Moje berberysy od pewnego czasu mają uschnięte brzegi liści, nie rosną, a dzisiaj zauważyłam na nich jakieś szkodniki (mszyce kwaśnicowe [?]). Czym mogę je zwalczyć?
Obok nich posadziłam dopiero co śliwy pissardi, które wyglądają dokładnie tak jak te na zdjęciach ewusia81 z poprzedniej strony - poobżerane i podziurawione listki. Nie widzę na nich żadnych szkodników, raczej przyjechały w takim stanie ze szkółki.
Czy jedne i drugie można opryskać np. Mospilanem lub Karate?
Mam pytanie ok. 3 tyg temu wysialiśmy trawę z Graminexu Wembley. Trawa wschodzi trochę nie równo a wydaje mi się, że jak na panujące warunki wschodzi troszkę wolno. Ziemia pod trawę humus dosyć przepuszczalny , dwa razy dziennie leje mocno system nawadniania. Jak myślicie poczekać czy coś z tym robić proszę o porady.
Aha przed wysiewem sypnęliśmy nawóz yara hydrocompleks w dosyć małej dawce. Tak ok. 3 dni przed wysiewem ....
Przygotowałam rabatę z trawkami. Mam nadzieję, że niebawem urosną i przykryją paskudny murek niewykończonego tarasu.
Szczególnie podoba mi się turzyca Carex 'muskingumensis ice' i liczę na nią Co do nasadzeń przy samym murku to maja to być miskanty chińskie 'Purpurascens'. Piszę "mają być", bo kupione na A w przedsprzedaży, w trefnym sklepie i tylko ne mi wyszły, ale co dokładnie, pewności nie mam.
* Wywar z liści pomidora
l kg świeżych liści pomidora zalać 10 litrami wody i gotować przez pół godziny Po ostudzeniu przecedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku l : 3 i dodać 100 g szarego mydła.
Wywar stosuje się do oprysku przeciwko mszycom, przędziorkom, gąsienicom bielinka, owocówkom i pchełkom.
Nic na razie nie rób, przekwitnie przytniesz porzadnie, rozkrzewi sie w tym seoznie. Jesli mnei skleroza nie odpadnie pokaze jak mój palibin w 2012 roku wyglądal
Te pecherznice maja swietny kolor, co roku podziwiam .Karol jak tam trawki w tym roku ? u mnie narazie srednio, jakies 6 chyba na straty jeszcze nie odbiły..