Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Gardenarium 21:18, 22 maj 2013

Mario napisał(a)
Witam. Mam tytanie odnośnie aeracji. Zakupiłem wertykulator-aerator Alko Combi Care 38E i na trawniku załozonym w sierpniu zeszłego roku zrobiłem tylko aerację. Wygrabiając przy okazji sporo filcu. Po paru dniach rozsypałem nawóz który ma działać 100 dni. Pierwsze pytanie to , czy ktoś ma doświadczenie z takim użądzeniem Alko. Bo mam wrażenie że robiąc zabieg wałkiem do aeracji zrobiłem wertykulację. A drugie pytanie to czy mogę w czasie sezonu np. czerwiec,lipiec,sierpień zrobić zabieg aeracji? I jeszcze jedno pytanie doradzci jak siewnik no nawozów kupić bo z ręki mi jakoś kiepsko idzie. A bojęsie kupić wciemno nie mając doswiadczenia. Nawozy mają rózną granulację i przykro by było mając siewnik wysiewać nawóz z ręki, bo np. (nie da się ustawić siewnika by sypał równo). Pozdrawiam Mariusz

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:19, 22 maj 2013

Sebek napisał(a)
Aerację w środku lata odradzam, trawnik po tym zabiegu jest brzydki, a po co go oszpecać.
Danusia z siewników poleca Scotts - taki do trzymania w ręce, a nie do jeżdżenia

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:19, 22 maj 2013

Debra napisał(a)
Sebku, a nie pomyliłeś aeracji z wertykulacją
Napowietrzanie trawnika czyli nakłuwanie wcale nie nie niszczy trawnika i niemal tego nie widać.
Nawet jeśli robi sie to maszyną, samo nakłuwanie nie jest az takie inwazyjne. Aeracja jest zalecana kilka razy w sezonie jeśli trawnik ma złe - gliniaste, zbite - podłoże.

Mozna tez zrobic aeracje - butkami z kolcami, wtedy niemal nic nie widac, mozna narzędziami ze sklepu Ogrodowiska, i też niewiele będzie widac.

Osobiście uważam aeracje, napowietrzanie za bardzo przydatny zabieg nawet w środku lata.

Mario napisał(a)
Dziękuję za odpowiedzi. Własie ja mam gliniaste zbitą ziemię i w przyszłym roku mam robić piaskowanie. Jak również rozsypywanie kompostu, bo mam już pełne dwa kompostowniki zronione z palet. Czyli kompost będzie. Jeszczy jedno pytanie. Wysiałem nawóz Florowit działający 100 dni. Trawnik fajnie zazielenił się ale teraz 3 tygodnie po wysianiu jakoś przegasł. Co radzicie, czekać 100 dni czy dac za jakiś czas nowa dawkę nawozu?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:20, 22 maj 2013

Debra napisał(a)
Mario, nie czekaj z piaskowaniem do nastepnego roku.Możesz je zrobic w każdej chwili.
Kup ręczny aerator, skos trawnik krótko, piasek ma być suchy, rób dziury i syp piasek. Potem grabienie i już. Rozluźnienie gleby spowoduje, że trawnik będzie miał lepszy dostep powietrza i będzie rósł lepiej.
Jak podlewasz trawnik?
Podlewanie to klucz do pieknego trawnika. Takie 'moczenie' z węża to tylko szkodzi

Mario napisał(a)
Nawadnianie to deszcz a jak nie pada przez tydzień to stawiam na trawniku zraszacz. Taki co podlewa zaczyna z dołu idzie do góry i na drugi bok do dołu i tak w kółko, jakieś pół godziny. A co zrobić z nawozem posypać nowy czy czekać 100 dni?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:20, 22 maj 2013

zakol13 napisał(a)
Ciężko powiedzieć z tym nawozem. Ja mam takie doświadczenia, że te 100 dni to pic na wodę fotomontaż, i się trzymam od nich z dala, bo przestają działać po miesiącu. Ja bym spróbował dać nawozu miesiąc po rzuceniu tego 100 dniowego, ale zmniejszoną dawkę, i obserwować trawę.

Instagram Ogrodowiska
mleczajka 21:27, 23 maj 2013

Proszę o pomoc. Większa część trawnika wygląda tak, jak na fotkach poniżej. Ciężko to nazwać trawnikiem tak naprawdę. Trawę sialiśmy rok temu. Ponieważ trawnik jest młody i rzadki, nie zdecydowaliśmy się w tym roku na wertykulację. Tylko grabimy i grabimy, a trawa dalej jest u podstawy bardzo sucha i sztywna. I nie wiem już, co jest naszą trawą właściwą a co chwastami jednoliściennymi.
Na wiosnę sypnęłam nawozem, ale poprawy nie widać, a raczej jest coraz gorzej.
Miałam w planach zrobić dosiewkę, tylko czy w naszym przypadku to coś da? Co mi radzicie?

zakol13 21:41, 25 maj 2013

uch zrobiłem wczoraj oprysk na pędraki. Straszliwy syf powiem Wam. Capi gazem do dziś jak się wyjdzie, ale jeśli ma to pomóc to będę zadowolony.
Jak lałem to aż się piana na trawie robiła

Myślę, że za kilka dni wezmę się za regenerację placów pozostałych po ataku tych szkodników. Wystarczy jak lekko rozruszam ziemię, wysypie nasiona i przykryje je cienką warstwą ziemi?
Sebek 19:50, 26 maj 2013

Wystarczy Tylko jakby było sucho to podlewaj
Gardenarium 22:54, 30 maj 2013

mleczajka napisał(a)
Proszę o pomoc. Większa część trawnika wygląda tak, jak na fotkach poniżej. Ciężko to nazwać trawnikiem tak naprawdę. Trawę sialiśmy rok temu. Ponieważ trawnik jest młody i rzadki, nie zdecydowaliśmy się w tym roku na wertykulację. Tylko grabimy i grabimy, a trawa dalej jest u podstawy bardzo sucha i sztywna. I nie wiem już, co jest naszą trawą właściwą a co chwastami jednoliściennymi.
Na wiosnę sypnęłam nawozem, ale poprawy nie widać, a raczej jest coraz gorzej.
Miałam w planach zrobić dosiewkę, tylko czy w naszym przypadku to coś da? Co mi radzicie?

To już nie jest trawnik, to chwastowisko niestety zlikwiduj go herbicydem, odczekaj i zakładaj nowy trawnik.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 22:56, 30 maj 2013

Nowy trawnik powinien wyglądać tak

Podlewanie, podlewanie i jeszcze raz podlewanie, potem koszenie co tydzień, nie ma zmiłuj, potem co miesiąc nawożenie i będzie taki jak na zdjęciu. Nikt nie powiedział, że trawnik nie wymaga pracy, wymaga, bez pracy nie ma kołaczy

Dodatkowo zestaw instrukcji i porad o trawnikach, aby się przygotować teoretycznie

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies