Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ekologiczna uprawa ogrodu » Kompost, kompostowanie i kompostowniki

Kompost, kompostowanie i kompostowniki

Debra 11:53, 01 cze 2013

Kasiu, no ale to i tak lepiej, niż nic.
Poza tym w Polsce kompostu nie kupisz. Za żadne pieniądze, a ja chętnie nawet bym zapłaciła za kompost, prawdziwy kompost, bo jak mój się kończy, to nie mam skąd go brać.

Kompostowanie gałęzi i drewna trwa strasznie długo, o ile nie są rozdrobnione, więc pewnie dlatego są spalane.
KasiaBawaria 11:57, 01 cze 2013

Jasne lepiej niz nic.Ja doceniam,ze moge wyrzucic odpadki poza ogrodk i dzieki temu dwa kompostowniki mi wystarczaja.Ale placenie 8 euro za 60 litrow kompostu to moim zdaniem sporo.Ale tak sie ratuje-pod warzywa mam wlasny,pod inne rosliny z workow.
Chajd 12:42, 12 cze 2013

Debra napisał(a)
Kasiu, no ale to i tak lepiej, niż nic.
Poza tym w Polsce kompostu nie kupisz. Za żadne pieniądze, a ja chętnie nawet bym zapłaciła za kompost, prawdziwy kompost, bo jak mój się kończy, to nie mam skąd go brać.
...... .

To nie do końca prawda kompost można kupić . W łódzkiej kompostowni można nabyć kompost zarówno na worki duży 20 kg wór kosztuje niecałe 4 zł lub luzem na całe samochody/ przyczepy , z czego chętnie korzystają ogrodnicy. Kompost jest regularnie badany i spełnia wszelkie normy. Nazwa handlowa próchniaczek. Sam korzystam i polecam. Niestety nie wiem czy prowadzą sprzedaż wysyłkową

kompostownia łódzka.

Gardenarium 22:12, 12 cze 2013

Chajd, nie linkujemy na blogi.
W Warszawie kiedyś sprzedawali na Marywilskiej, wielokrotnie kupowałam na wywrotki, Rosło jak na drożdżach, ale wiele szkieł się trafiało, a nawet szczoteczki do zębów. Trzeba było wybierać z trawnika.

Instagram Ogrodowiska
Debra 22:19, 12 cze 2013

Chajd, to świetna wiadomość, w sumie do Łodzi nie jest tak daleko ze stolicy.
No ale to chyba jest jedyne miejsce w Polsce. Dobrze, że istnieje, poprosze o podobne u nas, tylko bez szczoteczek do zębów
Gardenarium 23:54, 12 cze 2013

W Warszawie kupujesz na Marywilskiej i w MIlanówku jest kompostownia, po co jechac do Łodzi, przeczytaj post Debra.

Instagram Ogrodowiska
Debra 09:26, 13 cze 2013

Gardenarium napisał(a)
W Warszawie kupujesz na Marywilskiej i w MIlanówku jest kompostownia, po co jechac do Łodzi, przeczytaj post Debra.

Napisałaś 'kiedyś' w odniesieniu do Marywilskiej. Odniosłam wrażenie, że to nieauktualne. O Milanówku nie pisałaś.
Poza tym kompost ze szkłem i szczoteczkami do zębów raczej mnie lekko przeraża

Dziekuję za wiadomość z adresem na Marywilską, tyle że ogłoszenie jest z 2011 roku - ciekawe czy aktualne. Sprawdzę i dam znać.
Tygrys 13:47, 14 cze 2013

Hej, a czy ktoś z Was miał, lub ma doczynienia z rotacyjnym kompostownikiem, na zasadzie beczki z klapą, zawieszonej na stelażu? Czytam o tym na zagranicznych forach i blogach i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić coś takiego - że niby jak tak bez kontaktu z gruntem, czyli bez dżdżownic? To jest kompostownik, czy gnilnik? Nie ma to wpływu na jakość otrzymanego materiału? I czy faktycznie szybciej się w tym kompostuje? Byłbym wdzięczny za poradę. Pytam, bo mam kilka 200 litrowych, zbędnych beczek stalowych, no i mam chęci i umiejętności, żeby coś z tego poskładać użytecznego.

Wpiszcie w wyszukiwarce z obrazkami "barrel composter", albo "tumbler composter', żeby było wiadomo, o co mi chodzi.
Gardenarium 15:53, 15 cze 2013

Debra napisał(a)

Napisałaś 'kiedyś' w odniesieniu do Marywilskiej. Odniosłam wrażenie, że to nieauktualne. O Milanówku nie pisałaś.
Poza tym kompost ze szkłem i szczoteczkami do zębów raczej mnie lekko przeraża

Dziekuję za wiadomość z adresem na Marywilską, tyle że ogłoszenie jest z 2011 roku - ciekawe czy aktualne. Sprawdzę i dam znać.

Napisałam chyba kupowałam kiedyś, bo teraz nie kupuję co nie oznacza że tej kompostowni nie ma")

Trzeba wpisać w google kompost albo kompostownie Warszawa i Marywilska wyskakuje, po co zaraz grzać po ziemię do Łodzi ,przecież transport będzie Cię kosztował jak za zboże, a tam się nie kupuje na woreczki tylko na tony

Instagram Ogrodowiska
Chajd 19:21, 15 cze 2013

Gardenarium napisał(a)

Napisałam chyba kupowałam kiedyś, bo teraz nie kupuję co nie oznacza że tej kompostowni nie ma")

Trzeba wpisać w google kompost albo kompostownie Warszawa i Marywilska wyskakuje, po co zaraz grzać po ziemię do Łodzi ,przecież transport będzie Cię kosztował jak za zboże, a tam się nie kupuje na woreczki tylko na tony

Gardenarium nie przeczytałaś mojego postu ze zrozumieniem.

W Łodzi można kupić zarówno duży woreczek za ok 3,60 za wór jak i całą ciężarówkę
I jednocześnie jest to kompost tylko z resztek roślinnych , tzn gałązki, liście trawa.
Nie jest to kompost z odpadów komunalnych, lecz coś bardziej zbliżonego do naszych ogrodowych kompostowników. Dodatkowo jest to badane labolatoryjnie, pod kątem zawatrości szkodliwych subdtancji.