Chciałabym Was również prosić o poradę nt. jednej rabaty - chodzi o dokoptowanie do niej jednej rośliny (tam gdzie stoi wiadro) i mam 4 do wyboru, które i tak muszę przesadzić.
Rabata wygląda tak:
Rabata jest w rogu, dlatego tak pokracznie zaznaczyłam zachód i południe. Jest zacieniona, trochę słońca dociera tam do południa i po południu tylko to, co przedrze się przez świerk.
To w wiadrze, to Astilbe, które stamtąd wykopałam, bo rosło pod świerkiem (źle mu było).
A to są rośliny między, którymi muszę wybrać (bo je mam i sprawdziłam, że warunki powinny im odpowiadać):
1. Zostawić Astilbe, tylko w tym miejscu, gdzie stoi wiadro
2. Wsadzić obok drugiego rododendrona (on jest naprawdę nieszczęśliwy, w tej chwili jest targany wiatrami, przygnieciony kamieniami i poskładany sznurkami, bo się połamał)
3. Bergenia sercowata - od wczoraj dopiero wiem, że to nie chwast - zobaczyłam gdzieś u was na zdjęciach

4. Wsadzić symetrycznie drugiego jałowca.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie, być może macie w ogrodzie podobne zestawienia, albo po prostu lepszą wyobraźnię ode mnie

.
W drugiej kolejności myslałam, żeby z tyłu za jałowcm dać jakąś trawę i od przudu też jakieś niskie trawy.