Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2016

Ogród Małej Mi - sezon 2016

Mala_Mi 17:18, 25 maj 2016

2015

2016

Tnę ciutkę wyżej niż różanecznik
magnolia 17:22, 25 maj 2016

Mala_Mi napisał(a)

Hura

Kwitną Jak pięknie W zeszłym roku było kilka kwiatków i takie malutkie, a w tym są duże i wyrastają ponad liście U mnei deszcz i burze, wiec foto zapłakane ale musiałam zrobić ..

koniecznie powąchaj! Tylko nie zjedz ich, bo pachną owocowo- jakby truskawka?
21:11, 25 maj 2016
Mala_Mi napisał(a)

Jak nazwa wskazuje ma byliny W tym roku było dużo piwonii.. a ja nie wiedziałam że będą i zrobiłam zimą zakupy w polecanych przez ciebie sklepach wysyłkowych.. i teraz żałuje.. bo ceny były wyższe a rośliny ..niższe.. post wyżej tego przykład na piwonii Itoh.

Na temat piwonii Itoh sie nie wypowiadałam, nie znam ich, nie zbieram, nie kupuję teraz nigdzie. Nie podoba mi sie budowa ich płatków kwiatu, szukaja koloru a nie mogą ustabilizować rozwichrzonych , brzydkich budową kwiatów.
]

Mala_Mi napisał(a)

I tu kolejny przykład.. na piwonii bylinowej. Miarką wielkości jet zielona tabliczka.
Piwonia z wysyłki.. zakwitnie może za 2 lata.. tabliczkę widać a liści trzeba szukać..

I piwonia od Pana B. tu tabliczki trzeba szukać. I dorodne pąki.. to jedna sadzonka.

Piszesz o panu Bogdanie Króliku? Nie ma dobrej renomy odnośnie piwonii. Pomylone, małe sadzonki. JA pisałam o wysyłkowej ofercie mając na mysli tylko bylinowe. Napewno kupione gdzie indziej a nie w Pi- Ma czy Bilscy!

Mala_Mi 21:13, 25 maj 2016

Peonia napisał(a)

Pan Bylinowy u mnie w mieście. Wysyłkowo nie sprzedaje.
Ta ostatnia to bylinowa Pink Hawaian Coral
Mala_Mi 21:21, 25 maj 2016

magnolia napisał(a)

koniecznie powąchaj! Tylko nie zjedz ich, bo pachną owocowo- jakby truskawka?

Jutro wącham
Tak wogle to stwierdzam od iluś dni, że mój ogród nie tylko jest kolorowy, ale jest pachnący To ogród zapachów I stwierdziłam może jest z powodu bylin taki czasami tu i tam nieporządny... ale za to jest ogrodem również dla zmysłów innych niż wizualne. On cieszy nawet jak zamknę oczy i nic nie widzę ..
Pomijam kącik kolo szklarni.. tam nastawiłam pokrzywę.. jak to rozleje to cuchnące mazidło, to nałożę maskę przeciwgazową w ogrodzie
Wyeksmitowane maczki.. osiągnęły wysokość mojego nosa Koniecznie i z tego miejsca chcą wylecieć..

21:30, 25 maj 2016
do podlewania gnojówka kupiłam sitko lejek i takie cos w mom ogrodniczym

http://www.fhukaktus.pl/sklep/spryskiwacz-do-magicznej-sily-750ml-p-4918.html

T działa z tymi miksturami bo ja je tylko nastawiam i przypominam terminy pryskania i sobie chwali to utrojstwo...nie wiem ile rozcieńcza ...roskiny dobrze sie maja to gut.

PS. bodziszków nie bedzie pani anulowala moje zamówienie bo sie okazało ze jednak nie maja ich choć na stronie mieli i dało sie kupic

jakies kuriozum z tymi bodziszkami znowu jestem w trakcie poszukiwań! 3x!
Mala_Mi 21:32, 25 maj 2016

Dziś dokończyłam obrzeże na rabacie podokiennej... prawie po ciemku, wiec jutro sprawdzę co wyszło.
Przesadziłam przetaczniki, dzwonki brzoskwiniolistne, bo osiągnęły już prawie metr i zasłaniały mi róże. Przesadziłam stipę i posadziłam w ich miejsce paprotki Adiantum stopowate.. chcę je mieć na widoku z okna Stipa ładna jak zielona, a potem taka byle jaka się robi, wykłada się mi na wrzosach.. .

Filtra w oczku nie wyczyściłam bo znów zaatakowały mnie kaczki, aż włosy mi podniosły na głowie lądując w kałuży. I to dosłownie, aż się musiałam uchylić.

Czereśni pilnuje sroka. goni wszytko. nawet mnie.. pasie się pod czereśnią i na czereśni jak na swoim. Wędruje strumykiem góra dół.. taka Pani domu.

Relacja zdana, uciekam z kompa..
Justyna 21:39, 25 maj 2016

Relacja obejrzana.
Pięknie Aniu. Tak obficie. Rozmiary, jakie u Ciebie osiągają byliny, zaskakują.
Serdecznie
Basilikum 21:46, 25 maj 2016

Mala_Mi napisał(a)

Wyeksmitowane maczki.. osiągnęły wysokość mojego nosa Koniecznie i z tego miejsca chcą wylecieć..

a co one winne, ze Ty ten nos tak nisko masz
Mala_Mi 21:51, 25 maj 2016

eee_taam napisał(a)
do podlewania gnojówka kupiłam sitko lejek i takie cos w mom ogrodniczym

http://www.fhukaktus.pl/sklep/spryskiwacz-do-magicznej-sily-750ml-p-4918.html

T działa z tymi miksturami bo ja je tylko nastawiam i przypominam terminy pryskania i sobie chwali to utrojstwo...nie wiem ile rozcieńcza ...roskiny dobrze sie maja to gut.

PS. bodziszków nie bedzie pani anulowala moje zamówienie bo sie okazało ze jednak nie maja ich choć na stronie mieli i dało sie kupic

jakies kuriozum z tymi bodziszkami znowu jestem w trakcie poszukiwań! 3x!

U mojego Pana B. bodziszków tych też nie ma po padły Kupiłabym nawet jako jednoroczne. Ale nie ma.. posadziłam stipy zamiast bodziszków. Za rok jak znajdę to kupię. Tym sposobem ma zmianę dekoracji.

Są do kupienia bodziszki które już mam, a tu mi pasują niebieskie.

Za to moje bodziszki.. urywałam byle jak po kawałku, nawet bez korzeni, sadziłam w ziemię po trawniku (nawet nie przekopałam tylko dziura szpikulem w glinie i zostawiałam. Deszcz się rozpadał a już naciachałam sadzonek.. i cholery kwitną.. przyjęło się 100%. szkoda mi kasy na sadzenie tu czegokolwiek, bo i tak piwonie wszytko kiedyś zarosną. Świeżaki kupione 2 kwietnia, a maja paków ho, ho.. z jednego pędu ma po 5 pąków.. bodziszki rozmnażanie brutalnie około połowy kwietnia.. Jak uporządkuję obrzeże i miejsce po placyku z ławeczką to rabata wcale nie będzie wyglądać na nowo zakładaną. To lubię, bo mam ja centralnie na widoku i bałam się że będę czekać rok, aż dorówna do reszty .. Szałwie Finkowe też sobie podzieliłam i tam posadziłam Coś tam jeszcze upchnęłam.. i mam wielką rabatę za cenę 6 piwonii..
Wcale nie wygląda na nową rabatę sprzed miesiąca