jak dla mnie wersja środkowa jest najlepsza, ale jeszcze bym wsadziła coś w "skarpetki" jako obwódkę - można żurawki - są różne piekne kolory i mozna dać pasami, albo rózne pasy roslin, czy żurawek, niskich trawek, tawułek, czy jak pisałaś berberysy
Wymyśliłam coś takiego .
Od lewej pęcherznica ,3 hortensje, azalia
na obrzeże od lewej tawuła goldmound żurawki o bordowych liściach i lawenda . Pomiędzy juki (które tam rosną a nie chciałabym wszystkiego wyrzucać) .
Na mniejszym prostokącie Wierzba całolistna 'Hakuro nishiki' a w nogach hosty które tam rosną ( podzielę i przesadzę )
Za rabatą jest już budynek szkoły odległośc to ok 1m( tyle co odwodnienie )
Nie ciełam ostro bukszpanów a tak samo wszystkie wyglądają, liznął je przymrozek po cięciu. Dlatgeo to cięcie wiosne takie niebezpieczne. Tez mam łyse czubki i puchate boki bukszpanów...
Świetnie ogród wyglada, zwłaszcza mnie dziwi, ze masz jeszcze tulipany, u mnie juz od tygodnia po Queenach
Piwonia jak ta lala milego dzionka ,u nas pochmurnie cos,planuje jechac do ogrodu powysadzac reszte pomidorow ,ogorki fasole,drzewka posadzić i wyplewic marchew jak zdaze wszystko zrobic to bedzie ok
milego dnia Haniu
Kilka dni deszczu i jaka ulga z podlewaniem. Dzisiaj mykam do ogrodu przesadzić języczkę, bo potwór z niej wyrósł. Obok wypóściła młode pędy. Koniecznie trzeba je rozdzielić. Do posadzenia z moich wysiewów zostały jedynie Trytomy i Rozpenica od Przemka. Wypatrzyłam też pokrzywy. Przygotowałam wiaderko po farbie z wieczkiem, więc biorę się za produkcję gnojóweczki
Tymczasem w kątku rośnie sobie konwalia i jak cudownie pachnie!
Kłokoczka chyba tak to się nazywa kwitnie. Dziwny krzun taki zbyt duży się zrobił. I ostatnie zakupy. Mikoryza mnie bardzo ciekawi czy zadziała. Z kwasomierzem już latałam po całej działce
I z czym muszę walczyć zza płotu
Hmmm....a mnie się ten widok podoba Szeroka, rozległa przestrzeń...super pole do popisu. Mam podobnie, pół trawnika (na szczęście większa połowa) rośnie sobie, a drugą połówkę przekopuję mozolnie widłami. Do jesieni powinnam skończyć Chwasty to u mnie maja istny raj! Rosną jak na drożdżach i nikt ich nie ma czasu wyrwać
Pozdrawiam serdecznie
W tym tygodniu wysadziłam stipę na rabatę brzozową
I na tej rabacie myślę zamienić ML (jest między rozchodnikami a berberysami aż do kulek bukszpanowych) na inną trawę ... jakieś typy?
Zdjęcie robocze:
Na razie, oprócz kulek, tylko krwawniki i berberysy wyraźnie widoczne są na tej rabacie
Ale cudne zestawienia! Normalnie padłam
Pamiętasz może nazwę dużej niebieskiej hosty? Siebioldana może? A trzmielina to silver queen?
Takie pocięte bale by mi się przydały
Ewelina
- nie wiem czy wiesz ale jesteś w posiadaniu bardzo rzadko spotykanego i wyjątkowego klona palmowego Dissectum 'Seiryu'. Zadasz pytanie na pewno: - co w nim jest tak wyjątkowego? - otóż jak wiesz wszystkie klony palmowe odmiany 'Dissectum' obojętnie jaki kolor liści posiadają czy też w jakie kolory się wybarwiają.
Ważna cechą która nadaje temu klonowi wyjątkowości jest to, że w odróżnieniu od pozostałych odmian klonów palmowych 'Dissectum' - które posiadają gałązki płożące się ku dołowi w mniejszy lub większym stopniu - ta zaś odmiana klona jest JEDYNĄ wśród 'Dissectum' która ma PROSTE gałęzie ale zachowała strzępiaste listki.
Dodam na koniec, że jest to bardzo stara odmiana klona palmowego wyhodowana jeszcze w Japonii pod koniec XIX wieku. No i jeszcze jeden powód do dumy dla Ciebie bo z tego co wiem, to tylko trzy osoby na "Ogrodowisku" są w posiadaniu tej odmiany klona u siebie w ogrodzie: Ty, Franco oraz ja
pozdrawiam
Jan