Wszystkie iglaki można ciąć i górą i w pionie, więc to żaden problem. Drzewa iglaste ograniczasz cięciem
Akurat serby będą dobre pewnie i bez cięcia, a jak nie to ciachaj.
Wyrzucić korę czerwoną po pierwsze. Masz taki styl ogrodu, jakiego ja nie robię klientom, stosuj zasadę powyżej, czyli dokup więcej roslin, które już są, żeby stworzyć większe grupy.
Niestety nic "dużego" nie moge tam posadzić ponieważ równo na linii płotu idzie linia wysokiego napiecia wiec chyba najwyzsze rosliy jakie moga tam rosnąc sa tuje (( tez bardzo nad tym ubolewam
Dodałam teraz bo wróciłam ze spotkania jeszcze kilka komentarzy. Jeśli dokupujesz rośliny - dokupuj te same, te najładniejsze, żeby tworzyć grupy roślin, Dodawaj wysokie elementy na rabacie w kształcie stożka, kolumny lub wysokie trawy, miłorzęby Mariken, iglaki na pniu, ale podsadzaj je jednakowymi polami, nie kompozycjami różnych roślin, bo wtedy właśnie robi się największy bałagan na rabacie.
Dość płaskie nasadzenia są, dodaj więcej stożków lub cisy w postaci kolumnowej (Fastigiata, Wojtek. Aureospicata itp.)
Te dzbany trzy nie pasują do tej rabaty.
Generalnie za dużo gatunków, nr 5 - kostrzewa, a dlaczeego tylko dwie? nijak to będzie wyglądać muszą wypełniać puste miejsca) . Dosadź przy podkładach np floksy szydlaste,. będą się zwisały z tej wysokości i wrosną w szczeliny.
Danusiu - było róznie... miejscami widac że krzewy przyciete, wypielone a miejscami - szczególnie przy wejsciowych schodach pod murem puste place, porosniete chwastami. Do tego duze połacie były świezo nasadzone i pokryte agrowłókniną a niektóre miejsca przygotowane do nasadzeń. Chyba po kazdej zimie maja duże straty w roslinach i uzupełniać muszą na bieżąco. Nie było takich miejsc jak pisała Basia z wymarzłymi roślinami, pewnie już to uzupełnili tymi nowymi. Ale generalnie ze wzgledu na nietytpowe miejsce i widoki było ok.
Ciekawa jestem, czy ogród jest zadbany, tzn, wypielony, poprzycinany, czy rośnie na żywioł?
Bo u nas z tymi funduszami na pielęgnację to nieciekawie jest.
To raczej osy, które na pewno tam mają gniazdo. Są one niebezpieczne. Radziłabym radykalnie postąpić, albo wezwać straż pożarną, ale ta usługa jest podobno płatna - albo zalać podpałką do grilla i podpalić niestety
Te uprawy obok, nieużytki przyciągają roje owadów, które znajdują tam pożywienie.
Są też specjalne środki chemiczne, które aplikują preparat z dużej odległości "Spray na osy i szerszenie" Braas.
Zakątek przecudnej urody, ale Danusiu czy Ty masz czas by tę poranną kawę tam wypić ???
P. S. tak prz okazji w wolnej chwili proszę o poradę w moim wątku. Mam odłożone pieniążki na rośliny, mam zapał na metamorfozę, tylko .... pomysłu brak