Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Gardenarium 15:44, 15 cze 2013

Trawa wygląda jak siana rządkami, siałeś siewnikiem? Po nawozie i laniu wody sie zagęści.Na drugim zdjęciu albo suczka spowodowała te bujne plamy, albo w tych miejscach ziemia jest dużo bardziej bogata w azot.

Instagram Ogrodowiska
Marcin85 10:51, 16 cze 2013

Właśnie skosiłem trawę bardzo nisko, ze względu na wyjazd. Wygląda okropnie. Trawa bardzo młoda 2 miesięczna. Pisałaś kiedyś Danusiu że tak się nie kosi tylko na wiosnę po zimie. Zdjęć nie mam jak wrzucić ale wygląda jak na ostatnich zdjęciach plus wyblakła z domieszką białego. Wracam za tydzień trawa będzie tylko podlewana. Czy nawożenie pomoże jej odzyskać dawny blask? Bo kolejne sianie mi się nie uśmiecha. Jeśli nawozić, to czym ?
Sebek 16:21, 16 cze 2013

Jeśli nawoziłeś dawno to możesz ją posypać nawozem, ale głównie teraz będzie mu potrzebna woda.
kuny07 16:47, 17 cze 2013

zakol13 & Gardenarium
Dziękuje bardzo za odpowiedzi i wskazówki.
Zgodnie z waszą sugestiu planuje posypać trawę saletrą amonową. Prosiłbym jeszcze o radę odnośnie dawki nawozu. Powierzchnia trawnika to ok 800 m2.
Gardenarium,
odpowiadając na twoje pytanie odnośnie siania to rzeczywiście trawe sialem siewnikiem.
Pozdrawiam
kasia_82 09:26, 18 cze 2013

Witajcie
Trafilam do Was, poniewaz mam rowniez problem z trawnikiem...
Ma ciemnozielone placki, a tam gdzie jest jasniejsza zielen jakby wysychala
Gdzieniegdzie rowniez rosna grzybki, na szczescie pojedyncze...

Wysuszona chyba nie jest, bo prawie caly czas padalo do tej pory...
Psa nie mamy i obce nie chodza.
Trawa posiana zostala w sierpniu w ubieglym roku, na wczesniej kupionych i rozgrabionych i uwalowanych 6 wywrotek ziemi....
Pod spodem niestety piach
W tym roku wiosna maz zwerytykulowal, zaerowal i nawiozl.... domyslam sie , ze nierowno sypal.
Trawa wyglada tak

Poradzcie prosze co z nia zrobic?
Czy ponownie zwertykulowac jeszcze w tym roku i posypac nawozem przed deszczem, zeby rowno rozpuscilo sie ??
Czy tylko posypac nawozem?

Przeczytalam na innym watku, zeby tez uzyc na grzyby Rizolex 50 WP

Z gory dziekuje za pomoc
psulek 01:14, 19 cze 2013

kuny07 napisał(a)
zakol13 & Gardenarium
Dziękuje bardzo za odpowiedzi i wskazówki.
Zgodnie z waszą sugestiu planuje posypać trawę saletrą amonową. Prosiłbym jeszcze o radę odnośnie dawki nawozu. Powierzchnia trawnika to ok 800 m2.

Saletrę daje się w dawce 1-1,5kg na 100m. Potrzebujesz 8-12kg nawozu. Dawka dolna - gleba lekka, dawka górna - gleba ciężka. Możesz też użyć saletrzaka - nie zakwasza gleby i trochę wolniej działa.
Sebek 23:18, 19 cze 2013

Kasiu - myślę, że posyp na razie nawozem te miejsca i obficie podlewaj wodą. Jeśli problem zniknie to znaczy, że to miejsce po prostu zostało pominięte i trawa nie dostała składników odżywczych. Jeśli nie to będziemy szukać innych powodów
kasia_82 10:01, 20 cze 2013

Witajcie,
Dzieki Sebek za odpowiedź
Właśnie kupiłam wczoraj nawóz i mam zamiar posypać.... zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dam znać.
Rozumiem, ze to na suchą trawe sypać równo oczywiście i najlepiej przed deszczem, zeby dokladnie rozpusciło się

Smutno mi, bo sie staram, chciałabym miec ladnie, podlewam tę trawę naprawdę dużo...
Wydaje mi sie, ze jednak ziemia u mnie do kitu.
Jak czytalam na innym wątku pani Danusia pisala, ze przyczyna moze być zła ziemia, czyli warstwa dobrej czarnej ziemi a pod spodem piach i u nas własnie tak jest

A powiedz proszę na te grzyby też pryskac czy na razie ten nawóz tylko?
Gardenarium 16:26, 20 cze 2013

Nie czekaj na deszcz po posypaniu nawozem, podlewaj zaraz. bo inaczej spalisz trawnik.

Instagram Ogrodowiska
kasia_82 08:51, 21 cze 2013

tak tak Pani Danusiu, usmiecham sie, ze dobrze by bylo przed samym deszcze posypac