czosnki zaczynają kwitnąć
trzmieliny 4 sztuki są piękne, zagęściły się, zazieleniły..
a dwie porażka.. nie wiem dlaczego.. posadzone obok, od tego samego sprzedawcy
na pocieszenie dzidziuś grabik.. kiedyś będzie drzewem
Tu jest zakopana z doniczką ,wogóle o nią nie dbałam zależało mi tylko na przetrzymaniu( na jesieni zapomniałam i mroz ją wykonczyl) z powodu przebudowy domu...ta rabatka to taki przechowalnik ,bo byla blisko domu i troche ucierpiała ...nie patrz na chwasty
Mam jeszcze w planach zagospodarowanie terenu kolo szamba. Jest tam na razie balagan ponieważ robione było przyłącze do kanalizacji.Na głębokości ok 40 cm w zaznaczonym miejscu jest płyta i rura. Zastanawiam się jakie rosliny o plytkim systemie korzeniowym mogłabym tam posadzic.
No i zaczęło się, W. Szekspir złapał czarną plamistość. Zaopatrzyłam się już w jakieś psikadło i oberwałam chore listki.
Ma całą piaskownicę dla siebie, ale najfajniej grzebie się w doniczkach .
świerk Acrocona ma śliczne przyrosty
Też doszłam do takich wniosków, ze queeeny swietnie wyglądają, ale jak się je z bliska ogląda. Z dalszej perspektywy jednak wygrywają tulipany kolorowe...
Iwonko, u mnie właśnie posadzone na tle białej ściany. Niby je widać, ale te różowo-białe zwracają większą uwagę.
Queeny z perspektywy:
U mnie rządzi oddzielnie black i oddzielnie white
Udanej wojny ze ślimorami życzę Zobacz co ujrzałam przez okno. Wlazło toto po metrowej łodydze, żeby mojego jedynego czocha wielkiego zjeść!!!
'Youngii' jest taka kopiasta - nie bardzo. Tam raczej coś wysmukłego mogłoby rosnąć. Jakiś świerk 'Inversa' albo coś w tym typie. A na prawo od brzozy na tle przęsła ładnie wyglądałaby leszczyna 'Contorta' albo jeszcze lepiej 'Red majestic'.
7 metrów to dużo, za dużo na same niskie rośliny jak trzmieliny, hosty, bukszpany.
Magnolia zakwitnie w podobnym terminie co lilaki chyba, będą ze sobą 'konkurować' zamiast się nawzajem podkreślać. Może nie sadź ich zbyt blisko siebie?