Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

JoannaDe 16:15, 09 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Mazan, napisz coś więcej proszę o preparacie jodowym. Jak go stosować i co to jest?
Bo ja mam problem odnawiającego się grzyba (volutella?) z bukszpanami.

Dziękuję.

Ewa, podaje linka przepis na preparat jodowy
Pszczelarnia 14:13, 10 maj 2016

JoannoDe, czytałam ale tam jest napisane, że nadaje się do kwasolubnych a bukszpan do takich nie należy. Pytanie zaś dotyczyło volutella na bukszpanach.

Albo ja już niewiele rozumiem.
Mazan 15:35, 10 maj 2016

Pszczelarnia

Bukszpany nie mają optimum pH powyżej 6,5, a to znaczy że ten preparat może być stosowany. Doglebowo nie powinien przekraczać tej liczby, ale nalistnie jest to obojętne, gdyż aktywna forma I3 zadziała. Zwalczam nim parcha i rdzę gruszy i jabłoni, a także moniliozę na śliwach i daje radę nie tylko tym chorobom, gdyż - jak zaznaczyłem - czerwce również "dostały". Teraz nie było w ogóle ich śladów. Dla kwasolubnych jest dlatego, że niemal dezynfekuje kwaśne podłoża, a wśród nich lubią się rozwijać choroby systemu korzeniowego ze względu na kwaśny odczyn.

Pozdrawiam
violcia186 16:04, 11 maj 2016

Witam. Już od dłuższego czasu codziennie czytam posty na tym forum, przeczytałam także cały wątek na temat szkodników i chorób bukszpanów, gdyż z moimi roślinkami także się coś dzieje. Ponad 2 tygodnie temu kupiłam 9 kul z internetu, były one kopane z gruntu z gołymi korzeniami - wyglądały ładnie, jednak po kilku dniach zaczęły jakby schnąć. Nie potrafię określić co się z nimi dzieje, czy mogę liczyć na Waszą pomoc?

Pszczelarnia 16:57, 11 maj 2016

Dziękuję.
Hortensja 15:41, 14 maj 2016

To i ja podzielę się moim bukszpanowym zmartwieniem:

Tydzień temu podlałam moje stożki odżywka w żelu do bukszpanów agrecol. Dzis oto ujrzałam powyższy widok. Dziwnie miętowo zielone gałązki odstają od stożka w jego dolnej części.na zdjęciu tylko fragment tego zjawiska. Jak na odrosty to zbyt jasne i obejmuje całe gałązki. Niedobór? Czego skoro były świeżo zasilone...
Wszystkich bukszpanowo doświadczonych proszę o radę. Stożki mam juz rok. Do tej pory bylo w porządku.dzis zaczely się ulewy. Mają potrwać tydzień więc lepiej na pewno nie będzie
butterfly 19:17, 26 maj 2016

W tym roku pojawił się kolejny problem na mojej obwódce...

tak jakby jedna sadzonka zachorowała, ale widze po listkach ze powoli przechodzi na sąsiednie...

Co to jest? i jak ratować???

Mazan 09:38, 28 maj 2016

Butterfly

Więdnące młode przyrosty, brązowiejące liście to fytoftoroza. Stosuj podlewanie Aliette lub Previcurem i oprysk Mildexem lub Mirage.

Pozdrawiam
butterfly 20:24, 28 maj 2016

Mazan, jak zawsze na straży

Dziękuje, mam obydwa srodki więc działam

Pamietasz jak tamtej jesieni też miałam problem z bukszpanami? Zastosowałam się do twoich rad i w tym roku pieknie odbiły nowymi przyrostami.

Dziękuję
kKasiA 10:53, 02 cze 2016

Czy to fytoftyroza?