Kochane, idąc za ciosem rozgrzebałam kolejną rabatę z przodu domu

.
Pokażę Wam stan obecny, bo rady potrzebuję, choć widok dla ludzi o mocnych nerwach .
Rabata została powiększona i dostała lampę. Duże elementy pozostają (patrząc od lewej - ciemnozielony dereń, dereń sibirica variegata, tuja, kolejny dereń tym razem elegantissima, 2 żółte trzmieliny, grupa 3 jałowców (zielone drzewko, niebieskie a'la bonsai, żółty krzew), kolejny dereń sibirica variegata, biało-zielona trzemielina cięta w kulę i kosodrzewina). Do przesadzenia czerwone berberysy (jeden do wywalenia bo zdechł), mała danica, szałwia, której nie widać, sadzonki żółtej trzmieliny itp.
Foty:
I teraz tak - pytania dotyczą centralnej części tj. przede wszystkim miejsca wokół tuji i dwóch dereni.
1. Co posadzić po bokach tuji? Myślałam o miskantach gracilimusach bo bardzo mi się podoba połączenie dereni i gracków.
2. Jak widać na drugiej focie mam 1 derenia elegantissima w doniczce - posadzić go tam gdzie stoi czy dać go przed tuję? Jeśli tak gdzie jest teraz to co wyższego dać przed tuję? Może jakąś białą hortensję nie za wysoką?
3. Po prawej, pomiędzy derenia a tego niebieskiego jałowca, a w zasadzie pod nim chciałam dać moje kupione wczoraj tawułki. Może dokupić ich więcej (tzn. tego samego rodzaju) i pociągnąć je aż do jałowca zielonego?
4. I wtedy pomiędzy zielonym dereniem a tym jasnym też dać tawułki.
Przed dereniami posadziłabym może pas z żółtych trzmielin ciętych w kulki, szałwię a na samym brzegu obwódkę z tujek danica.
Co myślicie? Miałoby to ręce i nogi?