Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Ewa777 17:32, 20 maj 2016

Aniu, ja mam przepis na "Ambrozję z pokrzyw" z naszego forum (nie pamiętam z jakiego wątku). W przepisie są pokrzywy, mniszek, skrzyp, tymianek, wrotycz, piołun, czosnek - po prostu wszystko co się ma dostępnego
Rozcieńczoną gnojówką robi się oprysk na mszyce i przędziorki.
Nierozcieńczoną można dodać do kompostu - przyśpieszy rozkład.
Efffa 17:42, 20 maj 2016

A Ty polecasz śniedka czy nie?Pierwszy raz widzę,

A z ogrodem tak pędzisz, ale jest super pieknie!
olga80 18:00, 20 maj 2016

Iwonko zmiany, zmiany ,zmiany i to jakie. Jak Ty to robisz,że wszystko u Ciebie tak ładnie do siebie pasuje.Z moich traw tylko jedna przezimowała
Makao_J 20:03, 20 maj 2016

Ewa777 napisał(a)
Aniu, ja mam przepis na "Ambrozję z pokrzyw" z naszego forum (nie pamiętam z jakiego wątku). W przepisie są pokrzywy, mniszek, skrzyp, tymianek, wrotycz, piołun, czosnek - po prostu wszystko co się ma dostępnego
Rozcieńczoną gnojówką robi się oprysk na mszyce i przędziorki.
Nierozcieńczoną można dodać do kompostu - przyśpieszy rozkład.

Ok, dzięki. Gdzieś czytałam że z każdej rośliny robi się osobną gnojówkę dlatego zapytałam czy można mieszać ale to dobrze bo skrzypu też ci u mnie dostatek.
Iwk4 20:35, 20 maj 2016

anbu napisał(a)

Ale fajnie wszystko pod kreskę

Kreska, kropka, kreska - to tak troszkę po Danusiowemu
http://www.gardenarium.pl/photos/project/29/3290/IMG_5413.JPG
Flower1 20:40, 20 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Z serii:
Przed i Po

Iwonko uwielbiam zaglądać do Ciebie zmiany bardzo na korzyść muszę przyznać
Iwk4 20:41, 20 maj 2016

L00zak napisał(a)

Tempo ekspresowe

Michał, i tak ciebie nie przebiję. U ciebie nawet rzodkiewka po tygodniu jest do jedzenia

Ale tempo dało mi popalić. Uparłam się, by dokończyć, wolę jednak, jak robię tyle, by czuć przyjemność, a nie przymus.
Za to dziś zjechał M, miałam satysfakcję, że kora wyłożona na rabatach, dziś jeszcze dwie inne rabaty wypieliłam i wysypałam korę Wysadziłam też stipę i werbenę. Przycięłam tulipany - zostawiłam im tylko jeden liść...
Muszę zamówić jeszcze jedną dostawę kory
Kacha123 20:47, 20 maj 2016

Iwonko, jak tu za Tobą nadążyć? Metamorfoza za metamorfozą i wszystkie piękne!
Iwk4 21:03, 20 maj 2016

tulucy napisał(a)

To jest śniedek - zwany u mnie śpioszkiem
Nienawidzę tego mała cebulka, a mnoży się potwornie, wolę przetrwania ma większą od wszystkiego, ja wyrzucam z rabat ciągle, rzucam pod płot, gołe cebulki, a to się przyjmuje i za rok kwitnie.
Ale zagłusza wszystko... dlatego wywalam z rabat do miejsc, gdzie mało co chce rosnąć.

Uzupełnienie rabaty genialne. Bardzo mi się podobają Twoje zmiany

Aniu, masz rację. Ma bardzo silną wolę przetrwania. Ja z rabatek wykopuję i sadzę w jednym miejscu, nawet jak kwitną, przesadzam i nic im nie jest. Zatopiłam je w runiance na płycie szamba. Tam niech sobie rosną. Przy wejściu teraz fajnie witają wchodzących Tam akurat mało co chciało rosnąć, śniedkowi to nie przeszkadza.

Pamiętam te kwiatki z dzieciństwa, jak moja najlepsza koleżanka przynosiła mi bukieciki z działki właśnie zrobione z tych kwiatków. Tata jej miał działkę i pozwalał jej zrywać kwiatki, a potem ja zanosiłam je mojej mamie.
Co roku czekałam na te kwiatki
Iwk4 21:10, 20 maj 2016

Luki napisał(a)
Iwonko ładnie wyszło, podoba mi się i chyba przyznasz, że kora to +10 do wyglądu rabaty, robi się od razu tak jakoś czyściej i z chwastami jest mniej roboty

Łuki, przekonałeś mnie. Pamiętasz, jak się ciebie pytałam o korę?
Martwi mnie tylko, że kora powinna być przekompostowana, a do takiej dostępu nie mam.
Ale będę polewać ją rozrobioną gnojówką, powinno to przyspieszyć rozkład, a roślinkom powinno też pomóc
wszystkie chwasty wypieliłam przed wyłożeniem kory. Tylko siewki jeżówek zostawiłam. Ciekawa jestem, ile się przebije