Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kosolkowa Pasja 13:36, 17 kwi 2016

Do góry
A po deszczu...

Osiedlowy ogródek 13:33, 17 kwi 2016

Do góry
Spróchniały płotek już na śmietniku i zrobiło się sporo miejsca między choinką (nie wiem czy to świerk czy jodła)a bukszpanem.
Berberys - Berberis 13:28, 17 kwi 2016

Do góry
Witam.

Posiadam z odzysku 4 berberysy, chyba jest to Green carpet. Chciałabym je przyciąć tylko nie wiem jak mocno, czy można je uformować w kulę. Myślałam, żeby je wkopać wszystkie 4 razem i wtedy formować?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:21, 17 kwi 2016

Do góry
Zawilec wiosenny juz tuż tuż

Juzia paprotka dla Ciebie. Te czerwonawe liscie to zimowe przemarzniete.obecnie ma wysokosc ok 10 cm

Szalejący barwinek alba
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:19, 17 kwi 2016

Do góry
Posadzone musicie mi uwierzyc na slowo

Zaoszczedzilam na molini ED wiec pojdzie na rabate inna

Jagoda łącze sie w bolu plotkowym
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:18, 17 kwi 2016

Do góry
Czy to mak???? bo zadolowalam i nie podpisalam
Eksperymentarium 13:14, 17 kwi 2016

Do góry
Jeszcze urodzinowo piękna Black Tulip z pąkami w towarzystwie Austinek
Moje małe królestwo 13:12, 17 kwi 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

Teresko, w jakiej trawie? ozdobnej czy w trawniku? znalazłaś larwy czy piszesz już o dorosłych?

mam je w trawniku są to dorosłe osobniki
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 13:09, 17 kwi 2016

Do góry
ja mam las na wyciagniecie reka ale jakos nie czesto tam spaceruje, najwyzej biegiem
Labedzie nie Maja malych, ba nawet jaj nie ma jeszcze, myslalam, ostatnio, ze jeden na jajach siedzie ale dzis oba plywaly p stawie. Wiec na potomstwo trzeba poczekac jeszcze

za to sa juz male kaczszki Cale 4 sztuki. Narazie plywaly chaotycznie to tu, to tam a Mama sama nie wiedziala w ktora strone za nimi plynac
Biało różowy ogród za płotem. 12:46, 17 kwi 2016

Do góry
Powoli także trwa przygotowywanie pod siew trawnika, ale bardzo powolnie. Nie wiem ile razy już było pielone by teren nie zarósł zielskiem, ale teraz tylko jednostki zapewne nasiane z podwórka sąsiadów. Będzie jeszcze ścieżka z płyt w trawniku bo bez nich zapewne i tak byłaby wydeptana ściężka, ale montaż dopiero jak będzi trawnik i się wzmocni czyli zapewne za 2-3 miesiące.

W donicach tarasowych zakwitły zeszłoroczne tulipany

Blyxa i elipsa 12:45, 17 kwi 2016

Do góry
Poza tą marną piwonią mam jeszcze 3 drzewiaste - wyglądają ładnie, mam nadzieję, ze zakwitną bo od trzech lat co roku były kwiaty.

Milka napisał(a)
ale zima nie byla tak straszna, wiec powoli powinny ruszyc.

No właśnie, dlatego strat się nie spodziewałam. Co prawda obie rośliny były w słabej kondycji na jesień, ale bywały gorsze wypłosze i na wiosnę wszystko ozywało. N nic - najwyżej będzie pretekst do kolejnych zmian.

Taras wciąż się robi

Weekend ogólnie deszczowy. Może i lepiej, bo alergia nieco odpuści. Na szczęście zdążyłam rozsypać tonę nawozów, trochę dosiać trawy przed ogrodzeniem, więc deszcze nie pada po próżnicy. Zamówiłam sobie nożyce akumulatorowe do trawy i żywopłotu - nie mogę się doczekać, aż do mnie przyjadą. Zaraz też zamówię nasiona trawy - muszę zasiać to, co rozwalono w czasie kopania kabli pod oświetlenie i lampy.
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 12:42, 17 kwi 2016

Do góry
I jeszcze ogólne widoczki
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 12:33, 17 kwi 2016

Do góry
Ponieważ zostały mi sadzonki bukszpanu a musiałam opróżnić miejsce gdzie rosły tutaj też zrobiłam obwódkę.W miejsce doniczek przyjdzie krzewuszka Monet

Przed bukszpanami będzie chyba kostrzewa sina
Ogród Loczka 12:31, 17 kwi 2016

Do góry
Ogród wśród pól i wiatrów 12:25, 17 kwi 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Hej Dziewczyny Jak wszystko dobrze pójdzie zastipujemy się na amen

Poszedł na rabatę hortensjową

I z bliska:

Witaj Jolu, jestem u Ciebie poraz pierwszy, masz piękny ogród, w jakiej odległości od siebie masz posadzone tutaj hortensje?
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 12:24, 17 kwi 2016

Do góry
Znalazło się miejsce jeszcze na szałwię z FC

i trzy hortensje Polar Bear /tu załapały się dwie...przy patyczkach

posadziłam tam jeszcze Miskanta Malepartus i jeszcze przyjdą jakieś trawy i byliny.
Początek przygody 12:19, 17 kwi 2016

Do góry
Witam wszystkich serdecznie. Po dłuższym obserwowaniu Ogrodowiska ,w końcu zdecydowałam się zarejestrować i stworzyć wątek.
W naszym domu mieszkamy już 7 lat, niestety wciąż jest bardzo dużo niedoróbek, których końca nie widać. Od zeszłych 2 lat staramy sie z mamą aby ogód "jakoś wyglądał",ale niestety nie okazało się to takie łatwe do zrobienia.

Działka ma powierzchnię 2500 m kwadratowych,jest więc dość spora.Ziemia to właściwie sam piasek,kwaśna - z dużą ilością skrzypu i mchu.Miejsca gdzie teraz jest trawnik zostały przekopywane przez nas ręcznie,zresztą zostało jeszcze dużo terenu do przekopania.
Nie przepadam za ogrodami przesadnie uporządkowanymi - z resztą nie bylibyśmy w stanie pielęgnować takiego ogrodu, głównie ze względu na brak czasu, więc wydaje mi się,że ogród w stylu naturalistycznym byłby strzałem w dziesiątkę.
Ogrodnictwo stało się moim hobby - pomimo dość młodego wieku. ( Jakoś głupio przyjęło się,że to zajęcie dla emerytów) I nie wyobrażam sobie,żeby oddać tą przyjemność osobie trzeciej. Pomijając fakt,że wynajęcie firmy to ogromne koszty.
Może zamieszczę kilka zdjęć:

W miejscu gdzie stoi samochód zostanie prawdopodobnie zrobiony w tym roku podjazd,więc na razie prawej strony domu nie ruszamy. Widok domu z przodu - strona południowa (kwiecień,2016) (lato,2015) Magnolia "Red Lucky" zakwitła w tym roku przecudnie Strona zachodnia - taras Z tej strony działka nie została jeszcze przekopana,więc wygląda to fatalnie. Rosną też 3 ogromne sosny. Pod sosną są pozostałości po niedokończonej rabacie - rododendrony, hortensje bukietowe i berberysy - nie mam pomysłu co z nią zrobić ,aby wyglądała naturalnie, niesymetrycznie. Widok z tarasu - niestety wzdłuż całej działki zostały posadzone kilka lat temu tuje - na które to dzisiaj nie możemy patrzeć,są posadzone za rzadko. Myślałam o posadzeniu jakiś krzewów ozdobnych pomiędzy nimi,ale nie mam pojęcia jakich. Tuje są dość spore - mają ponad 2 m ,więc szkoda je po prostu wywalić.
Rabata z widoku z tarasu Latem wygląda tak :
Mój ogród pod górkę... 12:12, 17 kwi 2016

Do góry

OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 12:09, 17 kwi 2016

Do góry
Kolejne miejsce które uległo zmianie...po lewej

od drugiej strony
rabata ma około 18m. posadziłam tam nieregularnie 8 cisów

przy kilku jest jeszcze trzmielina, Red Baron i jakaś brązowa trawa

a przy innych czerwony berberys i hakone All Gold

Typografia ogrodu 12:04, 17 kwi 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Wiecie co to? Obcinam jak radzila Marta swidosliwe od dolu.choc M powiedzial ze moge tak bardzo obciac jak uwazam ja na razie robie to stopniowo.obcinam wszystkie drobne galazki.na razie do wysokosci ok 80 cm.ale efekt juz mi sie podoba bo drzewa wygladaja bardziej jak drzewa a nie krzewy i widac bardziej ksztalt ich pni.
Jeszcze chwila i zakwitna

no własnie takie gołe pnie to jest to
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies