Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Grzyby rosnące w ściółce z kory 17:07, 23 maj 2013

Do góry
Jajecznica podobno smakuje najlepiej z takim dodatkiem
Trawnik po Roundapie 17:03, 23 maj 2013

Do góry
Tomson, oczywiście poczytaj watek od początku, tak ja Seba radzi, sporo się dowiesz dodatkowo.

Ponieważ trawnik nie był koszony, wyparły go chwasty, teren na pewno nie jest równy. Możesz co większe chwasty powyrywać, a resztę spryskać albo przekopać, wyrównać i lepiej zasiać nowy trawnik. Szybciej będziesz miał ładnie i równo. Podlewaj a będzie pięknie jak trawa wzejdzie
Siejsko czarodziejsko 14:24, 23 maj 2013

Do góry
Nie rozpaczaj, ogród jak zawsze powtarzam ma dawać radość nie udrękę. Jeśli Cię zbytnio stresuje, wyluzuj i bierz się do roboty
Programy - program do projektowania ogrodów 13:59, 23 maj 2013

Do góry
mWilQ napisał(a)
To tutaj jeszcze triale:
Garden Planer
Wymarzony Ogród
TurboFloorPlan3D
Garden Composer 3D
Gardenphilia
Programy - program do projektowania ogrodów 13:59, 23 maj 2013

Do góry
mWilQ napisał(a)
Zerknij na GardenPuzzle.
Z darmowych rozwiązań kiedyś był Virtual Garden od BBC, ale nie wiem czy jest jeszcze wspierany.

regli napisał(a)
Dzięki za odpowiedź GardenPuzzle mi nie odpowiada, bo ja bym chciała coś na płasko na całej działce na rysować, a tam tylko wybrany kawałek. Poszukam tego drugiego.
Programy - program do projektowania ogrodów 13:58, 23 maj 2013

Do góry
regli napisał(a)
Jak w tytule może ktoś zna, może coś polecić. Nie chodzi o program dla profesjonalistów, ale dla laika, żeby cokolwiek mógł sobie taki nieudolny człeczek jak ja naszkicować.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:31, 23 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ta tam nie lubię kostrzewy zwłaszcza sinej, i nie mam zdania co do kwitnienia, wcześniej czy później i tak ją wyrzucicie z ogrodu, bo nie jest długowieczna zbytnio

Niestety ja również nie jestem zadowolona, wygląda "niechlujnie". Chyba poszukam zastępstwa.

Pozdrawiam
Zimozielony ogród przy białym domu 09:09, 23 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zobaczycie tego cisa za dwa lata, nie uwierzycie jak wypięknieje.

To właśnie jest mistrzowska klasa - widzieć coś pięknego w czymś, co dopiero powstanie. Wiem, że będziemy się jeszcze tym cisem zachwycać
Zimozielony ogród przy białym domu 07:56, 23 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nawet nie wątpię, że tak będzie...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:56, 22 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ta tam nie lubię kostrzewy zwłaszcza sinej, i nie mam zdania co do kwitnienia, wcześniej czy później i tak ją wyrzucicie z ogrodu, bo nie jest długowieczna zbytnio

Ja swoją kostrzewę obcięłam od razu jak zauważyłam że sie wykłosiła, mamja od tygodnia, dopiero co ją dostałam w paczce, jeszcze czeka na wsadzenie jutro, ale zadziałałam intuicyjnie. Ciachnełam i tyle...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:16, 22 maj 2013

Do góry
anax napisał(a)

Dołączam do pytania. Moja właśnie kwitnie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:15, 22 maj 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A gdybyż tak poznać nazwę owego kwiecia... .

Może dzika pietruszka, czyli trybula leśna?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/347-ogrody-angielskie-wollerton-old-hall-garden-w-maju/photos
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:12, 22 maj 2013

Do góry
Jedną nogą z mamą u lekarza a drugą w samolocie Hehe, a jeszcze nie spakowana.
Ogród minimalistyczny 23:07, 22 maj 2013

Do góry
Kostkę brukową układała inna firma, nie my na szczęście. Jak się chce tanio, to się ma byle jak Ot co.
Wykonywaliśmy jedynie ramki do bukszpanów. Ale po co się tłumaczę?
Ogród minimalistyczny 23:00, 22 maj 2013

Do góry
Lenka25 napisał(a)
Cisy i bukszpany stanowią bazę tego ogrodu. Czy potraficie podać ich szczegółowe nazwy? Chodzi mi o bukszpany w kształcie kul (o niemal idealnych kształtach) oraz tych strzyżonych na żywopłot a także o ogromne Cisy pełniące funkcje ogrodzenia. Czy te w kształcie kul są samokształtujące? Zapewne lepiej jest zakupić egzamplarze kilkuletnie, by nie czekać na efekt latami Jutro czeka mnie wizyta w szkółce i mam nadzieję, że znajdę podobne i dobrze odchowane okazy
Pytam ponieważ miałam okazję zaobserwować ostatnio w pewnym ogrodzie bukszpany w fatalnym stanie, rzadkie, z listkami jedynie u góry, z przebarwieniami. Jakie gatunki bukszpanów najlepiej sprawdzają się w naszych warunkach klimatycznych?

To Buxus sempervirens, kształtowany nożycami do topiarów.

Cisy - Taxus baccata, prowadzony od młodego wieku w żywopłot płaski.
Zimozielony ogród przy białym domu 22:54, 22 maj 2013

Do góry
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2013 22:17, 22 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam ogromną prośbę o nie kupowanie prezentów, bardzo proszę abyście w zamian sobie kupili roślinkę do ogrodu Ja mam ogród wypełniony i będzie mi miło, jeśli taka pamiątka znajdzie się w Waszym ogrodzie, nazwijcie ją "Danusia" Upamiętni nasze spotkanie.

Ooooo...taaaaak....piękny, wielki, kilkumetrowy ambrowiec o wdzięcznym imieniu "Danusia"....
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:20, 22 maj 2013

Do góry
zakol13 napisał(a)
Ciężko powiedzieć z tym nawozem. Ja mam takie doświadczenia, że te 100 dni to pic na wodę fotomontaż, i się trzymam od nich z dala, bo przestają działać po miesiącu. Ja bym spróbował dać nawozu miesiąc po rzuceniu tego 100 dniowego, ale zmniejszoną dawkę, i obserwować trawę.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:20, 22 maj 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Mario, nie czekaj z piaskowaniem do nastepnego roku.Możesz je zrobic w każdej chwili.
Kup ręczny aerator, skos trawnik krótko, piasek ma być suchy, rób dziury i syp piasek. Potem grabienie i już. Rozluźnienie gleby spowoduje, że trawnik będzie miał lepszy dostep powietrza i będzie rósł lepiej.
Jak podlewasz trawnik?
Podlewanie to klucz do pieknego trawnika. Takie 'moczenie' z węża to tylko szkodzi

Mario napisał(a)
Nawadnianie to deszcz a jak nie pada przez tydzień to stawiam na trawniku zraszacz. Taki co podlewa zaczyna z dołu idzie do góry i na drugi bok do dołu i tak w kółko, jakieś pół godziny. A co zrobić z nawozem posypać nowy czy czekać 100 dni?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:19, 22 maj 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Sebku, a nie pomyliłeś aeracji z wertykulacją
Napowietrzanie trawnika czyli nakłuwanie wcale nie nie niszczy trawnika i niemal tego nie widać.
Nawet jeśli robi sie to maszyną, samo nakłuwanie nie jest az takie inwazyjne. Aeracja jest zalecana kilka razy w sezonie jeśli trawnik ma złe - gliniaste, zbite - podłoże.

Mozna tez zrobic aeracje - butkami z kolcami, wtedy niemal nic nie widac, mozna narzędziami ze sklepu Ogrodowiska, i też niewiele będzie widac.

Osobiście uważam aeracje, napowietrzanie za bardzo przydatny zabieg nawet w środku lata.

Mario napisał(a)
Dziękuję za odpowiedzi. Własie ja mam gliniaste zbitą ziemię i w przyszłym roku mam robić piaskowanie. Jak również rozsypywanie kompostu, bo mam już pełne dwa kompostowniki zronione z palet. Czyli kompost będzie. Jeszczy jedno pytanie. Wysiałem nawóz Florowit działający 100 dni. Trawnik fajnie zazielenił się ale teraz 3 tygodnie po wysianiu jakoś przegasł. Co radzicie, czekać 100 dni czy dac za jakiś czas nowa dawkę nawozu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies