Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ciężkie początki 10:26, 19 maj 2016

Do góry
Rabata w trakcie budowy musiała być zatwierdzona przez "panią podwórka"
Ogród Małej Mi - sezon 2016 10:24, 19 maj 2016

Do góry
Czasami niechciane też uszczęśliwi.. maczki wykopywane i wyrzucane.. znów są.. i jak kwitną to cieszą. Nie pasuje kolorem, pokrojem.. ale chyba się poddam i je zostawię. Słońce i energetyczny kolor czynią świat piękniejszym niż jest. Miłego dnia.

Przerwa na kawę... 10:22, 19 maj 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Chwila dla siebie przy porannej kawie...

Widzę kapsułki...Tchibo??
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 10:19, 19 maj 2016

Do góry
ostatnio zauważyłem większą aktywność, więc ponowie jeszcze raz pytanie o rozpoznanie drzewka, bo nikt nie udzielił odpowiedzi.

Pozdrawiam.
Przerwa na kawę... 10:18, 19 maj 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Poranne widoki przy kawie ☕️

To nie taki malutki, jak wydawać by się mogło. Ładne widoczki przy kawce

Dołóż coś żółtego...trochę ożywisz to miejsce...zwłaszcza z prawej na drugiej fotce.
Ciężkie początki 10:17, 19 maj 2016

Do góry
Pod oknami wsadziłam tujki na pniach, zainspirowana pomysłem Przemka. Jeszcze w nóżki posadzę im bukszpany lub moją ulubioną lawendę i obsypię żwirkiem. Te smętne badylki co siedzą wzdłuż rabaty to lawendowe patyczki powsadzane po przycięciu, żeby się ukorzeniły.

Na szambie, na którym trawa nie chciała rosnąć mąż z córką zrobili podniesioną rabatę. Teraz czekam żeby wszystkie roślinnki się rozrosły i znoszę powoli różne kamienie w to miejsce.

Odcienie zieleni 10:16, 19 maj 2016

Do góry
Efffa napisał(a)
Zachwyca mnie ten kolor

Przyrosty na bukszpanach wyglądają bardzo soczyście a poza tym rabata bardzo ładnie wyszła
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:12, 19 maj 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
W tym tygodniu wysadziłam stipę na rabatę brzozową
I na tej rabacie myślę zamienić ML (jest między rozchodnikami a berberysami aż do kulek bukszpanowych) na inną trawę ... jakieś typy?
Zdjęcie robocze:

Na razie, oprócz kulek, tylko krwawniki i berberysy wyraźnie widoczne są na tej rabacie

A jak tam ze słonkiem? Jak dużo to może całe łany red barona? Jak mało to może kłosownicę.. no chyba ze mówisz o trawach typu miskanty...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:11, 19 maj 2016

Do góry
inka74 napisał(a)
Witajcie, będę wdzięczna za pomoc w aranżacji skrzynki. Wymiary 25 na 90 cm. Strona południowa ale tuje są na tyle duże że słońce jest po 14. Wcześniej półcień. Były w skrzyni zawciągi, maki i karmnik ale po zimie wszystko padło. Chciałabym coś co kwitnie w lato. Obok mam ciemnego różanecznika z bordowymi listkami a na dole tatarak i irysy, po drugiej stronie róża Swany, magnolia gwiaździsta na pniu, żurawka Lime marmelade i macierzanka. Z tylu bordowy penstemon o ile nazwy nie przekręciłam. Proszę o pomoc bo kompletnie nie mam pomysłu jakie byliny tu dać. Kwiaty w doniczkach usunięte i zagospodarowane w innym miejscu.
Zastanawiałam się jeszcze nad jednoroczną kompozycją a nie bylinową bo to łatwe miejsce na przetrwanie nie jest - nad ciemną trawą vertigo połączoną z poduchami kwiatów nawet zwykłej petunii białej z dodatkiem czegoś żółtego lub jakiejś delikatnej mgiełki białej. Ale boję się ze ta skrzynka za mała jest.

A może kompozycja z 2 ewentualnie 3 host, które wytrzymają półcień?? Ożywiło by troszkę
PS. śliczne te szare kamienie Macie ich więcej czy tylko przy ciurkadełku??
Dla odmiany czas na zmiany... 10:10, 19 maj 2016

Do góry
i 2016

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:03, 19 maj 2016

Do góry
zawitka napisał(a)

Dłuuugo stoją

Niektóre odmiany tak mają; u mnie jeszcze jedne też dzielne
Dla odmiany czas na zmiany... 09:59, 19 maj 2016

Do góry
siedzę i się nudzę

rok 2012

i 2015

U Agi - czyli słońce i piach 09:56, 19 maj 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Trzmiel na śniadaniu w borówkach
Co to za odmiana borówek?
Ma masę kwiatów
Ogrodowe skarby 09:53, 19 maj 2016

Do góry
Moja działka na Dębowym Lesie 09:53, 19 maj 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
Poszperałam trochę u Ciebie i jeszcze wrócę do nazw host ale tulipki ----masz duży i piękny zestaw Pozdrawiam

Witaj!
Trochę tulipanków już jest.Orlików trochę mniej.Ale te dopiero od 4, czy 3 lat zapraszam do swojego ogrodu
Najgorzej wygląda WAR Paint

Funkia Orange Marmalade

Ogrodowe skarby 09:52, 19 maj 2016

Do góry
Tawuły się świecą

Moja działka na Dębowym Lesie 09:48, 19 maj 2016

Do góry
Napia napisał(a)

Można się przestraszyć

Ano można.Różne, dziwne i nie koniecznie wszystkie owady sa piękne
Napia napisał(a)
Aniu, pięknie i kolorowo u Ciebie. Nowe hostowisko
fajnie wygląda i tak się zaczynam zastanawiać, gdzie zrobić u siebie żurawki u mnie jakieś byle jakie, a hosty rosną ładnie, więc może o nich czas pomyśleć.
Tulipany prześliczne i piwonia w rozkwicie, ale i tak najładniejszy kwiatuszek -Fiona przechadzka się po ogrodzie

Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez host.Dlatego w nowym muszę być.I tez sporo.Tylko małe jeszcze nowe, to mało widoczne.
Ale polecam zakładaj u siebie, jak się chce to miejsce gdzieś się znajdzie.wiem to po sobie.
a kolorki różne i roślinki różne bardzo lubię.Nie tylko funkie

I hosty z drugiej strony domku, po gradzie z przed kilku dni :twisted:

Antioch

Ta jeszcze możliwie wygląda
]
Ogród Ani :) 09:46, 19 maj 2016

Do góry
Mira104 napisał(a)
Ania Ty mnie nie denerwuj, bo będę znowu przesadzać za blisko posadzone, o matko

problem w tym, że teraz te rośliny małe i tak pusto wygląda.

W takich przypadkach polecam wrócić do wątku Domi (Dominiki) i poczytać jak na początku też wydawało jej się pusto i zaczęła dosadzać, a trzy lata póżniej zrobił się busz i wysadzała dosadzone...
Ogród Ani :) 09:43, 19 maj 2016

Do góry
Ania Ty mnie nie denerwuj, bo będę znowu przesadzać za blisko posadzone, o matko

problem w tym, że teraz te rośliny małe i tak pusto wygląda.
Wczoraj napisałam na kartce co potrzebuje, czyli widły i nożyce. Nawet napisałam gdzie można kupić i za ile ciekawe, czy się mąż domyśli, że to dla niego ściąga
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 09:42, 19 maj 2016

Do góry
Dla mnie wygląda to na albo jakiś żywotnik zachodni albo na cyprysik groszkowy. Musiałabyś zrobić jakieś zdjęcia gdzie widać liście z bliska. Moim zdaniem kulę da się z tego próbować zrobić (pewnie nie od razu będzie pełna kula, trzeba będzie w kolejnych latach formować), ale najpierw popatrzyłbym co się dzieje w środku. Iglak może być w środku brązowy bo światło nie dochodzi i jak ciachniesz "kulę", to będziesz miała kulę brązową zamiast zielonej. Jeśli środek jest taki, jak mówię, to najpierw bym go porządnie otrzepał, niech wszystko co tam jest już obumarłe odpadnie a potem zobaczyłbym, co dalej.
Jak jest w środku zielona, to robiłbym kulę, ale trzeba będzie porządnie ją przyciąć.
Wysyłam Ci fotkę, na której widać roślinę przed i po - żywotnik po lewej jest jeszcze do uformowania, natomiast po prawej już po cięciu. Przy czym było mi trochę łatwiej, bo kształt od początku był kulisty.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies