próchnicę
- przy zwłaszcza iglastych roslinach działa przeciwko fytoftorozie (zarodniki pleśni powodują zgniliznę podstawy pędu i korzeni)
No to mamy problem, bo hortki powinny być posadzone właśnie metr od płotu, ew. 1,20m
I własciwie te rośliny zakończą obsadzanie mojej "strefy ozdobnej" (tak sobie nazwałam największą rabatę na działce). Wydaje mi się że jak to wszystko urośnie to zrobi się dość gęsto i kolorowo o róznych porach roku. W tym roku będę obserwować, i najwyżej w przyszłym zrobię poprawki.