Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z Pszenicznej ... 08:55, 11 kwi 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Renatka no widzisz myślałam, że znalazłam u siebie żywokost. Chciałam go oszczędzić by gnojówkę z niego robić. No ale trudno. Od wuja przywiozłam sobie 4 karpy pokrzyw, muszę im znaleźć miejsce chyba przy kompostowniku. Tam tyle miejsca że mogę im mieć cały łan

Jak tylko znajdziesz żywokost to warto zrobić gnojówkę Znam osoby, które mają grządkę z żywokostem i pokrzywami w warzywniku Efekty pierwsza klasa, zwłaszcza u roślin kwitnących...
Tu akurat mam uwieczniony kwitnący (na gnojówkę same liście, najlepiej zanim zakwitnie) ale widać, że liście są ostro zakończone, pokryte ostrym meszkiem.

Chaos oswajany 08:48, 11 kwi 2016

Do góry
Shemsi napisał(a)
Dzieki Iwonce wzięłam jeszcze raz na tapetę ostatni projekt. Gdyby faktycznie udało się poprowadzić szmaragdy na ciętą ścianę grubości 40-45 cm, to rabata mogłaby wyglądać mniej więcej tak:

i widok z góry:

Tylko pytanie, czy te dwa ekrany szmaragdów będą wyglądać dobrze tak ucięte? Bo niestety całego boku działki nie mogę nimi obsadzić - wzdłuż domu jest zbyt wąsko (w najwęższym miejscu 1 m od siatki), na wysokości domu na siatkę musi iść jakiś bluszcz.

Dla przypomnienia pierwsza wersja wygladała tak:

1 - forsycja prowadzona w kulę
2 - miskanty (myślałam o gracimilusach, ale może uda się znaleźć coś wysokiego i kwitnącego)
3 - berberysy kolumnowe
4 - tuja mirjam, ew. pomieszana z danicą, ew. z innymi kulkami (bukszpan?), pomiędzy może też jakaś mini trawka?
5 - rozplenica Hameln
6 i 7 - róże z powojnikami - miks kremowo-bordowy
8 - hortensje bukietowe

Pomocy, bo nie wiem co robić!!!

Zamiast szmaragdów posadź cisy - Chudy (ziemna zieleń) lub Olivka (jaśniejsze) - rosną wąsko, bardzo wąsko. Berberysy kolumnowe po dwóch, trzech latach wcale nie są wąskie - niestety, to kłujące bydlaki

Cisy do kupienia w Wawie i wbrew pozorom dość szybko rosną.
Kiedyś będzie tu ogród 08:42, 11 kwi 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Tak w terenie to najlepiej pasowałyby w takim rozstawieniu. Zasłaniały by widok na wszystkie budynki gospodarskie.

Równe odległości między jabłonkami (na rys coś się gibło).
Tylko ta po prawej stronie musi być cofnięta (w stosunku do Oli) w stronę ogrodzenia, bo tam węziej. To może tą środkową o tyle samo wysunąć do przodu? Wtedy byłaby mniej-więcej na środku wybrzuszenia, a patrząc z boku (od strony wejścia) pnie równo by się układały.

W środek Golden Hornet, a po prawej dać drugą Olę czy może być całkiem coś innego?

to ją cofnij - korony się rozrosną i nie będzie widać, że cofnieta kilka centymetrów. Gdyby ją cofać pół metra czy metr to miało by znaczenie....
Kiedyś będzie tu ogród 08:31, 11 kwi 2016

Do góry
Tak w terenie to najlepiej pasowałyby w takim rozstawieniu. Zasłaniały by widok na wszystkie budynki gospodarskie.

Równe odległości między jabłonkami (na rys coś się gibło).
Tylko ta po prawej stronie musi być cofnięta (w stosunku do Oli) w stronę ogrodzenia, bo tam węziej. To może tą środkową o tyle samo wysunąć do przodu? Wtedy byłaby mniej-więcej na środku wybrzuszenia, a patrząc z boku (od strony wejścia) pnie równo by się układały.

