Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:12, 05 maj 2016

Do góry
Nie lepiej ściankę z bloczka betonowego postawić, od niego tynk tak łatwo nie odpadnie bo od ceramiki bez bardzo dokładnego wykonania i zabezpieczenia może się tak stać.
Co do drzew ja bym poczekał z dosadzaniem jak powstanie ścianka i wszystko bardziej ruszy. Na spokojnie, sam szkielet rabaty już jest mega efektowny
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:06, 05 maj 2016

Do góry
Widziałem w zeszłym roku dzielone właśnie w maju tak jak pisałem najlepsza pora dla nich i w lipcu ładnie kwitły i tobie też życzę obfitego kwitnienia
Ogród z łezką II 23:59, 04 maj 2016

Do góry
Przy takiej czystej pracy trawnik po tygodniu będzie już wyglądał idealnie, a przy takiej w miarę ciepłej i deszczowej pogodzie tym bardziej No i z tego co widzę ciekło odpowietrzenie tylko
Ogródek Iwony II 23:57, 04 maj 2016

Do góry
Majowe relacje nadrobione, wyszło bardzo elegancko, a skrzyń zazdraszczam bo ja się w tym roku nie wyrobiłem czasowo. Lecę dalej bo spać trzeba, a zaległości na forum mieć nie lubię
Rododendronowy ogród II. 23:46, 04 maj 2016

Do góry
Bożenko cieszę się również z deszczu w Twoim ogrodzie, w samą porę by rośliny odpowiednio się napiły, a w szczególności różaneczniki U mnie też padało, ale ja ogólnie mniej zadowolony bo plany bardzo okrojone w czasie mi pokrzyżowało
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:41, 04 maj 2016

Do góry
Mam pytanko o hacone, zmarzłą Ci kiedyś przez wiosenne przymrozki? Odbiła potem? U mnie 10 sztuk obmarzło przez przymrozki i zero oznak życia
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:26, 04 maj 2016

Do góry
Dzisiejsza historia w sumie powinna być na drugim wątku, ale jeden ciort

Od tygodnia szukałem po wsi i okolicach walca do wynajęcia by posiać trawnik do porządku według wszystkich wyczytanych zaleceń, a chciałem by trawnik był idealnie równy.
W piątek miał być w jednym miejscu, nie było. W poniedziałek był zarezerwowany, poprzedni klient nie przywiózł i oczywiście nie zrobił tego też dzisiaj.
Udało się jednak przywieźć walec z innego miejsca, ale była już 14 po czym przyszłą burza z ulewnym deszczem, który łaskawie skończył padać o 17:30, a dodam, że walec muszę oddać jutro do 9 rano, ale tylko po wybłaganiu właściciela bo miałem odwieźć o 19 dzisiaj.
Zabrałem się szybko za grabienie, później za ostatnie już równanie całości szeroką łatą, następnie wałowanie sporym walcem co jak się okazało po obfitym deszczu było drogą przez mękę, bo cały czas obklejał się ziemią i myślałem, że po olej do kuchni pójdę. trawkę wysiałem na krzyż następnie przegrabiłem całość dokładnie również na krzyż, później kolejne wałowanie i znów ta sama męka z przyklejaniem się ziemi i tym sposobem zszedłem z placu boju o 21:20.
Po wygrabieniu ziemia wyglądała tak pięknie i równiutko... a nawet w biegu czasu na zdjęcie nie było.
Jutro muszę wstać bardzo wcześnie rano by skończyć jeszcze mały kawałek trawnika wzdłuż domu bo się nie wyrobiłem.
Boję się co z tego wyjdzie bo ziemia do najlepszych nie należy, a ja duży trawnik zakładałem w sumie po raz pierwszy, okaże się za 4-8 tygodni jaki będzie efekt po drugim koszeniu.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:14, 04 maj 2016

Do góry
Reniu Nobla trzeba zapytać chociaż mnie kiedyś w jednym miejscu też udało się go pozbyć i do dzisiaj nie ma.

Kasiu na górze strony to powinni sobie notowania giełdy wstawić chyba. Chociaż jak tak oglądałem to i tak kupowaliśmy w najgorszym okresie... cwaniaki wiedzieli kiedy największy zbyt będą mieli.

Bogdziu przyzwyczaisz się, a w końcu filmy nagrywa się rzadziej, a zdjęcia robi na prawdę świetne
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:13, 04 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Aniu wyjście jest bardzo proste ... formalny chaos i tak sobie mów, ja Twój ogród uwielbiam i tyle

Wywołałam wilka z lasu ... dzielę jeżówki (to co się zostało) i wiesz co??? Pięknie się dzielą.. oby pięknie to przeżyły

A teraz pitolę wszytko.. kiepski mam dzień.. idę spać.. raz 6 godzin przśpię jak biały człowiek ..
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:11, 04 maj 2016

Do góry
Aniu wyjście jest bardzo proste ... formalny chaos i tak sobie mów, ja Twój ogród uwielbiam i tyle
Mój ogród pod górkę... 22:44, 04 maj 2016

Do góry
Coś pięknego, a teraz będzie już z górki nie "pod górkę" Ja uwielbiam wyglądać przez okno gdy na przykład pada deszcz latem, a przez takie okno z taką zawartością, to chyba bym zapuścił korzenie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:07, 04 maj 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Bogdziu to chyba coraz bardziej aparat przekonujący chociaż czytałem coś o niefortunnym umieszczeniu guzika od nagrywania... nie zawsze potrafią zrobić wszystko tak by było wygodnie.

Ten guzik tak mnie wkurza ze cos okropnego , pojąc nie moge jak mogli taką gadę strzelic. Nie ma to jak mój stary aparat , takich numerów mi nie robił ale karty małe , i inne przestarzałe drobiazgi.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:00, 04 maj 2016

Do góry
Bogdziu to chyba coraz bardziej aparat przekonujący chociaż czytałem coś o niefortunnym umieszczeniu guzika od nagrywania... nie zawsze potrafią zrobić wszystko tak by było wygodnie.

Ludwiko Soniaki tak trzaskają, mój 10 na sekundę też strzela. To wynik nieruchomego lustra lub jego braku pozwala takie prędkości migawki osiągnąć, a są jeszcze szybsze

Gosiu no troooszkę poczekamy, ale już jest wszystko na dobrej drodze
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:49, 04 maj 2016

Do góry
LeniwaOla napisał(a)
Długo mnie nie było, wróciłam, nadrabiam, a tu fotoalbum mnie wita . To się nazywa dobrze zaczęty dzień .

Luki, dokładnie takie samo miałam skojarzenie! Chelsea za miedzą... nie moją niestety

o jak miło
gdzies sie podziewała? opalałas się w ciepełku?

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:41, 04 maj 2016

Do góry
Reniu co roku tak walczyłem wyrywając, ale w zeszłym roku zaniedbałem i mam to co teraz. U mnie piasek, więc wyrywa się w miarę dobrze. Jak pozbędę się wszystkich korzeni to o Nobla poproszę

Marzenko na rozplenice patrzę spokojnie bo wiem, że ruszają późno, miskanty też mam już takie z ery przed ogrodowiskowej i zazwyczaj na zimną Zośkę było coś u nich dopiero widać. Jednak kilka miskantów zgniło co łątwo rozpoznać bo wycodzą z ziemi, ale to tylko młode. Turzyce tak samo zgnite i flakowate w podstawie, wychodzą za lekkim pociągnięciem, ale za nimi płakać nie będę.
Na miskanty czekam z nadzieją bez stresu, gdyby co mam źródło z sadzonkami dzielonymi z kęp, a nie z in vitro, więc szybciej gdyby co urosną.

Kasiu a w miskancie giganteusie też się tak da będę walczyć, a rabata w przyszłym roku idzie do przekopania, więc może skuteczniej się go pozbędę.
Ogród do odnowy 21:13, 03 maj 2016

Do góry
Gosiu na pewno nie będę się tym leczył i pił herbatek, jak draństwo zarasta mi rośliny ozdobne. Ja uparty jestem okropnie i zobaczymy kto szybciej padnie w tej wojnie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:07, 03 maj 2016

Do góry
Aniu zagęszcza się z dnia na dzień, a samych siewek jeżówek i werbeny mam miliony, na szczęście stipa mnie oszczędziła, no chyba, że jeszcze się przypomni

Agato niestety nie znam nic z takich delikatnych zwiewnych niskich traw, jedynie seslerie, ale nie mam żadnej

Polinko jest maj, a praktycznie żadna rozplenica nie wygląda dobrze, na niektórych coś tam wychodzi, ale słabo, miskanty sadzone jesienią wszystkie na straty, sadzone wiosną morning lighty również kiepsko, Amazon Mist, Froste Curls i Bronze Form wszystkie,a le tych miałem w sumie 10 i to kupionych za grosze, więc mi nie szkoda, a i tak w zeszłym roku już mi się nie podobały.
Ogólnie u mnie kiepsko z trawami, trzeba jeszcze z 2 tygodnie poczekać, później będzie lista strat.

Gosiek w miejscu gdzie jest go mnie zacząłem wyrywać dziada i nawet dośc ładnie wychodził ciągiem kłącze od kłącza, w miskantach zrobię tak samo, ale też troszkę chemią spróbuję. W innym miejscu w ogrodzie oddalonego od zarośniętego o 10 metrów od tej felernej rabaty jak zakładałem hostowisko to udało się go wytępić, ale wtedy był tylko u mnie, więc przekopanie pomogło, tutaj przerasta od sąsiada.

Olu szukałem roślin o podobnym kolorze i ozdobnych liściach, niestety nic nie znalazłem, tylko turzyce mają taki pokrój, ale ja tak nietrwałych roślin nie chcę bo u mnie już w zeszłym roku kiepsko wyglądały. Może jeszcze mnie olśni to będę trąbić
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:21, 03 maj 2016

Do góry
Marzenko powinnaś dostać spore rabaty na zakupy tulipanów bo napędzasz chęć do ich sadzenia w wręcz nieprzyzwoity sposób Tylko jak tak myślę ile krokusów planuję i ile tulipanów już zapisałem to chyba sobie już skarbonkę na ten cel założę
Coś jeszcze, coś więcej... 16:08, 03 maj 2016

Do góry
Sebek ekspresowo się z tym uporałeś i kolorystyka świetna, nawet blat z odzysku super wygląda Nie zaślepiaj dziur drewnem bo ciągnie wilgoć i rdza pójdzie tak samo, najlepiej poszukaj na all zaślepek plastikowych pomaluj pod kolor i gitara.
Tu ma być ogród :) 15:00, 03 maj 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Potraktowałabym tę część za wykuszem jako przedłużenie rabaty
A pod wykuszem może bardziej rozrzucić rośliny- lizaki wyglądają jak posadzone w linii a kule w skupieniu pod oknem, a tam gdzie obwódka jest pusto- rozrzuciłabym je a pomiędzy nimi już tylko wypełniacze

jak patrzę na te zdjęcia to też stwierdzam, że trzeba zrobić kontynuację.

Z kulkami masz rację, przesadzać nie będę ale kiedyś dokupię ze dwie szt. i dam bardziej z przodu.
Trzmieliny nie są w linii, choć na zdjęciu może tak się wydawać.
Z przodu są spore odstępy między roślinami, ale to dlatego, że kiedyś lawenda będzie tworzyć duże kule i te luki się zapełnią, na dzień dzisiejszy przyznaję, że wygląda jakby tam czegoś brakowało.

Jeśli kontynuacja to lawenda, kule bukszpanowe, szałwia, ale przydałoby się coś wyższego na ścianę, no i może jakieś róże, nawiązujące do tej strony gdzie altana?

Może jakieś stożki na obu końcach tej częsci ścianki? Bo za wykuszem ta rabata ma szersze miejsce o wymiarach 2,2x1,5 m a i w miejscu gdzie ona łączy się z frontową też zostaje taka większa wolna przestrzeń.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies