tak wyglada w rozkwicie czosnek katawarski
zarasta mi molinie
hosty mam do przesadzenia też
zawilce białe, leśne ?
i uciekam, w sobotę brr wcześnie wstać i wio do dziewczyn i Pisarzowic
oby klona Kasi w kondycji dowieź i rośliny moje dla nich
Tutaj jest uszykowane miejsce na chyba rózaneczniki .Miejsce widoczne z okna w jadalni .Odległosc od okna do zywoplotu 4,50 metra.
To będa te rosliny bo juz dwa lata rosna w donicach.
Marto, jaki wiąz ma tam rosnąć?
I dwa - czy jest sens inwestować w ciurkadełko w miejscu w którym przebywać będzie się jak najmniej? I moje drugie spostrzeżenie - pisałaś, że ogród z zalozenia ma być bardziej naturalny, lekko rozwichrzony i chcesz robić żwirownię na samym wejściu? Widzę brak konsekwencji
A z rozrysowaniem planu chodzi o to, aby to zrobić nie na mapie, na której już jest coś naćkane, a na czystej kartce nanieść dom i inne elementy stałe. Będzie czysto i przejrzyście
Kolejna sprawa - na SAMYM POCZĄTKU przemyślałabym co na tym podwyższeniu zrobić/posadzić. To jest element kluczowy, który będzie narzucać kanon frontu. Bez rozwiązania tego "problemu" nie ma co startować z planami na reszcie ogrodu. Niezaprzeczalnie zrobiliście sobie wielkie "kuku", które bez prężnego nawadniania będzie wyspą uschniętych trupów. Dodam jeszcze dziegciu - skalniak to nie jest, bo skalniak zaczyna się tworzyć od osadzenia jako fundament kamieni, na których osadza się inne kamienie PIONOWO, tak by powstały pionowe szczeliny, w których to w naturze rosną skalne/górskie rośliny
dołem powoli wyłażą byliny różne
tu widać posadzone powojniki i miskanty
w kole bukszpanowym limki i róże Chopin i irysy, jeszcze się nie otworzyły
punkt centralny 2 miłorzęby
Oczywiście pokażę realizacje planu chociaż jeszcze nie jest skończona realizacja.Brakuje roślin i desek na taras
Nie wiem czy trawy będa bo mi wymarzły.Dosadziłam dwie róze jeszcze potrzebna jest lawenda lub szałwia.
Właśnie w wolnej chwili ( tj jakaś godzinka jak uśpię mojego synka) podzieliłam żurawki mam nadzieję, że dobrze to zrobiłam. Wsadziłam je bezpośrednio do ziemi podsypałam ziemią ogrodową