Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

bql3 21:36, 23 maj 2016

pozdrawiam
Jan
Ludwika 08:28, 24 maj 2016

Klony przepiękne!!! Ale zastanawia mnie, czy nie masz u siebie azalii japońskich? Bo teraz jest ich czas a na zdjęciach nie widziałam ani jednej
Mixtoorka 09:49, 24 maj 2016

Piękne one wszystkie!Takie drzewko Shirasawanum chciałam mieć, ale mam jakie mam
Podobają mi się te upchnięte paprocie , bardzo przyjemy klimat w herbaciarni.
bql3 17:32, 24 maj 2016

Ludwika napisał(a)
Klony przepiękne!!! Ale zastanawia mnie, czy nie masz u siebie azalii japońskich? Bo teraz jest ich czas a na zdjęciach nie widziałam ani jednej

Ludwiko

- będą nasadzenia azalii ale jeszcze nie w tym roku, bo na ten rok jak się powiedzie to mam jeszcze dosadzanie klonów palmowych , japońskich czy shirasawanum. Wszystko uzależnione jest od funduszy i szczęścia w "polowaniu" przy zakupach.
A co do odmian klonów jakie bym chciał jeszcze aby zagościły u mnie na rabatach to mam dość wysublimowane

pozdrawiam
Jan
nicol21 22:56, 24 maj 2016

Janie, ehhh rośnie Ci ta piękna kolekcja - i super! bo pokazujesz bardzo ciekawe okazy i aż samemu się więcej che! Gratulacje nowych nabytków. Seyru piękny, choć ciężko mi wywnioskować jak duży jest - bo i płotki mogą mieć różne wielkości.
Herbaciarnia już otwarta czy czekasz na cieplejsze dni?

Kurcze, kiedyś tam kupiłam klona z etykietą Aconitifolium i byłam przekonana że to on. Ale coś Google pokazuje mi innego i nie wiem czy to co mam to rzeczywiście Aconitifolium czy może cośinszego. Kiedyś znów go z bliska obfocę i o radę/identyfikację poproszę. A klonisko piękne jest, teraz ma liście takie rudawe, jesienia pod rudo-czerwone podchodzą. Ale piękne że hoho Teraz nie cchce mi się grzebać za starymi zdjęciami, ale niedługo poczynię.

Azalie to też piękna sprawa, zwłaszcza ten typ który jak kwitnie to tylko kwiaty widać [bo są też te co mają sporo kwiatów ale też mają prześwity, one zwykle bardziej strzeliste rosną]. Na obecną chwilę podobająmi się bardziej te oblepione kwiatami. Wiesz jaki to typ/rodzaj/gatunek? Na razie zakupów nie planuję, ale wyedukować się zawsze można. Przewaga Rh to zimozieloność...

pozdrawiam,
Ewelina
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
bql3 17:52, 25 maj 2016

witam,

Ewelino - acer 'Seiryu' ma około 160cm wysokośći a herbaciarnia otwarta jest tylko na fotkach ma zamknięte boki.
Mam też tę odmianę o którą pytasz to Ci wrzucam fotki klona japońskiego 'Aconitifolium' więc będziesz miała porównanie do swojego:

wisna

jesień

pozdrawiam
Jan
Donia72 14:56, 26 maj 2016

Ładne te Twoje kloniki pozdrawiam
bql3 18:13, 04 cze 2016

witam,

Jest początek czerwca więc jakieś fotki z herbaciarni powrzucam

cdn
bql3 18:18, 04 cze 2016

cdn