Co do czasem nieco sarkastycznego tonu i uciekania i wracania.

Nikt tutaj nikogo nie zmusza do bycia lub nie. Jesteś tu chyba z własnej woli.

?
Sporo osób tu zagląda do Ciebie, jednak Ty do nikogo z tych obecnych nie zaglądasz, chyba że się mylę, ale mogę nawet to sprawdzić. Gdybyś odwiedzał innych, miałbyś na pewno więcej odwiedzin "zwrotnych" po linku w podpisie, to łatwe, Klikasz w link i jesteś.
Zainteresuj się, co dzieje się u innych, patrz co robią inni, nie wszyscy tu sadzą "obowiązkowe" rośliny. Owszem są ulubione, ale nie obowiązkowe. Mamy do tego prawo, Jak masz lepsze "typy" - podaj je.
Co do doboru roślin skorzystaj może z tych podpowiedzi.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu
Patrz na zdjęcia w galeriach, wszystkie są moje, ja je udostępniam dla inspiracji, doceń też moją pracę. Przecież ja to musiałam wszystko napisać. Zrobić gdzieś te zdjęcia
Ogrodowisko to nie tylko forum, to strona główna, ponad 400 artykułów z obszernymi galeriami zdjęciowymi, gdzie możesz się nauczyć kompozycji od najlepszych ogrodników na świecie plus relacje z Chelsea Flower Show.
90 artykułów o ogrodach angielskich, gdzie warzywnictwo, ekologia i sady są na wysokim poziomie. Ja to wszystko udostępniam, a więc nie zamykaj się jak ślimak w skorupie w swoim ogrodzie i nie naburmuszaj. Nie oczekuj tysiąca propozycji ot tak, w tej minucie i już zaraz. Zachęć innych a nie odstraszaj.

Pozdrawiam