Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:46, 15 cze 2013

Do góry
zuzanna_bek napisał(a)
Danusiu!

Bardzo podobają mi się te srebrne kule. U siebie widzę je umieszczone na pewnej wysokości, w jaki sposób je umocować?

Na drucie lub wiszące na lince stalowej
Testowe dodawanie zdjęć 21:23, 15 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kliknij na miniaturkę gdy się ukaże z boku po prawej. O już jest

i nastepna próba
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 19:21, 15 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Napisałam chyba kupowałam kiedyś, bo teraz nie kupuję co nie oznacza że tej kompostowni nie ma")

Trzeba wpisać w google kompost albo kompostownie Warszawa i Marywilska wyskakuje, po co zaraz grzać po ziemię do Łodzi ,przecież transport będzie Cię kosztował jak za zboże, a tam się nie kupuje na woreczki tylko na tony

Gardenarium nie przeczytałaś mojego postu ze zrozumieniem.

W Łodzi można kupić zarówno duży woreczek za ok 3,60 za wór jak i całą ciężarówkę
I jednocześnie jest to kompost tylko z resztek roślinnych , tzn gałązki, liście trawa.
Nie jest to kompost z odpadów komunalnych, lecz coś bardziej zbliżonego do naszych ogrodowych kompostowników. Dodatkowo jest to badane labolatoryjnie, pod kątem zawatrości szkodliwych subdtancji.
Rozpoznawanie odmian róż 16:46, 15 cze 2013

Do góry
madzielena napisał(a)

To wg mnie 'Mainzer Fastnacht', pozostałe nie wiem.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 15:53, 15 cze 2013

Do góry
Debra napisał(a)

Napisałaś 'kiedyś' w odniesieniu do Marywilskiej. Odniosłam wrażenie, że to nieauktualne. O Milanówku nie pisałaś.
Poza tym kompost ze szkłem i szczoteczkami do zębów raczej mnie lekko przeraża

Dziekuję za wiadomość z adresem na Marywilską, tyle że ogłoszenie jest z 2011 roku - ciekawe czy aktualne. Sprawdzę i dam znać.

Napisałam chyba kupowałam kiedyś, bo teraz nie kupuję co nie oznacza że tej kompostowni nie ma")

Trzeba wpisać w google kompost albo kompostownie Warszawa i Marywilska wyskakuje, po co zaraz grzać po ziemię do Łodzi ,przecież transport będzie Cię kosztował jak za zboże, a tam się nie kupuje na woreczki tylko na tony
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:44, 15 cze 2013

Do góry

Trawa wygląda jak siana rządkami, siałeś siewnikiem? Po nawozie i laniu wody sie zagęści.Na drugim zdjęciu albo suczka spowodowała te bujne plamy, albo w tych miejscach ziemia jest dużo bardziej bogata w azot.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:27, 15 cze 2013

Do góry
Na pewno pomoże skoszenie, potem posypanie dobrą ziemią (niekoniecznie), nawóz do trawnika a nawet sama saletra amonowa lub wapniowa dla wspomożenia w azot i lanie wody. Dosiewka trawy chyba nie jest konieczna bo i bez dosiewki często koszony trawnik dojdzie do doskonałości.

Koś co najmniej raz na tydzień.
hejloł :) 15:24, 15 cze 2013

Do góry
Witamy Potrku, pokazuj i zakładaj watek, znajdziesz przyjazne osoby na pewno i radość z tworzenia ogrodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:55, 15 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zakochałem się w tym zdjęciu! Genialne
Żywopłot strzyżony liściasty 09:04, 15 cze 2013

Do góry
Możesz ściółkować korą, kancik wskazany, bo ładniej wygląda, ale niekonieczny, musu nie ma, ale wtedy brzydko wygląda, zaniedbany będzie.

Można zrębki, można kamyki, można kompost.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 09:01, 15 cze 2013

Do góry
Co 60 cm.
Szmaragdy, co się z nimi dzieje? 08:10, 15 cze 2013

Do góry
Mam na to bardzo obrazowy przykład, jak tuje będą za chwilę wyglądały. Oto on:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=31

No i oczywiście poczytaj ten watek od początku, a zrozumiesz, że sam zabijasz te tuje

Proponuję własnie tam zamieścić jeszcze raz taki post, i pokazać efekty po zdjęciu maty szmaty.
Róża pnąca zdziczała..? 07:56, 15 cze 2013

Do góry
Przyjrzyj się dobrze, czy gdzieś na dole nie widać jednak pędów szlachetnych, wytnij te dzikie wtedy i pilnuj. A jak nie ma to decyzja należy do Ciebie. Możesz mieć dziką różę lub możesz ją usunąć.
Cis 07:36, 15 cze 2013

Do góry
Raczej nie ukorzeniaj, bo to roślin trudna do ukorzenienia, jest mały procent szans, a raczej pisałam o siewkach, żeby szukać pod drzewami.
W Gąszczu u Tess 00:08, 15 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przestanę je projektowaćpo prostu nie sadź ich. Zostaną tylko u mnie Posadźcie jakiekolwiek inne a żółte.

Lime Marmelade
Lemon Chiffon
Circus
Tiramisu
Lime Rickey
Electra

Dzięki Dana, że zajrzałaś. Raczej liczyłam na diagnozę i receptę
Dla Danusi - biele, oczywiście
Begonie podsadzone pod kordyliną:

Hortensja pnąca:
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:18, 14 cze 2013

Do góry
MarekW napisał(a)
ha haa ha no może to jest rozwiązanie, ale odważ się pokazać swój ogród Czekam z utęsknieniem Każdy ogród jest piękny ale inaczej

Marek, po pierwsze, ogródek, a nie ogród (działka ma 600m2, a dom zajmuje z połowę). I dopiero się zaczyna robić (znaczy: ogród), stąd moja tutaj obecność. Kiedyś szukałam firmy do wyrównania gleby, założenia trawy i nawodnienia. Nawodnienia.... internet to morze, ocean informacji. I udało mi się z jego otchłani wyłowić Gardenarium i Ogrodowisko (nawet szefowa z mężem u mnie byli, strasznie się denerwowałam, nawet na herbatę nie zaprosiłam, ech). W każdym razie wsiąkłam w Ogrodowisko.

A postępów u mnie wciąż brak.

Ale oczywiście coś tam kwitnie pod oknem i w donicach:

Przepraszam za zaśmiecenie Twojego wątku-ogrodu.
Pomysł na ogród 11:41, 14 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wydzielić niskim żywopłotem do 1 metra z irgi błyszczącej, łądny będzie, ale bramę - takie wejście zrobić.

dziękuję za wszelkie rady - są one dla mnie bardzo cenne
można nawet rzec ,że drogocenne
tworzenie tego miejsca jest dla mnie bardzo ważne i stąd te pytania

dziękuję również za cenne porady dotyczące mrówek oraz wydzielenia rabat
Wspólnymi siłami 07:24, 14 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem niepotrzebne są te iglaki (jałowiec i świerczek) w trawniku i chyba magnolia. Rabata kończy się i pojedyncze roślinki nie pasują. Albo je włącz do rabaty włąśnie tą falą, albo zostaw prostą linię, ale rośliny z trawnika przesadź. Świerk będzie na pewno kiedyś wielki i zabije tuje, a szkoda.

Ja bym zostawiła prostą linię i posadziła kilka hortensji bukietowych potem np trzy miskany Gracillimus lub Morning Light i potem np, dereń Ivory Halo. Jak się zmieści - pod spodem żurawki.

Dzięki Danusiu za szybką odpowiedź radzisz nic nie zminiać kształtu tylko podsadzić szmaragdy te roślinki o których wspomniałaś zmieszczą się na pewno nawet będzie ich za mało, bo jest bardzo długi ten szpaler. A czy jak zostawie ten kształt to nie będzie za waska w porównaniu do trawnika?
Miniaturowe iglaki 23:24, 13 cze 2013

Do góry
Poszukaj pod nazwą Picea abies - masz różne propozycje Zdjęcia
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 23:12, 13 cze 2013

Do góry
Zrób linie zakop rury drenacyjne w poprzek, żeby spływająca woda miała gdzie wpływać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies