Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 18:27, 09 sie 2023

Do góry

Ogród długi 17:12, 09 sie 2023

Do góry
No patrz trafiłam tu przez przypadek on Mrokasi i czytam o mączniaku. Mam akurat na tapecie bo do znajomych drzewko nowe przywiozłam z mączniakiem. Gdybym zauważyła wcześniej to bym nie wzięła ale wtedy miał może trzy plamki a teraz jest cały w plamkach. Wyszperałam dziś poradę Mazana na ten temat więc Ci wrzucam
Ogród pod lasem 16:41, 09 sie 2023

Do góry
Dziewczyny, co to?

Anna i Ogród 2 16:17, 09 sie 2023

Do góry
Wracając do tematu nowej rabaty to będzie coś takiego

Próbowałam kwadrat co da się zauważyć ale komplikował poruszanie się przy tej skośnej rabacie

Tamten duży trójkąt nie przeszedł akceptacji ani męża ani synów.

Postanowiłam posiać poplon nim posadzę cokolwiek. Katalpa pójdzie w tymczasowo na inną rabatę razem z donicą.
Szarobiałego ogrodowe początki. 15:10, 09 sie 2023

Do góry
Torebki świetne, ale….

Nieco szersze kadry, wbrew temu, co piszesz, też bardzo ładne!

Szarobialy napisał(a)
Jak za dawnych lat
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 15:09, 09 sie 2023

Do góry
Haha

Ogród pod lasem 14:54, 09 sie 2023

Do góry
TAR napisał(a)

Zobacz gaury sadzone niby w piachu stoja w owdzie po kostki

Gaury bardzo nie lubią takiego stanowiska. Musisz trochę podwyższyć tą rabatę względem trawnika, inaczej Ci wygniją.

Rzeczywiście macie już nadmiary opadów…
Kaszubskie piaski 14:19, 09 sie 2023

Do góry
Tak dla pamięci (własnej!):

jak się sadzi borówki to trzeba przewidzieć nie tylko miejsce na rozrastanie się krzaków ale też na rozłożenie siatki.

Bo potem jest problem zaplątany we wrzosach:

W tym roku część krzaków borówek nie ma wogóle owoców. Myślę, że kiedy kwitły było za zimno i żadne trzmiele nie latały.
Tym bardziej cenne są te, które zaowocowały. Siatka musi być bo inaczej ptaki zjadłyby wszystko.
Ogród pod lasem 14:18, 09 sie 2023

Do góry
No to tak: dwa rdesty wysokie Black Dreams, dwa rdesty niskie Anne's Choice, dwie kokorycze Blue Heron, rutewki Hewitt's Double i Splendide White. I jedna sesleria caerulea.

Ogrod nad bajorkiem 13:41, 09 sie 2023

Do góry
ja dzis podziwialam klony strzepiastokore i slą woli sie powstrzymalam by nie wziac kolejnego, nie wiem gdzie bym go posadzila. A jeszcze czeka u Kasi z Borów Franken do odebrania. Te dęby u mnie cala robote cienista robia, nie mam miejsca na wieksze drzewa.

Przygladalam sie dzis tez szczepionej olszy czarnej Imperialis. Gdybym o niej cos wiedziala i cena nie byla wysoka to moze bym poszalala a tak odpuscilam

ładna, powcinana ale ponoc wielka rosnie, dobrze, ze nie wzielam.
Ogród pod lasem 12:40, 09 sie 2023

Do góry
Ech a miałam już nic a nic

Mój ogrodowy pamiętnik 10:44, 09 sie 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Kolos się robi z niego. Rising Sun - cudny jest.

No bajka. Ciekawe czemu mój nie ma teraz nowych przyrostów różowych. Muszę z nim pogadać.
U mnie rdesty już kwitną na potęgę poza Blackfieldem, który jest ciut późniejszy. Ale też już powoli pokazuje kolor.
Jeżówki masz przeboskie
Ogród pod lasem 09:51, 09 sie 2023

Do góry
u nas po prostu tyle pada, nie zdazy sie wchłonac, bo kolejny deszcz za chwile a leje tak. Codziennie z niewielkimi przerwami od 4 tygodni. W okienkach pogodowych sadze i stawy wykańczam

co dziwne, im wiecej pada tym mniej wody w bajorku. zima bedzie pewnie duzo a w opadach jej ubywa. chyba jest to jakos regulowane, grzybiarze mowili o jakichs studniach wokol. bajorek w sumie jest 3 i są polaczone kanałami. Bys moze teraz w innym jest wiecej wody a do nas spłynie jesienia.
Ogród pod lasem 09:44, 09 sie 2023

Do góry
Tez tak myslałam. Piach jest i owszem ale tylko łaszki, gdzie sosny rosna. Reszta mieszanka wybuchowa troche nawiezionej, piach, potem glina piaskowa i niżej znowu glina ale ta śmmierdziucha zielona nieprzepuszczalna i dopiero potem rozsączanie z głazówi. I taki grunt jest na czesci ogrodowej. Tam pierwotnie rosły tylko samosiejki brzoz, topoli a sosny po bokach.

Clematisy szaleja nawet te przy brzozach, tam mam czarnego na jakies 2 sztychy łopata.

Ale po cichu licze, ze w koncu rosliny sie dobrze ukorzenią i tez "wypija" troche wody, na pewno wilgoci im nie brakuje.

Zobacz gaury sadzone niby w piachu stoja w owdzie po kostki

Blaski i cienie nowego życia 08:52, 09 sie 2023

Do góry
Klon Crimson u mnie zawsze latem choruje. Jak był mały już dwa razy groziłam mu wykopaniem. Na młodych przyrostach jest obsypany, nie wiem czy to mączniak, w każdym razie wygląda okropnie.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:41, 09 sie 2023

Do góry
Wymarzony sielankowy ogród..... 08:28, 09 sie 2023

Do góry
Monia81 napisał(a)

Pięknie masz wszędzie i bardzo dobrze skomponowane rabaty, ale to jest majstersztyk To jest jagodnik/borówkownik?
Dębowe zakątki 08:27, 09 sie 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dziękuję bardzo
Bociany chodzą dzień w dzień i co chwila jak po swoich włościach
Dziękuję. jeszcze kilka rabat trzeba zmodernizować.
Ano szkoda,że daleko mamy do siebie.
Ja też się cieszę z tej imieninowej nowej horki. Ale jest pomyłka. Bo jak widać Pinky winky to nie jest.
Tak żeniszki sa jednoroczne. ale do hakonek mi pasują
Jeżówek nie wyrzucam. Tylko jak się wysieja to chcę na inne rabaty je dać
Dlatego pozwoliłam im się tak rozrosnąć

Chodzą, zaglądają wszędzie..jaśnie pan sobie z mojego warzywnika wyszedł

Ale ci zazdroszczę Aniu tych bocianów Mają gdzieś blisko gniazdo?
April podbija las... 07:29, 09 sie 2023

Do góry
TAR napisał(a)
Cudownie

Jola co to jest za roslina z duzymi liścmi, jakies pnącze?

Cercis Golden Falls. Chyba zamówiłaś takiego?
April podbija las... 07:24, 09 sie 2023

Do góry
Magara napisał(a)

Hahaha Nie będę komentować szerzej Przejdę do kwestii merytorycznych

Czy ten rdest jest biały??? Istnieje takie cudo czy to oświetlenie go wybieliło?

Nie śmiem odbierać Magarkowi palmy pierwszeństwa, spokojnie zadowolę się kolejnymi miejscami na pudle
Tak to jest biały rdest odmiany Fat White. Choć jego biel jest lekko złamana szarością, nie jest to taka świecąca biel/biel Nienachalna, jeśli wiecie co mam na myśli. Ze mną o kolorach trudno się gada
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies