I to jest prawdziwe i jedyne i warte uwagi! Podziwiam i wspominam pamiętne słowa z programu Mai "chyba mamy gości" - chodziło o pielęgnację storczyków, czyli wypraszanie ziemiórek.
Dla zobrazowania stan trawnika z soboty (02.04) po pierwszym w tym roku koszeniu.
Trawnik założony w czerwcu zeszłego roku. Też słyszałem o tym, że przez pierwsze dwa lata nie robi się wertykulacji. Czyli w sumie dwa pytania czy to prawda i czy mój trawnik zostawić jaki jest czy mu w jakiś sposób jeszcze pomóc?
Aha - w marcu był nawożony.
pod murem pełno Rubensów i jakieś 2 inne powojniki, czekam
rosną od ub.r. na razie słabiutko idą
też nowe nabytki, świetnie rosną
obok Rubens, ale go przesadziłam, kiepsko z nim
tu konwalniki w super kondycji
trawy czuby pokazują
no i cudny bez koralowy Aurea Gold
i bez koralowy BLACK LACE EVA
dostałam malutka sadzonkę od Justyś i urosła już wielka
i o to chodzi w tej zabawie.Łyso nie będzie bo triumfowac bedą piekne Rh akurat wtedy kwitnące,kiedy trawki niewidoczne bedą,a potem jak Rh za tło robic mają do głosu dojdą falujące na wietrze kłosy trawi kwiaty horti
Tak właśnie robic trza,gdy jedno jest przy głosie niech drugie czeka na swoją kolej,niech nie przeszkadza solistom gdy do powiedzenia nic jeszcze nie ma
Ja w tym roku w Pinokia sie bawię,oszukuję,zwodzę widza,żeby myslał,że u mnie wiecej przestrzeni jest,że wiecej do zwiedzenia jest
ułuda to motyw przewodni w mym ogrodzie w tym sezonie
https://pl.pinterest.com/pin/421579215091638337/
ta inspirka nie oddaje w 100% tego o czym myslę ale moze by wrócic do pomysłu Polinki o podzieleniu rabat na kwadraty. mi się to podoba
tylko czy można tak ze skarpeta pod grujecznikami jest 2x2 jak na froncie pod grabami a inne prostopadłościany w rabacie są np. 1x1?
tutaj pomysł na wszystkie prostopadłościany takie same. R-rozchodnik, J-jeżówka
i w całym ogrodzie robiłabym powtórzenia tych kostek a inne kwadraty różne z bylinami, trawami i drzewami
co sądzicie?
i parę kwiatków. Te fioletowe kwiatuszki-cebulki wsadziłam jesienią i zapomniałam, jak się nazywały...
ławeczka nam służy, nie powiem...Jak pojawią się liście na morwie, to drzewko trochę osłoni "zakręt" i ogródek stanie się ciut bardziej tajemniczy- nie będzie widać całości...
dzikie mini lilie
nie walczę z nimi, bo radują, potem giną by wrócić wiosną
tak samo z ziarnopłonem
siewki łubina wszędzie i rudbekii
ruszyły trawy carex szerokolistne i wszystko inne
widać jak różnie rosną cyprysiki nutkajskie
nowe żonkile
koło Amazon Mist
rabata tak zaplanowana aby cały rok coś było
Przesadzanie kwitnących tulipanów wraz z cebulami zakończyło się sukcesem. Musiałam im to niestety zrobić, ale żyją do dziś i już wstały.
Marzenkowe bergenie chcą kwitnąć. A kysz opuchlaki !
Pieris piękny przez cały rok, teraz obsypany kwieciem
jakimś cudem ten tulipan przewędrował na drugi koniec ogrodu, jego bracia są zupełnie gdzie indziej. czyżbym miała jakieś uprzejme nornice, które nie zjadają, ale przenoszą cebule?
Zdjęcia z zeszłego weekendu
Wertykulacja + małe kanciki- zrobione. Czekam na deszcz by ruszyć z nawozem na trawnik.
Do nowego sprzętu (wertykulatora) trudno było się dopchać, wszyscy chcieli spróbować
Morwa biała przesadzona w pobliże ławki ( spadające owoce biorę na siebie). Na jej miejsce w kulkowo bylinowej przyszedł stożek bukszpanowy.
ruszyły perovskie
ścięte patyki dałam do ziemi
ciekawe czy choć 1 się uda
tawuły szybko w kolorze
jesienią róże w poziom dałam
szaleją
i dałam tu śliwy Pisardi szczepione, zyją i kwitną
w nogach piwonie i mnóstwo innego
z niecierpliwością czekam
jak mi to wyszło
te zmiany
barwinki w większości białe
na niebiesko te duże variegata kwitną, ale jeszcze nie teraz
i nowe powojniki
rany nawet są pąki, szybko pod murem rosną
tam tak ciepło
brązowe trawki już w kolorze właściwym
kolejne żonkile tu wyjdą i nie tylko
naszpikowane tam
żagwiny
szybko kolor dają
ale tu, w innych dopiero zaczynają
Wróciłam juz do pracy, ale zże drugie zmiany, to rano na ogródek, a potem do roboty .
Połowa warzywnika przerobiona, teraz czas na rabatę kapustną ( kalarepa i młoda kapusta już czeka),ale zobaczymy czy uda się coś zrobić jutro, bo zapowiadają znowu deszcz, a u mnie jeszcze dosyć mokro po ostatnich burzach.
forsycja, której nie tniemy
zaraz tamaryszek i kalina
razem sobie bujają
szafirki prawie już wszędzie
mam ich od groma
nie lubię ich liści
niektórym ścięłam na jesień i w tej chwili są ładne
w tle widac juz wielkie floksy
ruszyła krokosomia
bardzo się rozrosła
tawuła wczesna zaraz białym kwieciem sypnie
Kasia co to za klon?
i czym masz grujecznika podsadzonego, szukam inspiracji na towarzystwo dla swoich dwoch..
a te zdjęcia Twoich skarp..myslę ze możesz sie spodziewać telefonu od Popielarskiej niebawem
powiedz mi jeszcze czym nawozisz trawnik?marzenie..