W środek Golden Hornet, a po prawej dać drugą Olę czy może być całkiem coś innego?
Lawendowy zawrót głowy 08:15, 11 kwi 2016

Do góry
Iwka to jest przy tarasie tylko to mam w telefonie od strony tarasu po lewe

Lawendowy zawrót głowy 08:11, 11 kwi 2016

Do góry

Jolu, gdzie ty masz tą rabatkę? Możesz zrobić szerszą perspektywę?
Pięknie. U ciebie nawet dopiero puste rabaty wydają się piękne
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:09, 11 kwi 2016

Do góry

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:04, 11 kwi 2016

Do góry

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:02, 11 kwi 2016

Do góry
Obiecane zdjęcia

Pseudo skalniak - ciekawe co jeszcze z niego wyrośnie

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 07:38, 11 kwi 2016

Do góry
i jeszcze trochę rudości i delikatne cienie

Do raju daleko - u Ewy 07:37, 11 kwi 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

U mnie też część cebulowych nie wzejdzie, bo zapomniałam wsadzić jesienią Cała reklamówka została w garażu! Jestem zła na siebie
Co roku, coś zmieniamy w ogrodzie. Z jednych roślin rezygnujemy, inne dokupujemy. Mam też miejsca, które trzeba zagospodarować, bo jeszcze nie miałam na nie pomysłu.

Iryski jeszcze kwitną

Piękne iryski. No tak ja też byłabym zła i to bardzo. Swoje krokusy jak przesadzę w inne miejsce to może zakwitną w przyszłym roku, ech..
Różyczkę dobrze rozłożyłaś. U mnie sąsiad ma ogromniastą i podobnie ją układa.
Kiedyś będzie tu ogród 07:33, 11 kwi 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Aniu, a czemu nie dosadzić jeszcze dwóch jabłonek (w tym np. jedną z żółtymi owocami np. Malus Golden Hornet)? Na całej długości iść w ten sam klimat.
No czemu nie, na to nie wpadłam. A duży plus tego pomysłu, że zasłoniłyby widok z tarasu na budynki gospodarskie. Tyle tylko, że w tym ułożeniu środkowa wychodziłaby w przewężeniu, a ostatnia za tym najszerszym miejscem. To może zlikwidować to przewężenie (różowa linia)? Tam murku jeszcze nie ma, trzeba by tylko skuć kawałek wylewki. Czy jakoś niesymetrycznie je rozstawić?

Toszka napisał(a)
W najwęższych miejscach przewieszającą się hakonechloa macra, która pierwszy sezon będzie wymagała uwagi, a potem jest niewymagająca i aktualnie startuje. Mozna tam posadzić niewysokie liliowce 'Stella de Oro', mające tę zaletę, że po za okresem kwitnienia będą udawać kępiastą trawę.
Uwielbiam hakonechloe, choć ona mnie mniej. Wykończyłam Aureolę, teraz czekam na oznaki życia od tej zwykłej, zielonej. Stelle mam- dla mnie debeściak, kwitnie cały sezon.

Toszka napisał(a)
Ja bym tam zrobiła sekwencje z kostek trzmieliny, carexów zmieszanych z perovskią i szałwią i jako akcent liliowce też posadzone po kwadracie lub prostokącie.

Tylko jak to dopasować do rabaty idącej łukiem?

Toszka napisał(a)
Moim zdaniem ta rabata powinna być mocno przemyślana, minimalistyczna, wytrzymała, niepracochłonna i efekciarska w zestawieniu kolorów.
W twoich ustach (z twojej klawiatury) tak to prosto brzmi...

