Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:01, 03 cze 2013

Do góry
Asisko_2005 napisał(a)
Danusiu specjalistko od bukszpanów. Mam pytanie, tylko sie nie śmiej ze mnie. Czy do przycinania krągłych kuli i pięknych stożkow są jakieś ''formy''? Przytargałam dzis z miasta dwa dorodne bukszpanki , ale w szkołce/sklepie, nikt ich nie formował, są krzaczkami, jak nadać im fajną formę?

Pokieruję Cię do topiarów

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/235-wlasne-topiary-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/234-sztuka-tworzenia-topiarow

ale powiem krótko, kule tnij "od ręki" bo trudno dobrać formę, skoro bukszpan niewiadomej wielkości i różnej

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:57, 03 cze 2013

Do góry
Można część pędów uszczknąć.
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:48, 03 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Coś czuję że Wicia zalała ta sama burza z innej strony Krakowa

Oj tak , tak .... o niekontrolowany poślizg nie będzie jutro trudno .... On również ma lekko pod górkę
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:31, 03 cze 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Możliwe przyczyny:

- za mokro
- za mało nawozu
- za długie odstępy między kolejnym koszeniem i trawa zrzedła
- za krótko (nisko) koszona

Teraz skoś krótko, zależy kiedy była nawożona, jeśli dawno (3 tygodnie co najmniej) to posyp równo nawozem, podlewaj aby nawóz się rozpuścił, i zazieleni się, Koś co tydzień.

za krotko nie bylo koszone nawozilem ponad miesiac temu, kosilem na 3 wysokosci na mojej kosiarce z przodu i z tylu wiec nie bylo zbyt krotko, i kosilem gdzie co 2 tygodnie jakos tak, jak bylem u ogordnika to mi poradzili:
popryskaj to środkiem "Topsin" na całej powierzchni tylko nie może padać to powinno pomóc...
i co tu teraz robic ... ?? nawozic jeszcze raz , po skoszeniu na krotko ??? a jakim nawozem prosze o rade.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:23, 03 cze 2013

Do góry
polaczekfx napisał(a)

Te plamy wynikają z tego że gleba ma różną zasobność, tu gdzie zielona łądna trawa gleba jest żyźniejsza, albo nierówno nawóz posypałeś. Wyrównaj następnym razem
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:22, 03 cze 2013

Do góry
Możliwe przyczyny:

- za mokro
- za mało nawozu
- za długie odstępy między kolejnym koszeniem i trawa zrzedła
- za krótko (nisko) koszona

Teraz skoś krótko, zależy kiedy była nawożona, jeśli dawno (3 tygodnie co najmniej) to posyp równo nawozem, podlewaj aby nawóz się rozpuścił, i zazieleni się, Koś co tydzień.
Chelsea Flower Show 2013 21:18, 03 cze 2013

Do góry
Niezupełnie Alinko, moja Stipa już tak wygląda. Wiadomo, kwiaty są przygotowywane aby kwitły w jednym czasie, ale bez ciśnienia, wiele było w pąkach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:06, 03 cze 2013

Do góry
waska napisał(a)
Danusiu to mojej werbenie też oderwac gorne listki?

A i jeśli masz ochotę zajrzyj zobaczyć jak zmienia sie mój ogród mam nadzieję ze na lepsze .

Pozdrawiam

Moja miała tylko 4 łodygi więc mało kwiatów, dzięki uszczknięciu będzie podwójnie Urwij lub nie, zależy ile ma pędów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:04, 03 cze 2013

Do góry
Mathildis napisał(a)

Zakątek przecudnej urody, ale Danusiu czy Ty masz czas by tę poranną kawę tam wypić ???

Mam czas i zawsze tam siadam na poduszce w motyle, albo nawet na kurtce co by "wilka" nie złapać jak ławka mokra
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:03, 03 cze 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Danusiu piękne fotki uczta dla oka przy tej barowej pogodzie za moim oknem
Grujecznik wielgachny i piękny. Dziękuję za pokazanie. Chyba na ten jaśniejszy się zdecyduję, jakoś bardziej za serce mnie chwyta
Klony tez mnie zachwyciły swoimi koronkowymi listkami. Pamiętasz może ich nazwę?

Polecam jasny grujecznik, tamten smutny jest, musi mieć jasne bardzo tło obok.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:02, 03 cze 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Danusiu gratki z okazji 1500!!!

Mam pytanie, jaki model kosiarki masz? Ta Husqvarna.. ile lat chodzi bezawaryjnie?
dzieki!
k.

Jutro zobaczę a jak zapomnę daj znać na pw. Z głowy nie wiem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:01, 03 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Przyłączam się do peanów. Czy mogę troszkę ponarzekać?
Cierpię na niedostatek fotek..... Ja poproszę codziennie, chociaż kawałeczek Twojego ogrodu, chociaż po 10 cm dziennie....
I inspirację jednorocznych pliz.... Wprawdzie wszystkie donice w ilosci kilkunatu obsadzonee ale chcę nacieszyć oczy....

Dzisiaj, powiem skromnie, miałam ważną naradę z "miszczem" od niespodzianki i jest nadzieja na zrobienie jej na 22 czerwca ale nie obiecuję Jak nie wyjdzie będę "świecić" oczamy"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:59, 03 cze 2013

Do góry
kaprys napisał(a)
Danusiu nadrobiłam zaległości, jak zwykle inspirujesz nas nowymi pomysłami i nakręcasz do działania w ogrodzie. Patrzę na kosmosy i przypomina mi się ogród mojej babci. Kiedyś nazywało się je "warszawianki" i wcale mnie tak bardzo nie zachwycały, takie tam sobie kwiatki. Teraz wróciły do mody i wydają się takie wyjątkowe. Pozdrawiam

Bardzo dużó dobrego zrobiły na mojej rabacie bylinowej, pasują do bylin, zwłaszcza białe, śnieżna biel
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:58, 03 cze 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danuś, jaka to odmiana pełnika? Bo nie chce mi się wierzyć, że "zwykłego" przywiozłaś z Anglii.

Nie dokopałam ja się do nazwy, ale jak mnie pamięć nie myli, to pełnik "królewski" a nazywa się "Lemon Queen" jest limonkowy. Ulubiony a drugi jakiś inny, a te mam dwa aż
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:56, 03 cze 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)
Kosmos to moje wspomnienie z dzieciństwa, ale białego nigdy nie widziałam - jest taki do dostania w Polsce? Czy został przywieziony z Anglii?

Kupiłam w Warszawie, wykupiłam wszystkie białe, zostały różowe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:55, 03 cze 2013

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Witaj Danuś, dziś ja mam pytanie, po odpowiednim przygotowaniu, posiałem trawę, siewnikiem a jakże, trawka sobie a chwasty sobie, zakupiłem chwastox i chcąc opryskać, sprawdziłem co i jak, i tu nie wiem:
jedni mówią że nie pryskać na nową trawę a inni jeśli na nową trawę to tylko chwastox,
Co radzisz, moja Dobra Wróżko, Buziole.

Nie pryskać, kosić i zginą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:55, 03 cze 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Danusiu Ty chyba masz ta hostę jak ona się nazywa, bo nie pamiętam i nie mogę powiedzieć dziewczynom, a się pytały o nazwę
wszystkie białe kwiatki śliczne pozdrawiam

Fire and Ice albo podobna.

Ogród Sylwii od początku cz.II 20:53, 03 cze 2013

Do góry
Syla napisał(a)

w czwartek wchodzą na ogrody zimowe ..... a mnie został nadzór budowlany i bieganie z kawą co by się ludziom chciało chcieć

To zdanie wprawiło mnie w śmiech ogromny, masz poczucie humoru

a mnie został nadzór budowlany i bieganie z kawą co by się ludziom chciało chcieć
Ogród Sylwii od początku cz.II 20:52, 03 cze 2013

Do góry
Syla napisał(a)
a przed chwilunią przetoczyła się kolejna burza .... jutro będziemy się ślizgać do altany

Coś czuję że Wicia zalała ta sama burza z innej strony Krakowa
Ogród w Tarnowie 20:49, 03 cze 2013

Do góry
Richie napisał(a)

Wspaniałe zdjęcie i efekt cięcia. Gratulacje Rysiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies