Mam na imię Grzegorz, jestem właśnie w trakcie zakładania ogrodu, około 1,5 tygodnia temu zacząłem wsadzać pierwsze rośliny wśród nich 10 serbów wielkości 1,7m w szpalerze.
Serby sadzone w odległości 1,4m od siebie i od muru betonowego, na każde drzewko zużyłem 2-3 worki ziemi do iglaków. Każdy serb po wsadzeniu dostał 10 litrów wody.
To co mnie martwi to to, że 4 zaczęły chorować. W szkółce wszystkie wyglądały pięknie, żaden nie miał uszkodzonego korzenia przy wyciąganiu z donic a teraz na 4 pojawiły się takie zmiany na igłach, żółte kropki, paski(na kilkunastu gałązkach) jak na zdjęciach.
Proszę doradźcie co to może być? Czy mam je czymś spryskać, nawieźć?
Cisy dosadzone. Pan znalazł na polu w takim samym wzroście i kolorze jak poprzednie.Kupiłam też grujecznik ale nie miał etykiety a Pan zapewniał, że to normalny jest. Niestety Danusia mnie uświadomiła , że chyba jest bordowy. Nie chcę bordowego.
Teraz cięcie bzu czarnego Eva, właściwie to bardzo niewielkie cięcie. Jak na złość zdjęcie nie ostre ale coś tam widać.
Wycięłam dwie gałązki i wyrwałam większość młodych czarnych listków - kilka zostawiłam żeby nie było całkiem łyso jeśli zaczną przeszkadzać to je potem usunę
Agatko! Narysowałam w powiększeniu tę część zaznaczoną na zielono - skupiam się teraz na tym.
1 - 3 serby
2 - 3 choiny kanadyjskie jako szpaler
3 - 7 szmaragdów
4 - 3 sosny czarne
5 - zywoplocik z cisów-będzie strzyzony -dookoła żwirowego placu na ławeczkę
6 - świerk Hoopsi - może być do przesadzenia
7 - oj. na rysunku są 3 kropki z cyfrą 6 - to 3 szczepione na metrowych pieńkach świerki globosa
Chciałabym posadzić grujecznika - czerwone kółeczko z literą G,
- poza tym są hortensje i trawy ale trzeba będzie je poprzesuwać (krzyżyki i kropki,
jako obwódki od lewej kosodrzewinki, żurawki bordowe, cyprysiki nana,
zielone kulki to bukszpany.