To tu... 07:32, 11 kwi 2016

Do góry
Moja werbena. Czy to już czas na pikowanie? Za rok musze oamietać żeby doać do małych doniczek i przerwywać bo pikowania nie lubię...
Ogród potrzebujący zmian 07:28, 11 kwi 2016

Do góry
Akacja napisał(a)
Zakwitła magnolia

W kwestii porad to niestety nie pomogę Ci, ale zainteresowała mnie magnolia. Przycinasz ją? Moja jest rzadka i podobno magnolia nie lubi przycinania.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 06:20, 11 kwi 2016

Do góry
Kingag napisał(a)
Dzień dobry!
Rozpaczliwie potrzebuję pomocy - trzyletnie sadzonki bukszpanów pięknie przyrastają każdej wiosny i każdej wiosny te młodziutkie długie przyrosty zaczynają zasychać od góry. Obcinam, nawożę, znów przyrastają i znów zasychają od góry ku dołowi. Tylko te młode przyrosty. Dodam, że bukszpany rosną w słońcu, praktycznie cały dzień nie mają cienia. Podlewam je regularnie. Czy to możliwe, że mają zbyt dużo słońca, czy to jakaś choroba?

Jeśli jest to 'Latifolia Maculata' to ta odmiana wymaga starannego doboru terminu cięcia, tak aby młode przyrosty zdążyły zdrewnieć (i przebarwić się na zielono) przed zimą. W przeciwnym razie przyrosty zawsze będą przemarzać.
Odmiana ta w praktyce powinna być strzyżona najpóźniej w czerwcu, bo ma zupełnie inny sposób przyrastania niż klasyczny bukszpan.
Dodam, że ta odmiana zupełnie nie nadaje się na niskie obwódki - przyrosty są mocne, długie i potrzebują znacznie więcej czasu na "dojrzenie".
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 04:41, 11 kwi 2016

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Ależ piękna ta magnolia!
Rozpoznawanie bylin 04:34, 11 kwi 2016

Do góry

Podpowiedź - rosło w trawniku, liście mięsiste ładne, tworzą rozety.

Z obawy że to chwast czeka na identyfikację w doniczce, choć korzonki drobne włosowate.

Sprawdź: Starzec jakubek
Ogród Ani :) 04:23, 11 kwi 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Pogoda sprzyja planowaniu. Narysowałam całość, wszytko w skali.
Ja laik widzę, że jest źle :/ Tylna i boczna rabata są nieproporcjonalne w stosunku do całości :/
Środkowej rabaty nie zmienię, choćby nie wiem co :/ Tył i bok, chyba trzeba jednak poprawić.
Mój mały albo wcale nie taki mały koszmarek :/

Trzeba pamiętać o tym, że obok jest druga identyczna działka. Jak zrobić ogród otwarty na drugą działkę? Czy rabaty powinny być jakoś wypuszczone?
Nie wiem czy dobrze to napisałam. Jak zamknąć rabaty na granicy działek ale tak żeby ładnie to wyglądało?

To ten sam plan, tylko poprzekręcany

Nie wiem czy coś widać? Czy nie za małe?

Aniu, ty jeszcze sobie nie zdałaś sprawy, że plan kształtu rabat masz niemal gotowy https://pl.pinterest.com/pin/340021840590844629/
Trzeba tylko dopasować wielkości/szerokości "cycków" (za przeproszeniem)

Idźmy od lewej strony, za bukiem - wyprowadzenie cycka przesłoni ci widok od bramy/ulicy na głębszy/dalszy ogród. W tym cycku możesz posadzić upragnione rodki, azalie etc. Za cyckiem masz miejsce na placyk, a z placyku widok na dom i resztę ogrodu. Nerka będzie przesłaniać tylną część ogrodu z wyższymi nasadzeniami. I teraz prawa strona planu z linku ma części wyspowe - to idealny dla ciebie łącznik z drugą działką - nie odetniesz się od niej, a tylko przesłonisz wyspami nasadzeń. Przejścia pomiędzy wyspami będą naturalną kontynuacją drugiego "ogrodu".
Po co wymyślać cuda-wianki, kiedy mamy gotowca

Moja uwaga za każdym razem jak pokazujesz teren z szerszej perspektywy przykuwana jest przez odległe dwa kominy - czy nie da się przesłonić ich np. serbami?

Czy myślałaś aby brzozę zastąpić np. wiązem Camperdownii' szczepionym na wys. min 2,30-2,50m? Czy tej kompozycji z kulami i brzozą nie mozna dać przy tarasie pomiędzy schodami?
Wiem, że teraz nie ułatwiam... wiem, że burzę tak misterny plan ułożony w głowie... nie bij, nie zabijaj, nie rzucaj pomidorami

(te strzeliste, wysokie, niebieskie formy z linków od Domi to jałowce. Od jałowców będę cię odwodzić, bo są zbyt problematyczne w pięlegnacji)
Kiedyś będzie tu ogród 03:35, 11 kwi 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
W tym roku poza azaliową i szykowaniem sadu bardzo chciałabym zrobić rabatę przy wejściu. Mam problem, bo rośnie tam jabłoń ozdobna 'Ola'. Jakoś nie umiem nic do niej dopasować. Teren suchy- (o dziwo u mnie)-ale nie Sachara, strona północna domu. Rabata ma długość 11,2 i szer 1,0-2,3m Poszerzyć się nie da.
Chodzi o rabatę po prawo od wejścia (na przeciwko tarasów)- taki ogólny szkic:

Teren na szaro (wylewka betonowa) ze względu na różnice terenu otoczone są niewysokimi murkami(niebieskie linie na szkicu):

Tu myślałam o czymś przewieszającym się- może jakieś trawy? Mam np montanę do wsadzenia. Jedno co jest sprawdzone- nie rosną tu bukszpany, coś im nie pasuje.

Proszę, podpowiecie coś.

Aniu, a czemu nie dosadzić jeszcze dwóch jabłonek (w tym np. jedną z żółtymi owocami np. Malus Golden Hornet)? Na całej długości iść w ten sam klimat.

Na dole mozna zrobić spore skarpetki, kostki z trzmieliny, która zimą ma listki wpadające w róż. Na rabacie w tych warunkach (słonecznych jak zrozumiałam) mozna w sekwencjach posadzić np. perovskie Little Spirit (ok. 60cm) zimą mającą niebiesko-lawendowe patyczki, które wiosną obcinasz. Ona głęboko się korzeni, lubi zasadę, sucho i jest wytrzymałą rośliną. Mozna lawendę posadzić ale starannie, tak by na zimę mieć półkule w eleganckim szyku. W najwęższych miejscach przewieszającą się hakonechloa macra, która pierwszy sezon będzie wymagała uwagi, a potem jest niewymagająca i aktualnie startuje. Mozna tam posadzić niewysokie liliowce 'Stella de Oro', mające tę zaletę, że po za okresem kwitnienia będą udawać kępiastą trawę.
Szałwia tam powinna dobrze rosnąć.

Jeśli chcesz odrobiny zabawy kolorami to można tam posadzić carex Bronze Form (lub inny brązowy, fontannowy carex - on sporo miejsca zajmuje przez tę swoją czuprynę) w zestawieniu z fioletem (szałwia, perovskia, lawenda). Dodatkiem będzie żółć trzmieliny i zieleń traw lub liliowców. Minimum gatunków, max. wytrzymałości
Ja bym tam zrobiła sekwencje z kostek trzmieliny, carexów zmieszanych z perovskią i szałwią i jako akcent liliowce też posadzone po kwadracie lub prostokącie.

Na zimę zostaną jabłuszka, carexy, sterczące patyki perovski (zimą są bardzo piękne), trzmielina.

Można też rabatę zrobić w inny deseń przykładowo jako wyższy akcent posadzić np. dereń Ivory Halo i skomponować go z liliowcami, trawami.

Można tawuły japońskie, jednak zimą liści nie mają, aczkolwiek bardzo wcześnie startują. Mozna je ciąć.

Moim zdaniem ta rabata powinna być mocno przemyślana, minimalistyczna, wytrzymała, niepracochłonna i efekciarska w zestawieniu kolorów.

Oczywiście o takich pierdółkach jak wsadzenie na wiosnę sryliona cebulowych wspominać nie będę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:55, 11 kwi 2016

Do góry
danusia_84 napisał(a)

Co powiecie o tej rabacie? Długość jest 5,80 a szerokość 2,60 Wydaje mi sie że jest trochę za mało roślin. A tu gdzie jest znak zapytania to co można posadzić?

Zamiast sadzić carexy i żurawki w rządkach, posadź je w grupach na całości, będzie lepszy efekt.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies