Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród w budowie - nieustającej 23:26, 21 cze 2017

Do góry
Zrobiłam zdjęcia dopiero dzisiaj wieczorem, bardzo czerwcowym.
Najpierw będzie trochę pamiątek roślinnych, potem różanie i nie tylko a potem pokażę Mordor.

Tego wilczomlecza dostałam od Łucji, pięknie rośnie na ok. 1 m wysokości, a wiosną ma żółte kwiaty, jest zdecydowaną bordową plamą na rabatach. Jest już w wielu miejscach, dobrze się rozrasta i chyba też wysiewa.

I ta stara odmiana róży NN jest od Łucji, już jest pięknym krzewem.

Kępę szałwii Caradonna dostałam od Vivy. Od razu po wsadzeniu zainteresowały się nią ślimaki i liście stały się koronkowe. Ślimaki zostały zneutralizowane i szałwia nieśmiało zakwitła i nabiera mocy po zjedzeniu.

Żeleźniaki z kolei są od Dzidki, Jasi i Łucji - każda z nich dzierżyła doniczkę z żeleźniakami, jak pojawiły się u mnie po raz pierwszy. Hej, jak to dawno było, a żeleźniaki piękne rok w rok.

Powjnik recta jest od Bogdzi - pamiątka pierwszego otwarcia Rododendrowego. Rozrósł się mocno, widać ma dobrą miejscówkę.

Wspaniałe, wysokie biało-żółte irysy od Aganii

Ogród z rzeźbą 22:41, 21 cze 2017

Do góry
Szałwia Caradonna. Możliwe. Na pewno Aneta z Ugoru by wiedział bo mówiła że taką ma.

W każdym bądź razie strasznie mi się ona podoba a jak na złość nie rozsiewa się Czy u Ciebie się rozsiała?
Ogród z rzeźbą 22:35, 21 cze 2017

Do góry
Ania, szałwia z trawami jak z bajki, cała reszta włącznie z przechowalnikiem zresztą też Patrząc na Twoje rabaty myślę zawsze że lepiej być nie może a Ty zmieniasz i mi oczy otwierasz, że może D
Osiedlowy ogródek 22:28, 21 cze 2017

Do góry
oliwka napisał(a)

Czy to szałwia omączona ??? zapomniałam o niej w tym roku. 2 lata temu kwitła mi w doniczce aż do listopada

Oliwko, to przetacznik siwy.

Chyba moje narzekania na budowlańców pomogły, bo dziś patrzę i ogrodzenie w połowie już u mnie jest
Uff
Ogród z rzeźbą 22:14, 21 cze 2017

Do góry
asiak napisał(a)
O matko, jak ślicznie
Chciałabym mieć takie rabaty jak Ty przechowalnik

Asia, u Ciebie zmiany idą w bardzo dobrym kierunku. Zobaczysz jaki będziesz miała busz w przyszłym roku. U mnie na tym "przechowalniku" to rośliny za rok się chyba uduszą, już teraz mi tam ciężko wleźć, żeby chwaściory powyrywać. Na dodatek ta szałwia się w ubiegłym roku wysiała i mam młode sadzonki, a szkoda mi ich wyrywać. Za rok jak eksplodują to będzie jakaś masakra.
Ogród z rzeźbą 21:54, 21 cze 2017

Do góry
Dziewczyny, sporobolusy to właśnie jakaś zagadka jest. Pamiętam z opisów, że to trawa polecana na pełne słońce, powinna mieć właśnie przepuszczalna glebę, bo zimą i wiosną nie lubi zbyt wilgotno. U mnie rośnie zdecydowanie w półcieniu, od ok. trzynastej pełny cień rzuca już na nią ściana domu, a wcześniej też nie jest cały czas w pełnym słońcu. Posadzona w ziemi nie tyle ciężkiej, ale dobrze trzymającej wilgoć i bałam się, że z tego powodu może nie przetrwać zimy, więc zrobiłam jej porządny drenaż z drobnego grysu bazaltowego.
Iza, sadziłam w ubiegłym roku naprawdę malutkie sadzonki, niedawno były nawet fotki z ubiegłego roku tej rabatki, tak więc nie denerwuj się, spokojnie poczekaj.

Aniu, tak to szałwia z Pęchcina. Nie było opisanej odmiany, ale to chyba jest Caradonna.
Ogród z rzeźbą 21:46, 21 cze 2017

Do góry
Ania ta wysoka szałwia w przechowalniku to co to za odmiana? Kupowałaś może ją w Pęchcinie rok temu? Mam identycznie wyglądającą i bardzo mi się podoba ale odmiany nie pamiętam.
Ogród z rzeźbą 21:29, 21 cze 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Różowa szałwia baaardzo mi się podoba. Muszę swoją starą fioletową wymienić na taką właśnie.

Sporobulus u Ciebie na prawdę świetnie wygląda. U mnie jest dużo słabsza muszę jej inną miejscówkę jednak znaleźć.

Moje róże są w podobnym stadium co u Ciebie. Pąki są jednak napęczniałe więc lada dzień wszystkie wybuchną. Mam jednak i takie które nawet pąków jeszcze nie mają

Muszę nieskromnie przyznać, że sporobolus bardzo mnie się również podoba. Zdecydowanie ładnie przyrasta, choć niektóre troszkę słabiej. Ta różowa szałwia też mnie zachwyca, a taka byłam zła w ubiegłym roku, bo miała być właśnie niebieska. Teraz nie żałuję tej pomyłki. Dzięki za pocieszenie z różami.
Ogród z rzeźbą 21:22, 21 cze 2017

Do góry
Różowa szałwia baaardzo mi się podoba. Muszę swoją starą fioletową wymienić na taką właśnie.

Sporobulus u Ciebie na prawdę świetnie wygląda. U mnie jest dużo słabsza muszę jej inną miejscówkę jednak znaleźć.

Moje róże są w podobnym stadium co u Ciebie. Pąki są jednak napęczniałe więc lada dzień wszystkie wybuchną. Mam jednak i takie które nawet pąków jeszcze nie mają
Ogród z rzeźbą 21:10, 21 cze 2017

Do góry
Najbardziej jednak oko cieszyła rozszalała różowa szałwia i fajowo rozrastające się sporobolusy:

Anna i Ogród 19:50, 21 cze 2017

Do góry
Moja ulubiona szałwia kupiona rok temu w Pęchcinie ale nazwy nie pamiętam. Miała się dobrze rozsiewać ale na razie nic takiego nie zauważyłam.

Jeszcze raz szałwia i kwiatki werbeny

a tu ostróżka
Osiedlowy ogródek 19:21, 21 cze 2017

Do góry
Kokesz napisał(a)
Dzisiejsze fotki:

Czy to szałwia omączona ??? zapomniałam o niej w tym roku. 2 lata temu kwitła mi w doniczce aż do listopada
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 19:21, 21 cze 2017
Do góry
margaretka3 napisał(a)

Ale szałwia muszkatołowa też zakwitnie.

mnie tam ten zestaw pasuje ...ja tam bym nic nie przesadzała
Droga do spełnienia 18:29, 21 cze 2017

Do góry
Wow! Ale trzcinnik daje czadu! Szałwia genialna, a tego zawilca w życiu bym nie rozpoznała w stadium moherkowym Pięknie CI wszystko rośnie
Ogród wśród pól i wiatrów 17:56, 21 cze 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Biała szałwia..sama delikatność. Tniesz ją ? U mnie biała lawenda.

Tnę, po przekwitnięciu. Natomiast nigdy nie rozmnażałam przez podział, choć wiem, że dziewczyny tak robiły. Brakuje mi jednego krzaczka, więc chyba też się w końcu zdecyduję jedną podzielić na próbę. Tylko muszę poczekać na chłodniejsze dni.

Biała lawenda na pewno też jest piękna, idę zobaczyć fotki
Ogród bacowej 14:41, 21 cze 2017

Do góry
bacowa napisał(a)

Mirka jeżeli posadziłaś jedną z tych wysokich odmian kocimiętki to zawali wszystko w koło.

u mnie przegorzan trochę się za bardzo rozszalał i też go muszę przesadzić.

Tak, mam Walker`s low, jest spora ale piękna Ale u mnie taka bez nazwy też rośnie duża.
Szałwia Caradonna też mi się wysiała, cieszyłam się jak dziecko a tu niespodzianka, dzieci inne niż matka, czyżby ojciec inny
Dzieci mają grubsze łodygi, kwiaty jaśniejsze. Wyglądają jak zwyczajna szałwia.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 13:14, 21 cze 2017

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ależ cuudnie widoki z twojego ogrodu.
To szałwia ta fioletowa?
Mam zamiar swoją kepke rozsadzic.
Lada chwila i będą śliczne widoki liliowe.
Piękne te piwonie.
Ta żółta w szczególności
Wielkie piękne kwiaty.
Ja kupowałam żółta A okazała się inną, białą

Aniu po pierwsze dziękuję za tak miłe słowa. Fioletowe to w tym momencie w większości szałwie tylko różne odmiany,różnią się wzrostem i porą kwitnienia. Spróbuję pogrzebać i znaleźć jakie to odmiany tylko nie wiem czy mi się to uda. Ja niestety nie przywiązuję wagi do odmian a wiem że powinnam bo innym może się to przydać. Wiosną jak tylko szałwie ruszyły to zastanawiałam się czy je podzielić czy raczej zostawić takie duże kępy i jakoś tak zeszło a później było za późno na podział i tak już zostały ale w tej chwili nie żałuję. Myślę że jak będę chciała je jeszcze gdzieś sadzić to po prostu kupię nowe sadzonki.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 13:04, 21 cze 2017

Do góry
Kasik napisał(a)
Ta szałwia z przywrotnikiem - miodzio.
Jestem ciekawa czy często wracasz do zdjęć przed metamorfozą Twojego ogrodu? Różnica przeogromna.

Dobór na rabatach przemyślany a kolorystyka taka "moja"

Jeżówki u mnie : 3 żółte, 2- jeszcze koloru nie pokazały.

Dzięki Kasiu. Wstawiłam zdjęcia ale z zupełnego początku ogrodu. Różnica ogromna ale to wiadomo bo minęło ponad 10 lat. Jeżówki u mnie też niektóre żółte i pomarańczowe. Mam nadzieję że żółte będą Ci też pasowały. Buziaki
Małymi kroczkami do celu... 12:08, 21 cze 2017

Do góry
Paulinka moja szaławia jeszcze kwitnie
W zeszłym sezonie zaczęłam ją obcinać tylko przekwitnięte kwiatostany, robota głupiego, cięłam po jednym pędzie, długoooooo to trwało - za długo.
Trochę tej szałwi mam, więc zaczęłam ciąć całe kępy, wiesz kępa w dłoń i cięcie poniżej przekwitniętych kwiatostanów. Szybko szło, ale moja szałwia ponownie już nie zakwitła.
Zadaję sobie pytanie czy to przyczyna niższego cięcia? Czy gdybym nadal cięła po jednym źdźble to by zakwitła? A może taki jej urok, że ponownie nie zakwita?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:46, 21 cze 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja mam podobną roślinę tylko ma na dole wieeelką rozetę liści i myślałam, że to dziewanna

Sylwia, no pewnie, że dziewanna! Ech, można się pogubić w tych różnościach
Miałam pamiętać, żeby ją przesadzić, bo tutaj nie pasuje. Teraz to już niech sobie kwitnie.

Ale szałwia muszkatołowa też zakwitnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies