Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Żywopłot strzyżony liściasty 09:04, 15 cze 2013

Do góry
Możesz ściółkować korą, kancik wskazany, bo ładniej wygląda, ale niekonieczny, musu nie ma, ale wtedy brzydko wygląda, zaniedbany będzie.

Można zrębki, można kamyki, można kompost.
Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 09:01, 15 cze 2013

Do góry
Co 60 cm.
Szmaragdy, co się z nimi dzieje? 08:10, 15 cze 2013

Do góry
Mam na to bardzo obrazowy przykład, jak tuje będą za chwilę wyglądały. Oto on:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom?page=31

No i oczywiście poczytaj ten watek od początku, a zrozumiesz, że sam zabijasz te tuje

Proponuję własnie tam zamieścić jeszcze raz taki post, i pokazać efekty po zdjęciu maty szmaty.
Róża pnąca zdziczała..? 07:56, 15 cze 2013

Do góry
Przyjrzyj się dobrze, czy gdzieś na dole nie widać jednak pędów szlachetnych, wytnij te dzikie wtedy i pilnuj. A jak nie ma to decyzja należy do Ciebie. Możesz mieć dziką różę lub możesz ją usunąć.
Cis 07:36, 15 cze 2013

Do góry
Raczej nie ukorzeniaj, bo to roślin trudna do ukorzenienia, jest mały procent szans, a raczej pisałam o siewkach, żeby szukać pod drzewami.
W Gąszczu u Tess 00:08, 15 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przestanę je projektowaćpo prostu nie sadź ich. Zostaną tylko u mnie Posadźcie jakiekolwiek inne a żółte.

Lime Marmelade
Lemon Chiffon
Circus
Tiramisu
Lime Rickey
Electra

Dzięki Dana, że zajrzałaś. Raczej liczyłam na diagnozę i receptę
Dla Danusi - biele, oczywiście
Begonie podsadzone pod kordyliną:

Hortensja pnąca:
Ogród średniowieczny i nie tylko 22:18, 14 cze 2013

Do góry
MarekW napisał(a)
ha haa ha no może to jest rozwiązanie, ale odważ się pokazać swój ogród Czekam z utęsknieniem Każdy ogród jest piękny ale inaczej

Marek, po pierwsze, ogródek, a nie ogród (działka ma 600m2, a dom zajmuje z połowę). I dopiero się zaczyna robić (znaczy: ogród), stąd moja tutaj obecność. Kiedyś szukałam firmy do wyrównania gleby, założenia trawy i nawodnienia. Nawodnienia.... internet to morze, ocean informacji. I udało mi się z jego otchłani wyłowić Gardenarium i Ogrodowisko (nawet szefowa z mężem u mnie byli, strasznie się denerwowałam, nawet na herbatę nie zaprosiłam, ech). W każdym razie wsiąkłam w Ogrodowisko.

A postępów u mnie wciąż brak.

Ale oczywiście coś tam kwitnie pod oknem i w donicach:

Przepraszam za zaśmiecenie Twojego wątku-ogrodu.
Pomysł na ogród 11:41, 14 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Wydzielić niskim żywopłotem do 1 metra z irgi błyszczącej, łądny będzie, ale bramę - takie wejście zrobić.

dziękuję za wszelkie rady - są one dla mnie bardzo cenne
można nawet rzec ,że drogocenne
tworzenie tego miejsca jest dla mnie bardzo ważne i stąd te pytania

dziękuję również za cenne porady dotyczące mrówek oraz wydzielenia rabat
Wspólnymi siłami 07:24, 14 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem niepotrzebne są te iglaki (jałowiec i świerczek) w trawniku i chyba magnolia. Rabata kończy się i pojedyncze roślinki nie pasują. Albo je włącz do rabaty włąśnie tą falą, albo zostaw prostą linię, ale rośliny z trawnika przesadź. Świerk będzie na pewno kiedyś wielki i zabije tuje, a szkoda.

Ja bym zostawiła prostą linię i posadziła kilka hortensji bukietowych potem np trzy miskany Gracillimus lub Morning Light i potem np, dereń Ivory Halo. Jak się zmieści - pod spodem żurawki.

Dzięki Danusiu za szybką odpowiedź radzisz nic nie zminiać kształtu tylko podsadzić szmaragdy te roślinki o których wspomniałaś zmieszczą się na pewno nawet będzie ich za mało, bo jest bardzo długi ten szpaler. A czy jak zostawie ten kształt to nie będzie za waska w porównaniu do trawnika?
Miniaturowe iglaki 23:24, 13 cze 2013

Do góry
Poszukaj pod nazwą Picea abies - masz różne propozycje Zdjęcia
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 23:12, 13 cze 2013

Do góry
Zrób linie zakop rury drenacyjne w poprzek, żeby spływająca woda miała gdzie wpływać.
Pomysł na ogród 23:08, 13 cze 2013

Do góry
Co do czasem nieco sarkastycznego tonu i uciekania i wracania. Nikt tutaj nikogo nie zmusza do bycia lub nie. Jesteś tu chyba z własnej woli. ?

Sporo osób tu zagląda do Ciebie, jednak Ty do nikogo z tych obecnych nie zaglądasz, chyba że się mylę, ale mogę nawet to sprawdzić. Gdybyś odwiedzał innych, miałbyś na pewno więcej odwiedzin "zwrotnych" po linku w podpisie, to łatwe, Klikasz w link i jesteś.

Zainteresuj się, co dzieje się u innych, patrz co robią inni, nie wszyscy tu sadzą "obowiązkowe" rośliny. Owszem są ulubione, ale nie obowiązkowe. Mamy do tego prawo, Jak masz lepsze "typy" - podaj je.

Co do doboru roślin skorzystaj może z tych podpowiedzi. https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu
Patrz na zdjęcia w galeriach, wszystkie są moje, ja je udostępniam dla inspiracji, doceń też moją pracę. Przecież ja to musiałam wszystko napisać. Zrobić gdzieś te zdjęcia

Ogrodowisko to nie tylko forum, to strona główna, ponad 400 artykułów z obszernymi galeriami zdjęciowymi, gdzie możesz się nauczyć kompozycji od najlepszych ogrodników na świecie plus relacje z Chelsea Flower Show.

90 artykułów o ogrodach angielskich, gdzie warzywnictwo, ekologia i sady są na wysokim poziomie. Ja to wszystko udostępniam, a więc nie zamykaj się jak ślimak w skorupie w swoim ogrodzie i nie naburmuszaj. Nie oczekuj tysiąca propozycji ot tak, w tej minucie i już zaraz. Zachęć innych a nie odstraszaj. Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:04, 13 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wyszłam przez furtkę i pociachałam pierwsze róże sypiące płatkami

Danusiu ... oczywiście, że nie mogę doczekać się Święta Róż dla całego ogrodu ... ale najbardziej to chcę tę alejkę od ulicy zobaczyć ... intryguje mnie od początku i ciągle mi jej za mało na obrazkach ... już niedługo sama zobaczę ... marzę o takiej na swojej ulicy ... pozdrawiam
Pomysł na ogród 22:55, 13 cze 2013

Do góry
Skula napisał(a)
witajcie - jestem jeszcze podczas lektury dotyczącej sadu i zakładania ogrodu owocowego
targają mną wątpliwości natury wizualno- organizacyjnej
tj - czy drzewka owocowe skomponują się do całości ?
czy je jakoś oddzielać symbolicznym pasem niskiego żywopłotu z istniejącego wiązu
czy może z irgi błyszczącej , czy może z borówki amerykańskiej , czy może pozostawić wolną przestrzeń ?
miejsce pod ewentualne drzewka wygląda tak :

Wydzielić niskim żywopłotem do 1 metra z irgi błyszczącej, łądny będzie, ale bramę - takie wejście zrobić.
Pomysł na ogród 22:53, 13 cze 2013

Do góry
Skula napisał(a)

Wykrój rabaty czyli trawę wytnij spod drzewek, będzie dużo ładniej, przy altanie wytnij podłużną rabatę, rośliny zarastają trawnikiem, a i kosić będzie łatwiej.
Pomysł na ogród 22:51, 13 cze 2013

Do góry
Skula napisał(a)
powiedzcie co zrobić żeby mrówki i ślimaki omijały owoce?

Wyściółkować sieczką z suchej słomy, pod krzewy podłożyć. Chemia odpada, zakopywać pojemniczki z piwem. Odwrócone grejfruty połówki kłaść.
Pomysł na ogród 22:42, 13 cze 2013

Do góry
Skula napisał(a)

Pytałeś co posadzić zamiast sosny, proponuję świerka serbskiego - Picea omorika, jest zdrowy, ma wąski pokrój, fioletowe szyszki, atrakcyjny wygląd, nie ogałaca się z dolnych pięter i nie atakują go przędziorki, jak świerka kłującego (PIcea pungens).
Spotkanie w Domu Działkowca, Warszawa 22:40, 13 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja wyrażam bardzo zainteresowanie, bo to na pewno wyjątkowe miejsce, uwielbiałam jako nastolatka spacerować po ogrodach działkowych, nawet wagary tam spędzałam (rzadko), co prawda mam uroczystość rodzinną 3 września Mogę nie wrócić do 7, ale raczej wstępnie dam radę.

Danusiu, dzieki wielkie za zainteresowanie i trzymam kciuki byś jednak wróciła.
Będziemy celebrować tę rocznicę RAZEM!
Pomysł na ogród 22:38, 13 cze 2013

Do góry
Skula napisał(a)

ja z kolei znalazłem w sieci taką oto rabatę
pomóżcie proszę w identyfikacji roślin

proszę również o ocenę takiej kompozycji .................

Wklejanie rabat - zdjęć nie swojego autorstwa z sieci jest zabronione, można jedynie linkować do nie swoich zdjęć, byc może na budowlanym forum takie coś uchodzi ale z prawem zgodne to to nie jest. U nas obowiązują inne zasady (jest o tym w regulaminie) i nie wklejamy obcych zdjęć. To tak gwoli wyjaśnienia a nie strofowania Broń Boże.

Ocena tej kompozycji jest negatywna, ta rabata jest za mała na taką ilość gatunków - to pierwsza wada, za dużo gatunków na jednej rabacie. Świerk 9 niepotrzebny tam wcale, hortensja ogrodowa różowa w zasadzie mała szansa żeby zakwitła, po prostu tzw, misz masz
Pomysł na ogród 22:31, 13 cze 2013

Do góry
nieszka napisał(a)
Może to Ci nieco pomoże w poszukiwaniach. Ale pokaże czego nie chcesz mieć napewno

1. śliwa wiśniowa
2. Swierk Maigold lub serbski Nana
3. Bukszpan
4. Miskant
5. Żurawki

Ta propozycja też świetna. Zamiast śliwy wiśniowej może też być buk Rohan Obelisk.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies