Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podwórkowa rehabilitacja 12:11, 14 maj 2016

Do góry
ryska napisał(a)

Dziękuję Iwonko
Zaczynają też Angeliki. Ze ślimakami rozprawiam się już od jakiegoś czasu, bo zmienialiśmy płot a właśnie w tych gąszczach dużo ich siedziało. No i w szklarni amatorzy dalii ale już ich nie ma. Jest szansa, że czosnki zakwitną, bo w tamtym roku mi je wszystkie zeżarły a w tym ich nie ruszają.
Kciuki jak na razie przynoszą efekty, dziękuję, jeszcze tylko geografia

Twoje tulipanki sa wyborne takie elegantki a purpurowe jeszcze piekniejsze
Bawarka 12:10, 14 maj 2016

Do góry
I takie tam trele morele

Kiku jeszcze nie posadzone, narazie stoja przywiazane do pawiloniku. Czekam na koparke bo w mojej glinie lopata dol wykopac to cud
Ogród na glinie 12:09, 14 maj 2016

Do góry
wstawiam kilka fotek kawałka ogrodu, bo rzadko kiedy wstawiam zdjęcia całościowe, ciągle coś niezrobione

to jeden z moich narożników
wokół skrzyń ma być żwirek, a wokół studni ścieżka z płyt kamiennych
dodatkowo stelaż na gruszowe espaliery i winorośl
czyli jeszcze sporo pracy, ale jakiś kształt już widać

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 12:09, 14 maj 2016

Do góry
kalina angielska
na początku maja

i dzisiaj - zbyt wielu kwiatów nie ma, ale za to największe są wielkości dłoni i oczywiście obłędnie pachną jak przekwitną to kalina będzie przesadzana, bo niestety jest za wielka i wszystko dookoła podrosło i jest za ciasno

Bawarka 12:05, 14 maj 2016

Do góry
Zaczynaja kolejne rh.

Polaczenie rozu i czerwieni to tylko u mnie moze byc

pomiedzy hostami widze i skrzyp yeeeeee

koffam te znaki zapytaniaTroche mi koniki wodne przypominaja

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 12:05, 14 maj 2016

Do góry
przerywnik fiołkowy

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 12:04, 14 maj 2016

Do góry
Anemony
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 12:03, 14 maj 2016

Do góry
Mój M., w wolnej chwili, od frontu zagospodarował część ugoru
(ogrodzenie jeszcze musi poczekać i od jego strony nic nie będziemy na razie sadzić bo by się zniszczyło)

został nieco podwyższony teren na tym odcinku i zasiana trawka

między schodkami powstały początki rabatki z roślin wykopanych z innego miejsca, małe sadzonki na ekranik od tyłu kupione

dzisiaj wygląda to tak (trawa na rabacie oczywiście do usunięcia)- szału nie ma, ale już część ugoru zagospodarowana )
Połowa działki - czyli mam powoli dość 12:01, 14 maj 2016

Do góry
zawitka napisał(a)

piekne te białe tulipki ...a jak ładnie uformowane cisy
Bawarka 12:00, 14 maj 2016

Do góry
Wczoraj wieczorem mielismy burze, nawalnice, z wiatrem deszczem i wszystkim naraz. Ogrod wymeczony, duzo roslin lezy na ziemi, odpoczywaja biedulki...Rubens spadl z muru i ani mu sni wstawac a to zaraz juz poludnie jest
Troche fotek i lece do ogrodu pomoc co niektorym wstac na nogi
pachnaco tak ze az sie zapomniec mozna...

ten chyba bedzie bialy, reszty nigdzie jakos nie widze, mam 3. Za to duzo fioletow.

W tym roku przyuwazylam Ta najwieksza amanogawa skonczyla kwitnienie a zaczal rubens, slicznie to wyglada Udalo sie Mniejsze amanogawy jeszcze kwitna.

Tak sobie mysle...jakby ten clematis byl np granatowy...ale to by pieknie wygladalo Granatowe drzewo. Ma ktos? Chyba cos jeszcze podsadze z drugiej strony.....

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 11:56, 14 maj 2016

Do góry
Niebawem będą owoce i nie tylko
Rozpoznawanie bylin 11:51, 14 maj 2016
Do góry
(łac. Teucrium chamaedrys)
Rozpoznawanie bylin 11:46, 14 maj 2016
Do góry
MaciejK napisał(a)
Ja ponawiam prośbę ktoś kojarzy co to albo podpowie gdzie szukać ?

to jest jedna z odmian krzewinki - ożanki własciwej , może ożanka właściwa "Nana" (łac. Teucrium chamaedrys),kupisz w Szkólka Bergenia - szukaj hasła-krzewinki.Polecam jeszcze bylinkę na skalniak ożanka nierównoząbkowa "Crispa" (łac. Teucrium scorodonia)
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:42, 14 maj 2016

Do góry
I szczępowata brzoza
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 11:42, 14 maj 2016

Do góry
najładniejsza część ogródka

Bawarka 11:41, 14 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
To mrówki szkodzą piwoniom czy nie?

Same mrowki nie szkodza. Nie zywia sie piwonia, tylko opiekuja sie mszycami ktore sa odpowiedzialne za niszczenie. Mrowki sa opiekunami mszyc, na zime chowaja je w swoich kopcach, wiosna ,,wyprowadzaja na pastwiska´´ i starannie pilnuja. Bronia je rowniez przed biedronkami. Sa pozyteczne, chociaz potrafia dokuczyc nam w ogrodzie. Sa czyscicielami Ziemi...pozeraja 90 % padliny zalegajacej na ziemi.
Uzyzniaja i poprawiaja strukture ziemi ale...ich kopce w naszych ogrodach moga byc uciazliwe. Kiedys myslalam ze to przez mrowki wypadaja nam rosliny ale dzisiaj juz wiem ze wiekszosc to sprawka mszycy korzeniowej...
Szkodliwosc mszyc dzielimy na posrednia i bezposrednia. Posrednia jest zwiazana z przenoszeniem przez mszyce chorob wirusowych np szarej plesni czyli grzybow saprofitycznych, bezposrednia, mszyce odzywiaja sie sokiem roslin i tym doprowadzaja rosline do wiedniecia i zamierania.
Naturalnym wrogiem mszyc sa miedzy innymi biedronki, ktore w sposob naturalny dbaja o rownowage biologiczna w naszych ogrodach.
Chcac skorzystac z innych metod, musimy dzialac kompleksowo, czyli dbamy o wyeliminowanie i mszyc i mrowek. Sporo wiadomosci jest o nawozeniu borem( czteroboran sodu), co dodatkowo pomaga w walce z mszycami i mrowkami.
Ze starych sposobow znany jest wysypywanie ,,miejsc mrowkowych´´ maka kukurydziana lub proszkiem do pieczenia, sadzeniem roslin ktorych mroki nie lubia, np wrotyczu, pietruszki, tymianku, miety. Nie lubia rowniez lisci pomidora, pieprzu i zapachu lawendy.

I wez tu czlowieku badz madry...z jednej strony pyszny miodek spadziowy a z drugiej...
Mam kilka miejsc z mszycami, narazie je obserwuje, stracam z krzakow, raz prysnelam pokrzywa z czosnkiem i cebula, teraz tylko patrze czy z druga czescia tej ferajny, biedronki dadza sobie rade
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:40, 14 maj 2016

Do góry
Kolejne czekaja w kolejce a nie sadzilam.bo sie okazalonze miejsce ktore im.przygotowalam podczas mocnych deszczynstoi tam.woda wiec.musze podniesc teren
Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 11:39, 14 maj 2016

Do góry

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 11:38, 14 maj 2016

Do góry

Rozpoznawanie bylin 11:36, 14 maj 2016
Do góry
andziulka napisał(a)
Proszę o pomoc w identyfikacji moich nowo nabytych roślinek.
1.

2.

3.

kwiaty 3 roślinki w przybliżeniu

Ad.3Mydlnica bazyliowata
Saponaria ocymoides
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies