hej hej Kerii - witaj
ogród w sumie dopiero powstaje wszystko ulega zmianie - bo się dopiero uczę
wpadaj będzie mi miło
studnia została zdezintegrowana to fakt i bardzo mnie to cieszy
Ania - stworzysz w swoim nowym domku na pewno jeszcze piękniejsze miejsce niż poprzednie
Jana - może i kwitnie ale dzisiaj mamy piękną zime tej wiosny
wielkie płaty śniegu wczoraj padały ale w sumie to oszczędziły moje tulipany
Margo, pięęękne zdjęcia. Przejrzałam na szybko Twoje prace ubiegłoroczne i jestem pod wrażeniem. Powstaje piękny ogród. I łupek widzę, to u mnie też materiał ceniony. Zostaję na stałe! I dziękuję za wizytę u mnie.
Najbardziej biały w pełnym kwitnieniu jest Eskimo i Cunningham's White a najwyższy Album Novum. Kupuj oczywiscie tylko u Ciepłuchy.I jeszcze kolejnosc kwitnienia , najwczesniej kwitnie Cunningha's, potem Peter T, potem Album Novum i to kwitnienie przypada na najwieksze kwitnienie wiekszosci rh a najpóźniej Eskimo.
Album Novum zalatuje lekkim fioletem im wczesniejsza pora tym brdziej , potem bieleje. Bielszy od niego jest Eskimo choc na poczatku tez lekki fiolet i nie rosnie tak duzy ja Album jest jeszcze Peter Tigersted't dosc bialy ale w środku żółtym troszke zalatuje, no i Cunningha's White . Najwyższy jednak jest Album Novum. Wstawię ich zdjecia to sobie porównaj.
Idziemy od prawego rogu, czyli host, wiąza, rodki i... limek jest zbyt dużo. Po wyższym cięciu, tak by górowały nas rodkami w trzecim roku już uzyskasz krzaki 1,5X1.5m. Absolutnie trzy hortki tam wystarczą.
I teraz zamiast brzozy i lawendy ja bym proponowała przesunięcie magnolii, która potrzebuje kwaśnej gleby. Utrzymanie kwasowości na jednym stanowisku jest mozliwe i łatwiejsze niż przeplecione z zasadowym. Druga sprawa, to wystarczy że same brabanty (korzenie są płytko na min. 2-3metry)będą kraść wodę hortkom i rodkom. Wierzba tu będzie kolejną złodziejką. Proponuję dać magnolię wraz z bobo. Potem wierzbę podsadzoną kilkoma kulami buksa, ale nie w rządku, tylko w kompozycji, grupie. Lawenda na tej rabacie będzie miała zbyt mało słońca, bo jak tuje urosną to cała rabata finalnie będzie tyłem odwrócona , twarzą na północ