Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 10:11, 23 kwi 2016

Do góry

Mam prośbę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu z tujami.
Moje tuje rosną od ponad 15 lat i do tej pory nie stwarzały problemów aż do zeszłego suchego lata po którym jedna z nich zaczęła schnąć zimą "na zielono" a nie na rudo jak tuje innych sąsiadów( przypuszczam że po suszy letniej). Jest zdecydowanie do wycięcia . Ale zauważyłam że podobne objawy zaczyna mieć sąsiadujące z nią drzewko , też już przymarniało, jakby nieco przywiędło. Na moje oko to nie kwestia zeszłorocznej suszy ale chyba jakaś choroba, szkodnik. Proszę o pomoc.

Ogród z pergolą 10:03, 23 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Aniu,

ale świetne zakupy, coraz więcej drzew mamy takich samych - bo ja też mam dwie jabłonie Royalty, teraz mają cudne bordowe liście, dużo ładniej się prezentują w tej chwili niż liście Nigry i moje nawet zakwitną, już nie mogę się doczekać bo kwiaty też mają piękne.

A jak Ci się podoba sesleria Heuflera? - na mnie zrobiła bardzo dobre wrażenie, kupiłam 5 i jak tak patrzę to wielkościowo sadzonki mamy identyczne.

No i obiecałam zdjęcia ciemierników więc Ci zamieszczam: korsykański i palmowy

dziękuję Edytko, takie sadzonki do Ciebie przyjechały??spore! to zamówię te z Twojego linka
i nawet nie wiesz jaką ulgę mi sprawiłaś wpisem o royality...jezu..to taki impulsywny zakup i strasznie sie cieszę ze ona ładniejsza od nigry..uff...
skoro mam wiele gatunków takich jak Ty to jest szansa że moze też bedę mieć ładnie
sesleria..cudna! tez kupiłam 5 na początek choć mam nadzieję że ładnie przybiorą i będe mogła za rok dzielić. piekny kolor, soczysty, świetna jest
Do raju daleko - u Ewy 09:45, 23 kwi 2016

Do góry
Anusia napisał(a)
W większości ogrodów króluje magnolia i tulipany. Twoja ma piękny kolor. Kupiłabym do przedogródka ale jeszcze go nie mam. W przetrwalniku też mogłaby rosnąć ale póżniej przesadzać ją to chyba nie wyszłoby jej na korzyść.

Aniu, lepiej poczekaj jak już będziesz tworzyć przedogródek. Wszyscy piszą, ze magnolia nie lubi grzebania przy korzeniach, to pewnie przesadzania też nie lubi.

Bardzo mi się podobają te poduchy przetacznika

Ciemierniki teraz dopiero pokazują u mnie swoje piękno.

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:44, 23 kwi 2016

Do góry
Aniu, ja kilka lat temu, w moim pierwszym ogródku przyblokowym posadziłam ponad 300 cebul tulipanów. Taki nietypowy prezent urodzinowy od mojego holenderskiego przyjaciela. Tulipany prosto z Holandii. Wiosną zeszło wszystko. Było cudnie! Miałam tyle gatunków, że trudno zliczyć.

I wiesz co? Rok później już tylko kilka sztuk zakwitło a z przepięknej kolekcji czarnych tulipanów poprzetykanych białymi zostały się tylko białe. Kilka lat później już tylko pospolite czerwone i białe się uchowały.
Lecę do ogrodu. Potem u mnie nadzieja na deszcz.
Miłego dnia.
Mój ogród pod górkę... 09:42, 23 kwi 2016

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 09:42, 23 kwi 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Ewciu pięknie wszystko kwitnie u Ciebie ,u mnie jeszcze tulipany stoją, może zimno dlatego

W przedogródku zaczęły kwitnąć tulipany, ale bardzo nierówno. Część kwitnie, a większość w pąkach zielonych jeszcze. Mówiłam Ci, że mam tu białe - oj, ta pamięć! Żółte mam i czarne.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 09:40, 23 kwi 2016

Do góry
Justyna napisał(a)
Ale numer z tą Suzanką. Faktycznie, jej kompaktowy, szerokolumnowy pokrój wygląda jak strzyżony. Nie wiedziałam, że może być naturalnie tak zwarta.
Cudna kolorowa wiosna u Ciebie Aganiu

Suzan mnie cieszy, pozostałe magnolie też, cieszy mnie sam fakt ,że rosną, bo jak wiesz sama
z doświadczenia, że nie wszystko co piękne możemy podziwiać w naszych ogrodoach

Irysy i ich szable też bardzo lubią w ten wiosenny czas
Mój ogród pod górkę... 09:40, 23 kwi 2016

Do góry
Amanogawa

I takie tam

Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:40, 23 kwi 2016

Do góry
Miłego pracowitego dnia..by Wam nic nie przeszkadzało w pracach ogrodowych, a kto nie może w ogrodzie...to łączę się w bólu .

Moje poletko z białych fiołków.... jest ich dużo.. z jedne jstron bym to zagospodarowała inaczej, a z drugiej żal mi ich.. tak ładnie zadarniły cały teren pod świerkiem.

Mój ogród pod górkę... 09:38, 23 kwi 2016

Do góry
Kloniki

Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:37, 23 kwi 2016

Do góry
wiunia napisał(a)

Aniu u Ciebie jak zawsze takie niesamowite i piękne rośliny Zawsze mnie ta piwonia zachwyca! Wygląda jak iglaczek!

Wiunuia.. wiosna przyszła.. Wiunia się pojawiła

Do raju daleko - u Ewy 09:37, 23 kwi 2016

Do góry
Gocha napisał(a)
Ewuś śliczne te tulipany niskie czerwone i mają takie fajne liście. Czekałam i ja na Genie a wcale nie jestem Kaśką. Buziaczki Będziemy trzymać kciuki za maturę Karoliny.

My też będziemy trzymać kciuki za Andrzeja
Tulipanki czerwone są śliczne - kwitną dość wcześnie i mają dekoracyjne listki.

Magnolia Leonard Messel kończy już kwitnienie. Szkoda, że tak szybko. Ostatnie kwiaty.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:36, 23 kwi 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Piękna piwonia, Ty idziesz spać, a ona się budzi
Buziak i dobranoc

Dziś wieczorkiem lecę na Twoje magnolie

Bop co jak co ale Twój ogród mi się kojarzy z magnoliami i klonami

Mój klon pocięty niemiłosiernie.. i co się dało podwiązane do góry i na boki.. może da się ukierunkować w stronę trawnika.. Oj jak cięłam to mi żal go było Po 80 cm jedną stornę musiałam ściąć by przejście było

Mój ogród pod górkę... 09:35, 23 kwi 2016

Do góry

Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:33, 23 kwi 2016

Do góry
Agata - o ŚDM, o mistrzostwach w piłce nożnej i innych tego typu imprezach narodowych nie dyskutujemy.. bo to o politykę zahacza. Ale ciekawi mnie co zrobili po tym jak im samolot zwiał..bo bilety przepadły

Tu pokazujemy kwiatki..

Katkak - piwonia jest jak pisałam zjawiskowa Zwiewam bo będę muminkować, a robotę mam na poniedziałek nieskończoną.. na zeszły poniedziałek Wiec d owas już nie idę.. sorki..

Kasia - zgadzam się z Grzesiem.. kwitnące drzewa owocowe są nie mniej, a nawet bardziej piękne o tej porze roku.. i też bardzo lubię ten czas jak owocówki kwitną. Zdecydowanie bardziej podobają mi się owocówki niż tulipany

I pożegnania z moją Kiku..bo chyba tych fotek nie wrzucałam.. liście rosną, płatki spadają, wyblakła Z powodu temperatury cieszyła oko prawie 2 tygodnie.. to rekord

Mój ogród pod górkę... 09:33, 23 kwi 2016

Do góry
Gienia nieprzerwanie tłoczy kwiaty - doliczyłam się dziesięciu nowych pąków

Tulipany
Petunia/surfinia z nasion 09:31, 23 kwi 2016

Do góry
Agnieszko, to moje petunie wysiane tylko chwilke wczesniej niz Twoje.

Od lewej. Najmniejsze fioletowa 1 i kremowe - wysiane razem z tymi co zdjecie wczoraj - najmniejsze.
Te obok troszke wieksze to rozowe jasne.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 09:30, 23 kwi 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dobranoc wszystkim zaglądającym...

Aniu u Ciebie jak zawsze takie niesamowite i piękne rośliny Zawsze mnie ta piwonia zachwyca! Wygląda jak iglaczek!
Ogrodowy song 09:25, 23 kwi 2016

Do góry
Moja kochana dzikuska

NewLife w ogrodzie 09:22, 23 kwi 2016

Do góry
Dzień dobry.
Dzisiaj w planach mam posadzenie róży i migdałka, które dostałam w prezencie. A i Clematisy z B. Mąż od rana szaleje z glebogryzarką i próbuje udobruchać teren pod trawnik.
A teraz kontynuacja opowieści obrazkowej. Pomału zbliżam się do końca mojej historii sprzed roku.
Trawa przed domem sobie ładnie rosła a ja oczyszczałam, równałam, grabiłam kolejny kawałek terenu przy domu od strony tarasu.
Całą wiosnę, czyli na etapie prac, które już pokazałam, byłam sama, więc mimo zapału nie byłam w stanie zrobić więcej.
Ale tak...Zanim jeszcze urosła trawka, zajęłam się pasem terenu przed siatką. Nie wyobrażałam sobie zostawić ten teren nieuporządkowany, bo jaka to by była wizytówka i tło dla mojego ogrodu.
Wyglądało tak

Po tygodniu ciężkiej pracy, podczas której udało mi się poznać większość okolicznych sąsiadów spacerujących ze swoimi psami, kawałek 7m na 60m wyglądał już tak.

Całe lato kręciłam się po obejściu i pieliłam, wzruszałam ziemię na grządkach, wybierałam kamienie. Dosadzałam do i tak już przepełnionych rabat co mi wpadło w ręce. Całe godziny zajmowało mi podlewanie.
Z kamieni wyzbieranych z ziemi przy garażu zrobiłam taką tymczasówkę.

W tej części wszystko jest tak "na chwilę" Dopiero, gdy wyłożymy kostką podjazd i resztę terenu dookoła domu, wyznaczymy linie rabat i wtedy dopiero rabaty przybiorą ostateczny kształt.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies