Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:26, 24 kwi 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Uwielbiam wiosnenn szable irysów?
Twoj bardzoza ma juz takie duze liscie? Moje dooorenbosy startują zwykle ze dwa tygonie pózniej, aktualnie mam liscie w pękajacych pąkach...

Szabelki irysów wiosną fajnie i zdrowo wyglądają, ale nie zawsze kwitną, bródkowe trzeba przeprowadzać
na nowe miejsca i moje w tym roku muszę przesadzić.
Najbardziej lubię irysy nad oczka wodne...

żółte, variegaty, orintalny, japońskie, syberyjskie...moje marzenie obsadzić trzecie oczko tylko nimi

Mam jedną sosnę Doorenbos...jest z roku na rok coraz piękniejsza....w sąsiedztwie mam olbrzymie
brzozy pospolite, to one są już liściach, więc moja rośnie jak gwiazda w pojedynce, ale w towarzystwie

Obrazki z sąsiedztwa
Brzozy w liściach

i moja Dorenbos też jeszcze bezlistna

Coś jeszcze, coś więcej... 11:25, 24 kwi 2016

Do góry
Te tulipany strzępiaste za to kwitną jakieś 5 lat w jednym miejscu - i podwoiły swoją ilość

Przymrozek uszkodził płatki tych co kwitły, świeże pąki wyglądają niestety tak... Bywa

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:24, 24 kwi 2016

Do góry
Mysza napisał(a)
Na te jeszcze czekam

I co, doczekałaś się?
Szmaragdowy Zakątek 11:23, 24 kwi 2016

Do góry
Fajnie było - to fakt
Szybko i niepostrzeżenie minął nam ten czas....dzięki za towarzystwo!
Wrzucę na pamiątkę jeszcze fotki tej magnolii która nas wczoraj urzekła Butterfiels.....

Coś jeszcze, coś więcej... 11:21, 24 kwi 2016

Do góry
Angelique po 3 latach - malutkie wyrosły, ale zakwitły... Co prawda jakaś 1/3, ale zawsze coś

Coś jeszcze, coś więcej... 11:18, 24 kwi 2016

Do góry
Kawałek stolika I próba blatu - nie pasuje wielkością... Grrrr, na szczęście znalazłem alternatywę...

Kula odpalona... Nie dopatrzyłem, że w zestawie nie było rurki - na szczęście miałem swoją

Przycinanie - cięcie tui 11:18, 24 kwi 2016

Do góry
Witam wszystkich.
Szukałam w internecie informacji na temat niezbyt urokliwych tui i wpadłam na to forum.
Moje tuje zasadziłam we wrześniu 2015 roku. Kupiłam tuje w szkółce w doniczkach 5l. Od początku były bardzo cienkie ale pan ze szkółki zapewniał, że się rozrosną ponieważ hodowane były blisko siebie i szły tylko do góry a nie na boki.
Tuje zasadziliśmy w ziemi do iglaków, podsypaliśmy dużą ilością kory. W późniejszym etapie położyliśmy agrowłókninę, wysypaliśmy kamyczek i podsypaliśmy nawozem jesiennym. 2 tygodnie temu podsypałam je nawozem granulowanym do iglaków i zastanawiam się co jeszcze mogę dla nich zrobić aby zaczęły się zagęszczać i aby stały się bardziej stożkowe a nie takie cienkie i chude.
Proszę o rady co mam zastosować, jakie odżywki kupić, czy przycięcie od góry będzie dla nich dobre?
Pokazuje kilka zdjęć.
Pozdrawiam
Patrycja

Ogródek warzywny na balkonie 11:17, 24 kwi 2016

Do góry
kilka fotek z ostatnich dni

część traw rusza, ale nie wiem co jest: miscant etincelle, morning light czy adagio, czy rozplenica hammeln:

pampasy nie żyją doczytałam niedawno, ze nie miały szans
warzywka mają się dobrze, ale je na noc przykrywam, bo zapowiadają przymrozki

duże donice z wierzbą jak na razie mają niesymetryczne nasadzenia. Brakuje jednego czosnku. Zostawiam je tak jak są, do czasu kiedy M ich nie przebuduje. Stąd tylko zbliżenie na skalnicę i zawciąg

Szmaragdowy Zakątek 11:16, 24 kwi 2016

Do góry
Potem grupa łódzka odwiedziła fantastyczny ogród Reni(ren133)

Ogród przepiękny…trawniczek równiutko przycięty, roślinki dopieszczone…CUDO!!!
Jak widać na załączonym obrazku…piękno ogrodu ściśle powiązane z kreatywną aktywnością ruchową właścicielki

Finał wycieczki zakończony w przepastnym ogrodzie Caroli, gdzie ilość wspaniałych roślin po prostu przytłacza…
Nie obyło się też oczywiście bez pysznej herbatki , smakowitych łakoci i owoców oraz świeżo upieczonych wypieków. Na zdjęcia już niestety nie miałam siły…może któraś z dziewczyn coś wkleiła u siebie.
Było fantastycznie, super wycieczka, udane zakupy, cudownie spędzony dzień w towarzystwie cudownych ludzi !!!
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 11:12, 24 kwi 2016

Do góry
Wysiewy moje poraz pierwszy zażywają świeżego powietrza.
Werbena na pikowanie dalej czeka, coś nie mogę znaleźć dla niej czasu

NewLife w ogrodzie 11:11, 24 kwi 2016

Do góry
Nastał wrzesień a ja wciąż nie mogłam doprowadzić do zadowalającego mnie stanu terenu pod kolejną porcję trawnika. Łopatą od śniegu przegarniałam porcje ziemi z jednego końca na drugi by chociaż po części zniwelować nierówność terenu.

Mojego męża przerosła sytuacja. Zaczął żałować, że mamy taki teren do zagospodarowania.

Mnie tymczasem udało się w końcu "wyczesać" ziemię na tyle, by zdecydować się na zasianie trawy. Chciałam zdążyć przed zimą. To był ostatni dzwonek. Mąż dobrze realizował się w roli fotografa a mój wierny pieseł jak zwykle przy mnie
Szmaragdowy Zakątek 11:10, 24 kwi 2016

Do góry
Ok., dosyć smutnych spraw…teraz te bardziej ogródkowe i radosne.
Wczorajszy dzień minął pod znakiem kolejnego, ogrodowiskowego „wypadu” grupy łódzkiej. Rano w samochodzie mknącym drogą w kierunku Opatówka (woj. wielkopolskie) odliczyły się: oczywiście nasza cudowna „kierownica” czyli Małgosia (Margarete), równie kochana Bogdzia, szalona Carola (popcorn) i ja. Już na miejscu dołączył do nas nasz wspaniały przedstawiciel męskiej części grupy łódzkiej - Robert (Robertop).
Targi ogrodnicze w Opatówku jak zwykle nie zawiodły…sporo wystawców, dobre ceny, średnio-gęsty tłum kupujących. Dokumentacji fotograficznej niestety brak, powód: niezwykle absorbująca, wzmożona aktywność zakupowo-ruchowa.

Potem kolejne wspaniałe miejsce, wizyta w szkółce Pana Zymona.

I tu też się działo…najpierw zakupy (te przemyślane, ale i te zupełnie spontaniczne…kupiliśmy 6 magnoli), a potem wycieczka po części wystawowej szkółki.
Nasz bagażnik jak zwykle pękał w szwach…

GENIA moja ulubiona magnolia

i cudowna LAURA (niestety w tym roku mniej efektowna, bo już przekwitała)

DAY BREAK - o niespotykanym różowo – łososiowym kolorze

prześliczna SWEET MORLOT…szkoda, że nie było jej w sprzedaży, bo chętnych zapewne by nie brakowało

Magnoliowe szaleństwo…

I jeszcze judaszowiec…śliczny!!! Szkoda, że tak często w naszym klimacie przemarza.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:09, 24 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Voila
Świdośliwa lamarcka nr 1

i nr 2

CZEKAM NA PODPOWIEDZI JAK JE CIĄC

Reniu, przepiękne drzewa i jakie wielkie!

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:07, 24 kwi 2016

Do góry
kasiek napisał(a)
Ale masz ładne poletka tulipanków - jednak nornice nie zjadły
A magnolki przepiekne!

Kasiu czekam jeszcze na dwie odmiany...pomału się zbierają, bo późno wsadzałam

Magnolie jak zawsze uroczo wyglądają tutaj z tulipanami
Kochanowy ogród 11:04, 24 kwi 2016

Do góry
Tak zguba w ogrodzie , może jego mama jest gdzieś blisko

Takie widoki mijam jak idę do domu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:02, 24 kwi 2016

Do góry

to jest ta druga strona, ze skarpą (skarpa na skarpie u nas )

Może ktoś by miał pomysł co z tym kawałkiem zrobić?
U Agi - czyli słońce i piach 11:01, 24 kwi 2016

Do góry
Czereśnia
Ogród z pergolą 11:01, 24 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Kasia, Ania oto foty

Aniu czy te trawy nie masz za głęboko posadzone?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:57, 24 kwi 2016

Do góry

Witam.
Chciałabym prosić doświadczonych forumowiczów o pomoc w zagospodarowaniu rabatki a właściwie rabaty
Dopiero zaczęłam przygodę z ogrodnictwem i przyznam, że nieco gubię się w natłoku informacji. Niby wiem co bym chciała i co mi się podoba ale z praktyką - różnie a przeważnie fatalnie.

Na przedstawionym kawałku są 2 róże pienne ( z przodu), juka na przodzie, na samym końcu rządek bukszpanów (jeszcze się nie przyjęły do końca-źle zniosły zimę w doniczkach), z boku dwa rododendrony (myślę, że do wysiadki ponieważ stanowisko jest zdecydowanie słoneczne (?)).
Przy samych kamieniach puszczony floks (niby taka obwoluta), pomiędzy różami posadzona macierzanka żeby się rozrastała ale nie upieram się, żeby musiała tu zostać
W centralnym miejscu migdałek na pniu. A wzdłuż siatki jodła, żeby odgrodzić się od sąsiada. Wiem, że jak jodły urosną to wszystko się zmieni i staram się myśleć przyszłościowo z tym sadzeniem roślin (ale różnie mi to wychodzi).
Oczywiście przestrzenie między krzewami będą wysypane korą.

Reasumując chciałabym prosić o podpowiedź co zmienić, co przesadzić, przenieść, dokupić.. Bardzo bym była wdzięczna.
Dodam, ze mam jeszcze żurawkę (może dać pod migdałek?) oraz lawendę (ale to już chyba gdzie indziej pójdzie bo i tak jest tu niezły misz masz a wolałabym jednak jakiś większy ład i porządek uzyskać Bardzo podobają mi się wszelkie kulki z iglaków i bukszpanów ale gdzie je umieścić?
Na koniec proszę się nie sąsiedztwa mlecza, mąż jest pszczelarzem i nie daje mi tego wyrwać Także nasze obejście zawsze będzie troszkę chwastowe i pewnie nigdy idealne

Dodam też, że ta rabatka jest przy samym wjeździe, dla porównania za chwilkę dodam drugą stronę, zupełnie jeszcze nie zagospodarowaną
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:56, 24 kwi 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)

Aganiu co to za rozowe cudo...Pamietasz moze nazwe tego tulipana ?

Nie pamiętam nazwa nie zapadła mi w pamięci,
znalazłam w B. tylko jedną torebkę,
więc potraktowałam je jako jednoroczy akcent.
Idealnie pasowałyby do Twoich Rubensów

Mam już upatrzoną podobną odmianę, która mi
się podoba, może i Tobie przypadnie do gustu
Tulipan Apricot Impression
http://www.oczarjk.pl/?act=2116
Purpure Princ i nn w pierwszej fazie rozkwitu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies