Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kasztan jadalny - Castanea sativia 14:44, 10 kwi 2016

Do góry

Witam serdecznie, jestem nowy na forum.

Mam następujący problem, chciałbym przenieść już dość duże drzewo na sąsiednią działkę. Zaczynam powoli przenosić niektóre rośliny ze starego ogrodu bo prawdopodobnie obecna działka pójdzie "pod młotek" i zmieni właściciela. Kasztan to moje oczko w głowie, miałem go zostawić i kupić nowego ale duże sadzonki przekraczają mój budżet a żeby hodować od młodego nie starczy mi życia.

Kasztan ma 57 cm w obwodzie pnia na wysokości 1 m. Od 5 lat rodzi ładne kasztany. Chciałbym podjąć się wyzwania i przenieść go 30 metrów dalej na sąsiednią działkę.

Plan działania miałbym taki, że po owocowaniu skróciłbym koronę o połowę i jesienią jak opadną liście wykopałbym dziada i widlakiem przeniósł na nowe miejsce. Jakie mam szansę na pomyślną przeprowadzkę Kasztana? Czy powinienem inaczej to zaplanować? 3 lata temu przesadzałem nieco mniejszego dęba czerwonego ok 45 cm w obwodzie i udało się, pięknie się przyjął. Kasztana się obawiam bo to jednak bardziej wrażliwe drzewo niż dąb.

Pozdrawiam Michał.
Ogród z uśmiechem 14:44, 10 kwi 2016

Do góry
Pogoda nieciekawa, ale roślinom chyba dobrze. Wiosennie się jakoś zrobiło

Moja działka na Dębowym Lesie 14:38, 10 kwi 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Wiosna coraz piękniejsza.
A życie bywa rózne.
Gęsiówka na wiosne ładnie kwitnie, a potem tylko ma listki zielone.Taki uzupełniacz pod różą pnącą. suuper wygląda

o i podsunęłaś mi pomysł na fajny uzupełniacz pod różą
Kiedyś będzie tu ogród 14:37, 10 kwi 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
jakbys fotke jakas dala to latwiej byloby sobie wyobrazic
Wstyd pokazywać, ale Kasia ma rację- łatwiej o rady.

Na brązowo zaznaczyłam jak ma być ogrodzenie.

A tak wygląda od wejścia. Sorki na tę rurę, ale wczoraj skończyliśmy robić drenaż a przez ten deszcze jeszcze nie posprzątane.

Moje małe królestwo 14:36, 10 kwi 2016

Do góry
Tydzień zabiegana na maksa zawodowo. Dla ogrodu miałam czas w piątek i w sobotę moja rabata wzdłuż szmaragdów prawie zrobiona został tylko kawałeczek
trawy do zerwania

jeszcze chwilkę a magnolia pokaże co potrafi

i troszkę wiosny

Miłej niedzieli u mnie pochmurno i zimno więc ani w ogrodzie nie posiedzę ani na rower nie wyskoczymy jest jednak druga strona medalu nadrobię zaległości u Was
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 14:29, 10 kwi 2016

Do góry
Pola napisał(a)
W przerwie w pracy taką sobie fotkę strzeliłem...pierwszy raz tak zakwitła pissardia....
wygląda wspaniale
Hortensjada 14:27, 10 kwi 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Hmmm-ale sumienne podlewanie mam nadzieję sprawi, że będą fajnie rosły. Czy to jest taka odmiana z którą poradzi sobie taki hortensjowy laik jak ja?

Z pewnością tak, Little Lime to bardzo ładna i wdzięczna odmiana , bardzo charakterystyczna bo najbardziej limonkowa

Zielone cztery kąty 14:24, 10 kwi 2016

Do góry
Tak moja droga, plany są , czekam aby zrobić przegląd co wygrzmocić bo padło po zimie , a co zostawić i ruszam rabaty mam do dokończenia ale za dużo pomysłów mam na nie i oczywiście nie wiem co wybrać więc na razie zdjęcia wiosny
Hortensjada 14:07, 10 kwi 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Bożenko powtórzę się, ale może w tle tych przykrych tematów nie miałaś głowy do niczego, odpisałam że zakupiłam Limelight. I nie wiem czy sadzić je gęściej np co 80-90 cm czy może 100-110cm. Chciałabym je prowadzić tak w granicy 150 cm wysokości.
Czy ja dobrze kombinuję? Zwracam się do Ciebie, bo Twoja opinia wiele dla mnie znaczy.
Ciemierniki piękne, gdzie nie wejdę to te cudne kwiatki na rabatach

Dla tej odmiany optymalna odległość w szpalerze to 90-100 cm, tak mniej więcej rozkłada się dorosły krzak
Ogród zielonej AniaK 13:58, 10 kwi 2016

Do góry
To te sadzonki bukszpanu i tak tanio kupiłaś, ja kopiłam 10 sadzonek malutkich ale po 3 zł. za sztukę co mi się i tak wydawało tanio u mnie bukszpan jest drogi. Trochę staram się sama ukorzeniać ale właśnie na takie ilości jak mi są potrzebne życia mi zabraknie jak sama je będę ukorzeniać.
Tak właśnie myślę ze pójdę w szmaragdy Jak coś zdziałam to pokażę zdjęcie
Miłego dnia
Życie w wiejskim ogrodzie 13:56, 10 kwi 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Przemku, że co ? że bergenia już kwitnie ?? no nie...) wszystkie roślinki takie wypasione..i to spod ręki faceta..pięknie.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:49, 10 kwi 2016

Do góry
Właśnie dostałam hortensje z Bożego Grobu. Doradźcie mi czy mam je przyciąć teraz? Czy mogę je juz wkopać do ziemi czy co z biedakami zrobić?

Oczywiście mają plamki jak na szarą pleśń... jeszcze nigdy nie widziałam nigdzie zdrowych zielonych patyków. Mam je opryskać?

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:48, 10 kwi 2016

Do góry
Witam chciałam się przedstawićJestem ogrodniczka z zamiłowania jestem tu nowa ale od jakiegoś czasu wchodziłam i czytałam na forum Ogrodowiska. Bardzo podobały mi się piękne ogrody i ich ciekawi właściciele ja myślałam podobnie jak ty ze nie poradzę sobie technicznie ale w końcu podjęłam decyzje i jestem uczę się obsługiwać forum nie wszystko mi wychodzi ale i tak jest lepiej każdego dnia
Byłam w twoim ogrodzie masz cudne kwiaty,piwonie i róże chciałabym wymieniać swoje doświadczenia z ludźmi którzy tez kochaja ogrody
Pozdrawiam miłego dnia

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 13:46, 10 kwi 2016

Do góry

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 13:44, 10 kwi 2016

Do góry
Ja kupuję zawsze takie, proste

Ogród z łezką II 13:43, 10 kwi 2016

Do góry
Mój żółtek jeszcze...ale piwonia drzewiasta będzie miała dwa kwiaty

Kupiliśmy jeszcze bagatelki do łezki i Orange Rocket między kulki buksikowe. Ale mi zdjęcia nie wchodzą...może później...
Ogród z łezką II 13:38, 10 kwi 2016

Do góry
Po odwiedzinach u Małej Mi upadłam na głowę...zakochałam się w malutkiej magnolii Satisfaction, M mnie nakręcił, zadzwoniłam do Kapiasa i są!!! Szybciorem się zebraliśmy i mam!!! Mimo paskudnej pogody ludzi u nich masa...

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:38, 10 kwi 2016

Do góry
Wyskoczyłam na chwilę cyknąć kilka fotek...ale pada, zimno, niemiło....

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 13:33, 10 kwi 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

Ślepa chyba jezde, bo nie widzę
Poka

Daję, daję
Z lewej też będzie chodniczek rozjechany-Pani się machło.

No teraz mogę marzyć
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies